četvrtak, 11. prosinca 2014.

Mantije


Sastojci:
500 ml  mlake vode
1 kašičica soli
850 gr brašna
700 gr junećeg mljevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 pune kašike masla, ko nema može maslac
100 ml ulja
1 kašika suhog začina
1/2 kašičice bibera
Odozgo
– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno bijelog luka
Priprema:
U 750 gr brašna  dodati so, promješati malo rukom, pa nalivati vodu i mjesiti rukom. Umjesiti glatko tijesto. Potrebno je da se tijesto dobro izmjesi.– Podjeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.– Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmjesiti rukom.– Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.– Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.– Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.– Pospite odozgo brašnom, i stavite  preko stola neko pletno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.– Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači). Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.– Kada ste razvukli isjecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).– Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .– Uvijte jedan krug oko mesa pa isjecite , tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.Tako uradite do kraja sa ostalim tijestom i mesom. Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju– Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja– Dok motate rerna se grije na 250 stepeni. Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.– Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko naseckajte bijelo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.

Jaffa torta


Za koru:
  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika prezle
  • 12 kašika oraha
Fil I
  • 1l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 1 margarin
Fil II:
  • 1dl vode
  • 200gr šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 200gr oraha
  • 1 margarin
Potrebno je još oko 600gr jafa keksaKora: Umutiti 7 bjelanaca,dodati šećer pa zumanjca. Dodati 7 kašika prezla i 7 kašika oraha. Izmešati kašikom pa ispeći.Ispeći još jednu koru i obe preseći po pola. (Ja pravim 4 kore po 3 jaja)Fil I: U mlijeko zakuhati brašno i šećer pa ohladiti. Tome dodati jedan pjenasto izmiksiran margarinFil II: Vodu,šećer,čokoladu i orahe skuhati pa ohladiti. Dodati izmiksiran margarin.Filovanje: Kora,fil I,jafa,fil I,kora,fil II,kora fil I,jafa,fil I,kora. Sa ostatkom fila premazati cijelu tortu.

Kiwi torta

Biskvit, kalup promjera 22 cm
3 jaja3 žlice šećera3 žlice brašna1 ravna žlica kakaa u prahupola vrećice praška za pecivo2 žlice rumaKrema4 kivija4 jaja1 vrećica želatine u prahu150 g šećera200 ml vrhnja za šlag1 žlica gustina2 šlag fixa2 vanilin šeceraDekoracija400 ml vrhnja za šlag2 kivija2 šlag fixa2 vanilin šecera
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke čvrsto istucite i stavite sa strane. Žumanjke pjenasto miksajte, pa im dodajte šećer, još dobro promiksajte, zatim brašno pomiješanosa praškom za pecivo i kakao. Kad smjesa bude jednolicna pažljivo umiješajte bjelanjke kuhačom. Pecite cca 10 minuta, probajte čačkalicom da li je pečeno. Biskvit ohladite, maknite donji dio kalupa, a prsten ostavite oko torte na tanjuru na kojem ćeteposlužiti tortu. Zagrijte rum i prelijte ga preko biskvita.
KREMA
Kivi ogulite i izmiksajte ga štapnim mikserom. Stavite ga u posudu na laganu vatru zajedno sa pola količine šećera dok ne zakipi. Smjesu prelijte preko 4 umućena žumanjka, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakipi. U međuvremenu dodajte žlicu gustina. Kremu ostavite da se hladi. Želatinu rastopite sa 5 žlica vode, otopite na laganoj vatri i umiješajte u toplu kremu, sve dobro promiješajte i ostavite kremu da se dobro ohladi.Kad je krema hladna, bjelanjke dobro istucite sa preostalim šećerom i umiješajte ih u kremu.Zatim istucite vrhnje za šlag sa šlag fixom i vanilin šecerom, ako koristite vrhnje tipa hople i sl. nije potreban šlag fix i vanilin šecer. Istučeno vrhnje lagano umiješajte u kremu od kivija, iskrenite na biskvit i stavite u hladnjak da se rashladi.
DEKORACIJA
Slatko vrhnje istucite i premažite ga preko kreme od kivija ili dekorirajte slastičarskom vrećicom po želji. Kivi narežite na ploške, pa još po pola i dekorirajte.Tortu je najbolje otaviti preko noci u hladnjaku, ali dovoljno je i 3 do 4 sata da se rashladi.

Karamel torta


biskvit, (kalup promjera 20 cm):
3 žumanjka
120 ml mlijeka1 kašike ekstrakta vanilije150 g prosijanog brašna150 g kristalnog šećera10 g praška za pecivoprstohvat soli85 g maslaca sobne temperature, nasjeckanog na komadićeZagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pobrašnite kalup za tortu. U posudi lagano promiješajte žumanjke, 30 ml mlijeka i vaniliju. U zdjeli od miksera promiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) i miksajte na laganoj brzini dok se smjesa ne ujednači. Dodajte maslac i ostakak mlijeka, 90 ml. Miksajte na laganoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Povećajte brzinu miksera i miješajte jos dvije minute. Sastrugajte smjesu koja se nakupi na stranicama zdjele. Postepeno dodajte smjesu jaja, u tri navrata i nakon svakog dobro promiksajte. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta, ili provjerite s čačkalicom. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu 10 minuta, pa ga izvadite ga iz kalupa da se do kraja ohladi prije stavljanja kreme. Isti postupak ponovite za još jedan biskvit.
KARAMEL KREMA
220 g smeđeg šećera200 g bijelog šećera250 ml slatkog vrhnja za šlagpola kašikice soda bikarbone115 g hladnog maslaca nasjeckanog na komade
U srednju posudu stavite obje vrste šećera i slatko vrhnje da zakuha, i ostavite da kuha jednu minutu. Dodajte sodu i kuhajte još jednu minutu. Maknite s vatre i dodajte narezani maslac, ali nemojte miješati. Jako je bitno da nakon što stavite maslac ne promiješate smjesu. Ostavite da se smjesa ohladi u vodenoj kupelji pola sata, i nakon toga još 90 minuta u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Stavite jedan biskvit na tanjur, premažite ga s oko 1/3 karamel kreme, položite drugi biskvit, pa premažite cijelu tortu. Pokrijte ju i odmah stavite u hladnjak. Tortu sam ukrasila sa karameliziranim lješnjacima tako da sam 100 g šećera otopila na laganoj vatri, dodala 125 g preprženih nasjeckanih lješnjaka, dobro promiješala i ostavila da se ohladi na pek papiru. Na kraju sam cijelu smjesu usitnila u multipraktiku i obložila stranice torte.

Begova čorba


 Potrebno:

500 gr. kokošijeg mesa
200 gr. mrkve
celer, peršun,
50 gr. bamije (koristim zamrznutu „Ledo“)
2 dl pavlake
1 žumanjca
50 gr. brašna
sok od limuna i so

 Priprema:

Kokošije meso, mrkvu, peršun i celer stavite da se kuha, uz dodatak soli. Kada je meso kuhano, izvadite ga iz posude, a supu procjedite u drugu posudu. Povrće i meso isjecite na kockice, zatim stavite u posudu. U šerpu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, propržite, zalijte supom u kojoj je kuhalo kokošije meso i kuhajte oko 10-ak min. Zatim dodajte meso i povrće koje smo pripremili pa neka sve zajedno prokuha, zatim dodajte bamiju koju smoo prethodno skuhali u vodi s limunovim sokom. razmutite žumanjak s kajmakom pa dodajite čorbi ili prilikom serviranja uz to sve dodajte malo limunovog soka i maslaca, pa pobiberite.

Žele-bombon torta


 
 

Kora:

9 jaja,
180 gr. šećera,
150 g. brašna,
50 g. kakaa, i malo praška za pecivo
Pravim tri kore posebno po 3 jaja ili možete jednu pa presjeći vodoravno na 3 dijela.

Krema:

2 kese gotove kreme od čokolade ili 400 g.
1 l hladne vode
200 g. žele bombona

 Priprema:

Na pari izmješajte jaja i šečer dok se masa ne zapjenuša, naraste i zgusne. Posudu stavite u hladnu vodu i miješajte dok se masa ne ohladi. Posebno izmiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, te dodajte jajima i pecite na 180 ¨C. Pečeno tijesto pospite šećerom. Trebate imati 3 kore. U izmiksanu gotvou kremu sitno ili krupno nasjeckajte žele bombona, pa premazujte kore, te na kraju ukrasite žele bombonama, a možete dodati naribanu čokoladu, sitno isjeckane bademe ili lješnjake. (Kreativas)

 

"Regent" torta


Za koru:
140 g. šećera
90 g. brašna,
6 jaja

Krema:
200 g. maslaca ili margarina (ja uvijek stavim manje)
170 g. čokolade
170 g. šećera
4 jaja

Priprema:

Izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete gustu smjesu, zatim brašno i prethodno izmiksan snijeg od bjelanjaka. Podijelite na 5 dijelova i pecite 5 kora. U međuvremenu pomiješajte jaja sa šećerom i dodajte razmekšanu ili oropljenu čokoladu. Sve to kuhajte na pari, dok se ne zgusne. U vruću smjesu dodajte maslac ili margarin. Mlakom kremom mažite kore, slažući ih jedna na drugu kako budete mazali kremu. Cijelu tortu prelijte ostatkom kreme od čokolade i ukrasite po želji. (Kreativas)

Rošćići


Hladni margarin izrežite na kockice, zatim dodajte brašno i prstima zajedno utrljajte da dobijete grube mrvice, pa dodajte šećer, vanilin šećer i mljevene orah, te zamijesite tijestoo.
Nemojte stavljati tijesto u frižider, Da bi rišćići bili jednake veličine napravite jedan veći valjak i nožem odrežite jednake dijelove, od svakog dijela prvo valjajte kuglicu, pa dlanovima napravite valjak koji savijemo kao na slici. Pripremljene rošćiće složiti u tepsiju i staviti da se peče u rerni na 180 C oko 15-ak min ovisi o debljini, ali trebaju ostati svijetli, Kada se ispeče ostavit da se ohlade, te ih pospite šećerom u prahu.



Činjenice o mlijeku koje niste znali













Još smo kao djeca slušali roditelje i bake koji su nam govorili da moramo svaki dan popiti čašu mlijeka, a razne studije i istraživanja pokazuju da ono zaista ima velike dobrobiti za zdravlje.




Mlijeko potiskuje apetit

Prva neobična činjenica o kojoj vjerojatno niste razmišljali jest da mlijeko pomaže u svladavanju gladi. Studija AJCN-a pokazala je da su ispitanici unosili manje kalorija kada su nakon obroka popili mlijeko jer su se dulje osjećali sitima. 

Rast mišića

Kako starimo, koža i tijelo postaju opušteniji nego što bismo željeli. Koža može biti zdravija i napetija kao imamo čvrsto tijelo, odnosno mišiće. A tome pomaže i mlijeko zbog proteina. Također, mlijeko sadrži vitamine koji su važni za čvrstoću kostiju.

Sjajna kosa

Vitalne hranjive tvari iz mlijeka pomažu da kosa ostane zdrava, sjajna i meka. Proteini i lipidi u mlijeku rade na jačanju kose dok kalcij potiče i sprečava njen gubitak. Mlijeko sadrži i druge hranjive tvari kao što su vitamini A, B6, biotin i kalij, a svi zajedno pomažu da kosa bude mekana i sjajna. 


Mlijeko je prepuno važnih vitamina i minerala

Fosfor - pomaže jačanju kosti i stvara energiju 
Vitamin D - pomaže u održavanju kostiju 
Vitamin B12 - održava zdravlje crvenih krvnih stanica i živčanog tkiva 
Vitamin - održava imunološki sustav; pomaže održavati normalan vid i kožu 
Riboflavin (B2) - pretvara hranu u energiju 
Niacin - održava razinu šećera i masnih kiselina

Što dobivate čašom mlijeka

National Dairy Council kaže da 2,5 dcl mlijeka osigurava tijelu vitamin D, i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, onoliko kalcija koliko se nalazi u dvije šalice brokule, zatim kalij, i to onoliko koliko ga možete pronaći u manjoj banani, te fosfor, kao da ste pojeli šalicu graha.

IZVOR. TPORTAL.HR