srijeda, 14. siječnja 2015.

Čokoladna torta sa višnjama


Sastojci:
kora
50 ml ulja 
200 g čokolade za kuvanje
150 g šećera 
6 belanaca 
150 g mlevenih oraha 

fil

350 g svežih ili 300 g smrznutih višanja
200 g šećera
6 žumanaca
700 g kisele pavlake 20% mm (jedna Imlekova kofica)
10 g želatina

glazura

125 ml slatke pavlake
125 g čokolade za kuvanje
1 malo jaje

Postupak:

1. Pripremiti višnje za fil - u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature. Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umešati mlaku čokoladu, a zatim i orahe. Dno kalupa za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sečenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dela. Pažljivo podvući list papira između presečenih kora, radi lakšeg odvajanja. Žumanca kratko umutiti sa 100 g šećera, skuvati na pari 7-8 miunta dok se ne zgusnu. Ostaviti žumanca da se malo prohlade, pa im umešati par kašika kisele pavlake, da se razrede. Želatin sipati u lonče, preliti sa 4 kašike hladne vode. Kad nabubri blago ga ugrejati da se zrnca otope, pa sipati u razređena mlaka žumanca i promešati. Uliti sve to u kiselu pavlaku koja je prethodno lagano razmućena žicom, dodati višnje (sa sirupom) i sve izmešati. U ovom stanju fil je relativno redak, što je ok. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže, a onda filovati tortu. Na tacnu staviti jednu koru, presečenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati ceo fil, pa poklopiti drugom korom. Obzirom da je kora lako lomljiva, treba je pažljivo preneti uz pomoć dve špatule. Ostaviti tortu 12-24h u frižideru da se ohladi i stegne. Pripremiti preliv. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umešati jaje blago razmućeno viljuškom, pa zajedno kuvati vrlo kratko, mešajući, tek da se jaje zagreje ali da smesa ostane retka. Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč, sipati sav preliv, špatulom ga rasporediti po celoj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane, pa ili ostaviti "slapove" ili razmazati i sa strane. Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.



Kako napraviti domaći omekšivač

Omekšivači za veš su vam skupi, ali i ne mirišu kao prije? Napravite sami svoj omekšivač, proces je jednostavan i nije skup. Potrebno je nekoliko jednostavnih sastojaka da vaš veš miriše bolje uz upotrebu domaćih, nego od omekšivača koji su skupo plaćeni u trgovini



Ne treba vam mnogo da vaš veš zamiriše te da bude mekan i nježan. Po nekom proračunu za novac od jednog omekšivača kojeg kupite u trgovini možete napraviti dva prirodna i svoja. Također u prednosti ste i po pitanju mirisa jer možete pomoću eteričnog ulja koje se dodaje izabrati vama drag miris kojeg možda i nema u ponuđenim omekšivačima u prodaji. Priprema je više nego jednostavna. 

Potrebno vam je:


  • 100 g sode bikarbone
  • 200 ml tople vode
  • 750 ml sirćeta
  • 20 kapi eteričnog ulja po želji
U veliku plastičnu posudu pomješajte vodu i sirće, smjesu sjedinjujete kutlačom dok postepeno dodajete i sodu bikarbonu. Dobivenu smjesu sipajte u plastičnu bocu sa zatvaračem i dodajte eterično ulje. Promućkajte i vaš omekšivač je spreman za upotrebu.
Mi vam preporučujemo eterična ulja citrusa, lavande i mošusa.
Uživajte u svom mirišljavom mekom vešu.
Izvor: Doznajemo.com

Bezglutenska torta


Biskvit:
  • 3 jaja
  • 125 gr mljevnih badema
  • 125 gr sitno, sitno sjeckanih badema (u sjeckalici)
  • 200 gr palente
  • 1 žlica brašna bez glutena
  • 250 gr maslaca
  • 200 gr šećera
  • pola praška za pecivo
  • sok i korica jednog limuna i jedne naranče
  • 250 gr maslaca
Maslac sobne temperature izmiješajte sa šećerom. U to postepeno dodajite mljevene i sjecakne bademe pa kad to dobro izmiješate dodajte jedno po jedno jaje i žlicu po žlicu palente. Dodajte ostale sastojke, dobro izmiješajte i stavite u kalup za tortu ili neki drugi kalup po želji. Pecite 40 min na 170 C, pa provjerite da li se biskvit ispekao. Ostavite biskvit da se malo ohladi te ga oprezno izvadite iz kalupa.
Preljev:
  • 2 bijele čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Čokoladu natrgajte na kockice pa zalijte sa par žlica vrhnja za šlag i otopite na jako laganoj vatri. Pustite da se ohladi pa u to umiješajte ostatak vrhnja za šlag kojeg ste prethodno umutili. Špricom, vrećicom ili nečim sličnim šarajte po torti. U slast!

Šta jesti za doručak?

Sigurno se sjećate one stare "doručkuj kao kralj, ručaj kao običan čovjek i večeraj kao siromah". Evo top pet ideja dostojnih kraljevskog doručka.

1. Jaja

Umjesto preskakanja doručka (što je vjerojatno najgore što možete napraviti svom tijelu), neka vam prvi obrok dana bude izvor najmanje pet grama proteina, koji će potaknuti stvaranje norepinefrina, neurokemikalije koja izaziva oduševljenje, veliku energiju, a s njom gubite potrebu za duljim snom i ukroćujete apetit.
S obzirom da se proteini polako probavljuju, razina šećera u krvi će ostati podjednaka, a to znači da nećete biti gladni i da ćete imati energije. Jaja su dobar izbor, koja možete jesti tvrdo kuhana, meko kuhana, ispečena na oko ili kao kajganu na integralnom tostu.

2. Doručak šampiona

Endokrinologije Daniela Jakubowicz, autorica knjige "Dijeta obilnog doručka", savjetuje kraljevski doručak pun ugljikohidrata i proteina, ako su ostali obroci niskokalorični. Njendoručak šampiona mršavljenja sastoji se od čaše mlijeka, dvije kriške sira, 85 grama bezmasnog mesa (primjerice pureća prsa ili lagana kuhana šunka bez masti), dvije žlice cjelovitih žitarica, jedne žlice maslaca ili slične masnoće, te 28 grama čokolade.
Upravo zadnja slastica na meniju pomaže ukrotiti žudnju za ugljikohidratima tokom dana, a osobe koje se pridržavaju ovakvog režima prehrane ne osjećaju glad svake minute.

3. Smoothie

Ako ste tip osobe koja treba više energije, a poskoči čim vidi vitamin C, tada je smoothie prava stvar za vas! Sportska nutricionistkinja Pankaja Khole tvrdi kako bismo trebali konzumirati jednu čašu soka svakog dana. Vitamini, minerali osigurat će zdravlje imuniteta, a antioksidansi će se boriti protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa – starenja i bolesti našeg tijela.
U blender ili sokovnik ubacite jabuku, naranču ili dvije mandarine i nar. Ako koristite blender, zadržat ćete dobrobiti vlakana koja će pospješiti probavu i pomoći zaštititi vas od određenih vrsta raka, no istovremeno će smoothie biti gušći. Ako je potrebno, dodajte decilitar vode da napitak razrijedite.
Oni koji vole slađe kombinacije mogu smiksati jagode i banane, te umiješati obrano mlijeko (0,9 postotno) umjesto vode za kremastiji napitak.

4. Jogurt i bobice

Dobar i uravnotežen doručak može se sastojati od bezmasnog jogurta ili kravljeg sira bez vrhnja u koje ćete ubaciti bobičasto voće. Ono obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. Bez obzira jesu li vaš izbor borovnice, maline ili jagode, konzumiranjem ovog voća u organizam ćete unijeti antioksidanse koji pomažu aktivnost mozga i smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja. Nedavne su studije pokazale kako maline sadrže i do deset puta više antioksidansa nego brokula ili rajčica.

5. Uravnoteženi doručak

Najbolji doručak govori jezikom ravnoteže. Ukoliko znate kako izbalansirati bezmasne proteine, cjelovite žitarice i voće, na dobrom ste putu.
Dan započnite kavom ili čajem s umjetnim zaslađivačem ili bez ikakvog šećera. Ispecite dvije kriške integralnog tosta, na koje naslažite bezmasno meso, poput purećih prsa ili mali filetlososa, 30 grama polumasnog tvrdog sira, list zelene salate i isjeckanu rotkvicu.
Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.
Za kraj pojedite jedan komad voća veličine šake (naranča, dvije manje mandarine) ili šaku bobica (maline, kupine, trešnje i sl.).