utorak, 10. veljače 2015.

Torta Idealan spoj


Sastojci za jedan biskvit:
3 bjelanca
1 kasicica limunovog soka
3 kasike secera
3 kasike mljevenih przenih ljesnika
3 kasike brasna
1 kasika Nutelle (ili Eurokrem, Stampi i sl)
1 kasicica praska za pecivo
40 ml ulja
Za krem:
9 zumanjaka
4 kasike secera
1,2 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
200 gr maslaca
3 vanil secera
Za dekoraciju:
2 slag pjene (pripremljene prema uputi na vrecici)
puslice
coko forme
malo zlatnog praha
Za preliv biskvita:
1 dcl cokoladnog mlijeka
Priprema:
Bjelanca umutiti sa limunovim sokom i secerom u cvrst snijeg..Dodati mljevene ljesnike, brasno, prasak za pecivo i Nutellu pa sjediniti sve lagano kasikom..Na kraju dodati ulje i lagano sjediniti sa ostalim sastojcima..Istresti smjesu u kalup i peci na 180 C oko 10 minuta..Potrebno je ispeci tri biskvita..
Za krem:
9 zumanaca umutiti sa 4 kasike secera u blijedo zuti krem pa ih kuhati na pari desetak minuta a zatim ohladiti..U 1,2 l mlijeka dodati 3 vanil secera i u tome skuhati 3 pudinga od vanilije a zatim ohladiti..Preko kuhanog pudinga i preko krema od zumanaca staviti prozirnu foliju da se nestvori korica pri hladjenju..Izmiksati maslac, dodati krem od zumanaca i puding, sve sjediniti lagano..Svaki biskvit preliti sa nekoliko kasika cokoladnog mlijeka i ostaviti da odstoji malo …U kalup redati biskvit, kremu, bisvit, kremu..Tortu dekorisati sa slag pjenom, coko formama i mini puslicama i na kraju posuti sa zlatnim prahom.


Preuzeto sa Domaći kolači, OVDJE