nedjelja, 11. siječnja 2015.

Rolnice od mesa sa kiselim kupusom


Sastojci

nakisela jabuka
2 glavice crnog luka
6 bobica kleke
50 g bekon slanine
200 g kiselog kupusa
skrob
2 kašike seckanog peršuna 
4 režnja svinjske potrbušine
sobiber 
4 kašičice ajvara
2 kašike ulja
2 lista lorbera
125 ml jabukovog vina
375 ml instant supe
100 g mileram

Priprema

1. Jabuku oprati, iseći na četvrtine, očistiti od semena i krupno istrugati. Luk oljuštiti i iseckati. Bobice kleke u avanu istucati, slaninu iseći na kockice i u zagrejanom tiganju je istopiti. Dodati luk i istucane bobice. Pomešati sa kupusom i peršunom.
2. Meso pritiskom spljoštiti, začiniti solju i biberom, premazati ajvarom. Na svaku šniclu staviti mešavinu sa kiselim kupusom, saviti u rolnice i pričvrstiti drvenim čačkalicama. Zagrejati ulje i na njemu rolnice ispržiti da sa svake strane porumene. Dodati lorber, naliti vinom, a zatim i supom. Poklopljeno 50-60 minuta kuvati.
3. Umešati mileram i pustiti da sos provri. Zgusnuti skrobom i po ukusu još začiniti solju i biberom. Uz jelo lepo idu knedle od krompira.

Bečka snicla



4 teleće šnicle, izlupane tučkom za meso na debljinu 0,5 cm
30 g brašna
so
75 g prezli
2 jajeta
ulje 

Priprema
Pripremite 3 plitke posude. U prvu stavite brašno pomiješano sa pola kašičice soli, u drugu stavite prezle, a u treću umućena jaja.

Uzimajte jednu po jednu šniclu, uvaljajte ih prvo u brašno, zatim u jaja, ocjedite i na kraju u prezle. Ne pritiskajte prezle na meso.

Dobro zagrijjte ulje  u tiganju. Gledajte da je visina ulja bar 0,5 cm. Šnicle ubacite u tiganj, onoliko njih koliko staje da se ne preklapaju. Pržite 3-4 minuta sa jedne strane. Ukoliko se šnicla zalepi za tiganj, pažljivo je odlepite uz pomoć viljuške. Okrenite na drugu stranu i pržite dok šnicle sa obe strane ne dobiju zlatnu boju.

Ispržene šnicle izvadite iz tiganja, ostavite da se ocjeđe od suvišne masnoće i servirajte uz kriške limuna, krompir salatu ili zelenu salatu.

Pljeskavice od piletine i gljiva



sastojci:
oko 450 g pilećeg filea
1 glavica luka
140 g šampinjona
sol
papar
vegeta
ulje
Priprema:
Pileći file narezati na komade. Narezati i luk, kao i šampinjone. Sve staviti u blender, začiniti po ukusu, pa izmiksati. Od smjese oblikovati 10-tak pljeskavica. Pržiti na zagrijanom ulju. Poslužiti uz pecivo, luk, ajvar…