subota, 13. prosinca 2014.

Rolnice





Sastojci:
  
Sastojci za filovanje:
     

-2 jaja    
-80gr šećera    
-100gr čokolade za kuvanje     
-60gr puter     
-100gr mlevenih lešnika     
-2lista oblandi
     

Glazura:     

-100gr čokolade     
- malo ulja
Priprema: 

Kuvati na pari umucenja zumanca sa secerom sve dok ne zgusne.
Dodaje se istopljena cokolada i lesnici pa se jos malo prokuva(1min).
Ohladjenoj smesi dodati puter i sneg od belanaca.
Omeksale oblande seci po duzini,filovat i savijat u rolne.
Staviti u friz da se dobro ohlade.
Potom se secu na parcat oko 5sm i krajeve utapat u glazuri od cokolade.
(Coolinarika)

Banana split torta



Sastojci:

Za tijesto:
  • 5 jaja
  • 5 žlica tople vode
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 25 g škrobnog brašna (Gustina)
  • 25 g kakaa u prahu


Krema I:
  • 1 vrećica pudinga s okusom čokolade
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 lista bijele želatine
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 30 g kakaa u prahu
  • 150 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 4 – 5 banana
  • sok od 1 limuna

Krema II:
  • 1 vrećica pudinga s okusom vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 3 lista bijele želatine
  • 1 flašica vanilija arome
  • 150 ml slatkog vrhnja za šlag

Ukrašavanje:
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • bijela narezana čokolada
  • banane
  • med ili limun

Priprema:

Tijesto: 

Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi i polako, uz neprestano miješanje dodavati 50 g šećera. Žumanjke zajedno s toplom vodom pjenasto umutiti i polako dodati ostatak šećera. Zatim brašno zajedno sa snijegom od bjelanjaka dodati žumanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati 25 g Gustina a u drugi dio 25 g kakaa i također metlicom za snijeg umiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje i svako tijesto posebno peći 30 min. na temp. 180 °C. Biskvite ostaviti da se ohlade. Zatim svaki biskvit jednom vodoravno prerezati.
Krema I: 

3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. Čokoladu narezati i na pari omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od čokolade skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding izmiješati s  mascarpone sirom, rastopljenom čokoladom i kakaom. Na kraju metlicom za snijeg lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.
Krema II: 

3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od vanilije skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, aromu vanilije, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding metlicom za snijeg izmiješati lagano s tučenim vrhnjem.
Slaganje i ukrašavanje torte: 

Na tanjur za tortu staviti svijetli biskvit i oko njega obruč kalupa od torte. Biskvit premazati polovinom čokoladne kreme, staviti tamni biskvit, premazati ga polovinom kreme od vanilije, zatim posložiti narezane banane, koje ste prethodno poprskali sokom od limuna i banane premazati ostatkom kreme od vanilije. Prekriti svijetlim biskvitom, koji premažemo ostatkom čokoladne kreme (oko 5 žlica odvojiti). Na kraju položiti na kremu tamni biskvit. S odvojenih 5 žlica kreme tortu premazati odozgor i staviti u hladnjak preko noći.
Sutradan! 

300 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Bijelu čokoladu tanko narezati. Banane narezati i preliti s malo meda ili limuna, da ne dobiju tamnu boju. Tortu oprezno oštrim nožem odvojiti od kalupa i premazati tučenim vrhnjem. Ukrasiti narezanom bijelom čokoladom i bananama. (ljiljananieder.com)

Ideje za brzinski doručak dječici


Pola šolje punomasnog mlijeka, pahuljice (ili kuhane žitarice), pola šolje, banana
– Mlijeko i musli, šolja prirodnog đusa
– Parče hljeba namazano krem sirom, kajmakom ili mladim, sremskim sirom, 2 parčeta ćurećih prsa, šolja mlijeka ili jogurta
– integralna pogačica sa krem sirom, pola šolje jogurta, cijeđena narandža
– kifla s puterom i džemom, šolja mlijeka
– kuhana palenta s mlijekom ili jogurtom
– topli sendviči s tunjevinom i paradajzom
– kuhano jaje, integralni hljeb,  pavlaka, mlijeko
–  palačinke s džemom ili topljenim sirom
Spisak je jako dug, a izbor zavisi od vašeg raspoloženja i vremena. Ako vam ovo izgleda komplikovano, evo nekih savjeta koji će vam čitavu „nauku“ učiniti lakšom:
* Dio doručka možete spremiti uveče – tijesto za palačinke može da stoji u frižideru, jaja mogu da se obare uveče,  i sto može da se postavi.
* Vi ste najbolji primjer djeci – ako jedete zajedno s njima, oni će usvojiti dobru naviku, a i vi ćete imati mnogo više energije.
* Planirajte pametno – kad planirate obroke, spremajte za večono što može ujutru da se iskoriti za doručak – na primjer kiflice, neke pite i sl.
* Bilo kakav doručak je bolji od nikakvog – ako ste ustali kasnije ili žurite, nekada je i mleko s kakaom, kifla ili krofna , voćni jogurt sasvim dovoljna da se lepo počne dan. Ipak, gledajte da deca nemaju previše često sladak doručak.

Pica od bajatog hljeba



Sastojci:
1 Kisela pavlaka
 50 ml. mlijeko
150 gr. šunka
200 gr. sir
2 jaja
1 kašikica origano
1 hljeb
200 ml. kečap

Priprema:
 Zagrijai rernu na 200 stepeni. U pleh namazan uljem poredati kriške hljeba, jednu po jednu. Možete koristiti i tost hljeb. POmiješati sve sastojke, pa dobijenu smjesu rasporediti preko hljeba. preliti kečapom i origanom i sve to peći na 180 stepeni oko pola sata. (Super recepti)