petak, 26. prosinca 2014.

Mentol kolačići


Sastojci:
Biskvit:
200 g brašna
125 g Kandit Dessert Chef čokolade za kuhanje
0,6 dl vode
2 žlice Kandit Dessert Chef kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
230 g šećera
2 velika jaja
0,9 dl mlijeka
sol
Postupak:
Pećnicu ugrijati, kalup za kolač ( ili tortu) obložiti papirom za pečenje. Otopiti čokoladu za kuhanje.
Izmiješati suhe sastojke. Maslaci šećer umutiti u kremu, miješajući polako dodavati jedan po jedan žumanjak, pa naizmjence smjesu brašna i kakaa, mlijeko i otopljenu čokoladu.
Smjesu dobro izmiješamo, izlijemo u pripremljeni kalup i peči oko 30-40 min na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostaviti u kalupu da se prohladi a zatim nakon nekog vremena izvaditi iz kalupu i potpuno ohladiti.
Pjena:
4 velika jaja
2 žlice šećera
50g bombona Mentol Zeleni
vrećica želatine u prahu ( cca 3 žličice)
1 kapljica prehrambene zelene boje
5 dcl slatkog vrhnja
listići metvice
Postupak :
Izmrviti mentol bombone i rastopiti u malo vrele vode ( cca 0,5 dlc).
Jaja i šećer pjenasto umutiti, dodati smjesu mentol sirupa i promiješati. Otopiti želatinu u malo vruće vode i dodati smjesi jaja. Istuči vrhnje i pažljivo ga dodati u smjesu kreme. Staviti u hladnjak da se ohladi.
Ohlađeni biskvit premazati kremom i ukrasiti ružicama od kreme i listićima metvice.

Jagode



Sastojci: 

250 gmlevenih oljuštenih badema
125 gprah šećera
sok od pola limuna
kapiekstrata jagode
Sve ove sastojke izmešati i oblikovati jagodice.
2
Gotove jagodice uvaljati u krupniji kristal šećer i ostaviti ih preko noći da se osuše.
3
Osušene jagode proveriti da li vam nisu izgubile malo oblik na strani na kojoj su ležale, ako jesu, oblikovati ih ponovo, tj samo ih doterati prstima na toj strani.
4
Staviti ih u kutiju i zatvoriti i čuvati na hladnom i suvom mestu.
5
Jagodice možete ukrasiti sa peteljkama napravljene od žele bonbona ili marcipana
6
Od ove smese trebate dobiti oko 30 do 35 jagodica, u zavisnosti koliko velike ih pravite i ovo vam je posna verzija jagodica.
7
Prijatno!

Praline sa malinama


Sastojci:Količina:
- crna čokolada200 gr
- mlečna čokolada200 gr
- ulje5-6 kašika
- Za fil samalinama:
- šećer150 gr
- voda50 ml
- maline300 gr
- puding od maline1 kesica

Uputstvo za pripremu:


  • Sjediniti šećer i vodu, pa kuhati dok se šećer ne otopi. Zatim dodati maline, pa sve zajedno još malo kuhati, dok provri. Onda u to ukuhati puding koji je prethodno razmućen sa malo vode. Fil ostaviti da se ohladi.
    U šerpicu sipati ulje, pa dodati izlomljenu čokoladu i na tihoj vatri otopiti. Stranice silikonskih kalupa, (koji su prethodno bili u frižideru) premazati čokoladom koristeći četkicu, pa staviti u frižider, da se stegne. Ponoviti postupak još jednom. Nakon toga u svaki otvor sipati po kašičicu fila. Fil ravnomjerno rasporediti, pa preko sipati po kašičicu čokolade... Staviti u frižider da se stegne, pa izvaditi iz kalupa.

Kafa kolač

Sastojci: 

 brasno250 g
- margarina250 g
- secer250 g
- instant kafa150 ml
- prasak za pecivo2 kašičice
- secer u prahu200 g
- jaja4 kom

Uputstvo za pripremu:

  • Umutiti margarin i secer. Postepeno dodavati i mutiti jaja i brasno. Dodati polovinu skuhane kafe i 2 kasicice praska za pecivo i mutiti sve dok se ne dobije kremasta smjesa.Podjeliti smjesu na 2 dijela i sipati u 2 okrugla pleha velicine 20 cm, prethodno oblozena pek papirom. Peci na 180 °C nekih 20-25 minuta.Kada se ispece ostaviti da se ohladi 10-tak minuta, zatim skinuti papir za pecenje i jednu polovinu premazati prethodno napravljenim kremom.
  • Za krem: umutiti 200 g secera u prahu sa 125 gr margarina i dodati preostalu skuhanu kafu. Kada se premaze kremom staviti preko drugu polovinu i ponovo opet premazati kremom i posuti narendanom cokoladom.

Napomena:

Ako želite da kafa bude baš jaka skuhati 150 ml vode sa 6 kašika instant kafe. Može i šoljica obične turske kafe.

Torta sa tri vrste keksa


Sastojci:
  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 250ml slatke pavlake ( slatko vrhnje, halta )
  • 13 komada piškota
  • 9 komada plazma keksa ( može petit )
  • 9 komada jafa keksa
  • 200 ml mlijeka
Priprema:
300 ml mlijeka staviti da provri. Za to vreme umutiti puding, šećer i 200 ml mlijeka, pa kad provri mleko zakuhati i skloniti sa vatre. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Ulupati 250 ml slatke pavlake. Ohladjen fil prvo “razbiti” mikerom pa dodavati umućenu slatku pavlaku i mutiti.
U kalup ( slika ) staviti kesu ili foliju pa u onih 200 ml mlijeka umočiti piškote, samo jednu stranu, bez  šećera pa poslagati, šećernu stranu dole, u 4 reda po 3 piškote. Istresti pola krema i rasporediti.
Jafu preseći na pola, pa poslagati po 3 polovine u 6 redova. Istresti ostatak krema i rasporediti. Umočiti plazmu i poslagati u 3 reda po 3. Ostaviti u frižider oko 2h.