subota, 3. siječnja 2015.

VOĆNI KOLAČIĆI


Sastojci:

500g glatkog brasna,
75 g kvasca,
17 kockica secera,
0,25 I mlakog mlijeka,
3 zumanjka,
0,2 I ulja,
1/2 zlicice soli,
300 g marelica,
200 g ribizla

Nadjev:

200 g svjezega kravljeg sira,4 zlice secera u prahu,
30 g maslaca,
1 zumanjak,
1/2 vanilin secera,
malo ribane limunove kore

Priprema:

Od jednog dijela mlijeka, secera, malo brasna i kvasca pripremiti smjesu koju, kada se digne, treba umijesiti s brasnom, zumanjcima, uljem, secerom, soli i preostalim mlijekom. Izraditi tijesto i ostaviti ga da se digne. Zatim ga tri puta po 15 minuta dobro izraditi kuhacom, a kada se tijesto opet digne, treba ga razvaljati na pobrasnjenoj dasci i okruglim kalupom izrezati kolacice. Na sredini svakog napraviti rupicu, u nju staviti nadjev od kravljeg sira, preko kojeg treba sloziti polovice marelica i oko njih staviti nekoliko cmih ribizla. Krajeve kolacica premazati zumanjcima, staviti u namascen lim, paziti na razmak, i peci dok ne dobiju zlatnozutu boju.

Priprema nadieva:
Svjezi kravlji sir mijesati sa secerom u prahu. vanilin secerom, maslacem. zumanjcima i limunovom korom.