ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Slani rolati


Sastojci

    Tijesto
     3 jaja
     najmanja žličica soli
     4 žlice brašna
     1 prašak za pecivo
     1 kiselo vrhnje ili čvrsti jogurt
      3 žlice špinata ili 3 žlice ajvara
    Nadjev
      sir u listićima (za sendviće)
      šunka za pizzu
      cikla (po želji)

Priprema: 
  1.Izraditi jaja, dodati sol, brasno, prasak za pecivo i vrhnje (ili jogurt).
    2.     Po želji dodati 3 žlice ajvara ili špinata (ovisno kakav rolat želite).
    3.     Peći u tepsiji od rerne, na papiru za pečenje. Pečeni rolat zamotati u vlažnu krpu i ostaviti da se hladi.
    4.     Količina nadjeva ovisi o tome koliko rolata pečete. Svježi sir i vrhnje izmješati i malo posoliti. Premazati rolat, poslagati sunku za pizzu i sir u listicima i ponovo srolati.
    5.     U nadjev moze se staviti zlica ribane cikle…pa dobijete roza nadjev.
(Slani rolati)

5 namirnica koje pobjeđuju gripu i prehladu

Kao što svi znamo, dolaskom zime očekuje nas sezona prehlade, hunjavice i gripe.
Da bismo izbjegli ove zimske napasti potrebno je učiniti naš organizam što otpornijim.
Uzimanje lijekova nije jedini način da se pobijedi bolest.
Postoji način da se bolest spriječi.
Ojačate li svoj imunitet vaš će se organizam sam oduprijeti zimskim nedaćama.
Evo koje namirnice će vam u tome pomoći.


1. Agrumi (naranča, limun, grejp)


Vitamin C u agrumima ključni je sastojak koji će ojačati vaš imunitet stimulirajući antitijela i stanice vašeg imunološkog sustava.
Istraživanja su dokazala da naranče sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su iznimno korisni za naš organizam.
Hesperidin, koji se također nalazi u narančama, ima snažno protuupalno  djelovanje pa je odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade, a pomaže i u snižavanju visokog krvnog tlaka.
Vitamin C u narančama snažan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i te jača imunološki sustav.
Vitamin C također pomaže u ublažavanju ozbiljnijih upalnih procesa kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis i astma.
Limuni su izvrstan izvor limunske kiseline, sadrže mnogo flavonoida, antioksidansa i anti-kancerogenih spojeva.
Flavonoidi koje nalazimo u limunima zaustavljaju diobu kancerogenih stanica i djeluju kao antibiotik.
U nekim zapadnoafričkim selima limunska se kiselina uzimala uz obrok za vrijeme epidemije kolere kako bi se izbjeglo širenje zaraze. 
Vitamin C iz limuna sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi. Vitamin C je antioksidans koji je topiv u vodi pa tako stanice našeg tijela održava zdravima.
Ovaj vitamin također pomaže u sprječavanju upala, razvoju kardiovaskularnih bolesti i srčanih oboljenja kod dijabetičara.
Limuni su poznati i kao diuretik - pomažu ublažiti otekline, upale i edeme.
Ako patite od infekcije mokraćnih kanala, limuni su vam najbolji prijatelji. Visoki postotak kiseline u urinu pomoći će vam da se riješite bakterija koje su uzrokovale infekciju.
Ulje limuna dobročinitelj je koji uništava gljivice, pomaže u detoksikaciji, izvrstan je antiseptik i djeluje umirujuće.
Ovim se pripravkom služimo u liječenju stresa, upala kože i vlasišta, nesanice, astme, želučanih problema i infekcija.
Grejp također obiluje  prirodnim vitaminom C koji pomaže skratiti trajanje prehlade i ublažava njene simptome.
Redovito konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom smanjit će rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom i karcinomom.


2. Zeleni čaj


Zeleni čaj nije svoju slavu stekao slučajno - Kinezi ga piju već 4000 godina.
Zeleni čaj se dobiva od biljke čajevca (iste biljke od koje nam dolaze i crni, žuti i bijeli čaj).
Flavonoidi, polifenoli i katehini iz zelenog čaja iznimno su jaki antioksidansi koji podižu imunitet i štite organizam od gripe i prehlade.
Da bi naš imunološki sustav bio snažan, potrebno je unositi namirnice koje imaju detoksikacijska svojstva. Zeleni čaj je jedna od tih namirnica.
Bogat klorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći istjerati toksine iz organizma.
Katehin EGCG jedan je od antioksidansa iz zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da je upravo ovaj spoj važan za obranu organizma od raka dojke.
EGCG sprječava razvoj krvnih žila u stanicama raka dojke tako onemogućujući njihov rast.


3. Đumbir


Đumbir je nezamjenjiv saveznik  u borbi protiv hunjavice i visoke temperature.
Ovaj začin sa snažnim antioksidativnim tvarima, djeluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprječava nastanak upala.
Čaj od đumbira pomaže ublažiti grlobolju.
Ovaj začin pomaže i kod probavnih smetnji, poboljšava krvotok, djelotvoran je u borbi protiv leukemije.
Najnovija istraživanja otkrivaju da đumbir suzbija rast stanica raka želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika.


4. Češnjak


Poznat po nazivima Ruski penicilin i prirodni antibiotik, češnjak je zasigurno jedan od najboljih saveznika našeg zdravlja.
U češnjaku se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.
Sok sirovog češnjaka učinkovit je u dezinfekciji manjih rana.
Ako vam problem zadaje atletsko stopalo, namažite kritična mjesta zgnječenim sirovim češnjakom, on je djelotvorniji u borbi protiv gljivica od mnogih poznatih farmaceutskih preparata.
Češnjak će vam uvelike pomoći u borbi protiv gripe i prehlade.
Dodajte češnjak u vaš svakodnevni meni ... i ne morate se bojati zime!


5. Jogurt i kefir


Uravnotežena crijevna flora ključna je za zdravlje organizma. Znanstvenici danas sve više se slažu s time da imunitet počinje u crijevima.
Dobre bakterije štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka.
Jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika. Možete nabaviti i već gotoveprobiotike u kapsulama ili prahu.
Da biste ojačali vaš imunitet, redovito unosite probiotičke bakterije u vaš organizam.
Ovo su samo neke od namirnica koje će vas zaštititi od bolesti tijekom sezone gripe i prehlade.
Kombinirajte ih u vašoj svakodnevnoj prehrani i vaše će vam zdravlje biti neizmjerno zahvalno.

Nekoliko zanimljivosti o jelu i piću


Jeste li znali da čovjek može preživjeti otprilike mjesec dana bez hrane, ali samo oko 7 dana bez vode? 
Pa eto, da bismo vam skratili vrijeme između ića i pića, donosimo vam nekoliko ludih zanimljivosti sa svih dijelova svijeta.
Šokantno i senzacionalno, samo na Alfa portalu, zahvaljujući edukat.org
– Sladoled je porijeklom iz Kine (kao i sve ostalo, zar ne?)
– Sok od borovnice poboljšava memoriju.
– Najstariji poznati recept na svijetu je onaj za pivo.
– Svih 13 minerala potrebnih čovjeku za život mogu se naći u alkoholnim pićima.
– Hrani je potrebno sedam minuta da dođe u želudac iz usta.
– Postoji oko 100.000 bakterija u jednoj litri pitke vode.
– S dvije vilice i punjačem, kiseli krastavac će emitirati svjetlo.
– Vino će se pokvariti ako je izloženo svjetlu.
– Lubenice mogu koštati do 70 eura u Japanu.
– U sredstvima za čišćenje kuće i detrdžentima koji sadrže limun, ima više limunovog soka od kupovne limunade.
- U šalici kave ima preko 1000 kemikalija. Od 1000, 26 je testirano na štakorima, a pola od toga je uzrokovalo rak kod štakora.
– Prosječni francuz pojede oko 500 puževa godišnje.
– Jagode imaju više vitamina C od naranče.
– Nakon što se Popaj pojavio u Americi, prodaja špinata se podigla 33%.
– Pravi biseri se tope u octu.
- U drevnoj Kini, ljudi su činili samoubojstvo tako što bi pojeli pola kile soli.
– Do 3000 g.p.n.e. postojalo je 6 različitih vrsta piva u Egiptu.
– Dobro kuhano jaje će se okretati. Nekuhano ili slabo kuhano neće.
– 50% pizza u Americi su prodane sa feferonima.
– Banane sadrže kemikaliju koja čini ljude sretnim.
– Avokado ima više proteina od bilo koje druge voćke.
– Avokado je otrovan pticama.
- Jabuke pripadaju porodici ruža.
– Kositreni fluorid, koji se nalazi u pastama za zube i služi za borbu protiv karijesa, napravljen je od recikliranih limenki.
(Alfa portal)

Juha od paradajza


Juha od paradajza
Sastojci: 1,5 l vode, 1 kašika ulja, 3-4 paradajza, 1 kašika brašna, 1 kašika koncentrata od paradajza, začin od povrća, so, biber, rezanci za juhu
Priprema: Paradajz ogulite i očistite od sjemenki pa ih usitnite u blenderu. U posudi za kuhanje zagrijte ulje i lagano popecite brašno. Dodajte paradajz i ostale sastojke. Zalijte vodom, promiješajte i pustite da prokuha. Pred kraj kuhanja dodajte rezance. Gotovu juhu po potrebi još malo začinite, ukrasite peršunom i odmah poslužite.

(Gusto)

Kolač od meda

Sastojci: 
250 ml meda od lipe, 4 jaja, 1 narandža, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašika ulja, 380 g brašna
Priprema: U zdjelu stavite med, ulje, dodajte jaja i sve zajedno dobro izmiješajte mikserom. Zatim umiješajte naribanu koricu narandže. Sa malo brašna pomiješajte sodu bikarbonu i dodajte u pripremljenu smjesu, te polagano dodajite brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo uz stalno miješanje. Dobivenu masu lagano prespite u vatrostalnu posudu. U pećnici zagrijanoj na 180°C, pecite kolač oko 30 minuta. Gotov kolač izvadite iz pećnice i iz kalupa na rešetku i ostavite da se ohladi. Prije posluživanja ga pospite šećerom u prahu.

Medena jela za medenu jesen


Tmurni i hladni jesenji dani, koji sa sobom nose kiše i neugodne viroze, uvijek su slađi uz kašiku-dvije mirisnog meda, rastvorenog u aromama čaja od planinskog bilja i limunovog soka. Ova visokovrijedna namirnica osim kao dodatak čaju i nekim poslasticama, koristi se i za pripremu vrhunskih jela, najčešće kao dodatak sosu ili marinadi.
Med je u najvećoj mjeri sadržan od fruktoze i glukoze, a sadrži i organske kiseline, aminokiseline, enzime, zrnca polena, eterična ulja, flavonoide, vitamine i minerale. Izrazito je kaloričan i lako se probavlja, pa predstavlja značajan izvor energije za sportaše, jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući svome sastavu cijenjen je antioksidans.
Različite vrste meda imaju različita ljekovita djelovanja, pa se med preporučuje kod prehlada, upala disajnih organa, med od lavande je dobar protiv nadutosti i grčeva, ali se preporučuje i osobama koje imaju teškoće sa čirom na želucu. Med se preporučuje i za regulaciju probavnih organa, naročito jetre i žuči, za koje je posebno pogodan med od kestena, koji je preporučljiv i za jačanje imuniteta.Bagremov med preporučuju se kod bolesti krvotoka, zatvora, a i nesanice, nervoze i napetosti, dok jelivadski med odličan za jačanje imuniteta, pa pomaže i osobama sa alergijskim tegobama. Važno je imati na umu da je med termolabilan, odnosno da gubi određena ljekovita svojstva kada je izložen temperaturama iznad 40°C. Zbog toga med ne treba dodavati u vruć čaj, već uvijek u mlak.
Med se u velikoj mjeri koristi i u kozmetici, najčešće za izradu maski za čišćenje lica, uklanjanje bora i rehidraciju kože. Preporučuje se osobama koje žele dobiti koji kilogram, jer povoljno djeluje na apetit. Med je blagotvoran i za one koji žele smršati. Dovoljno je da ujutro na prazan želudac popiju čašu mlake vode u koju su dodali kašičicu meda i dvije kašičice limuna.
(Gusto)

NewYork torta


Sastojci:

200 gr. Čokolade za kuhanje
5 jaja

50 gr. mljevenih lješnika
160 gr. šećera
50 gr. prezli
čokoladni preliv
250 ml. slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo


Priprema:

Jaja umutimo, zatim dodajemo šećer. U drugoj posudi pomješamo lješnike, vanilin šećer i prašak za pecivo i dodajemo umućenim jajima uz prezle.
U nauljeni pleh pospemo malo brašna da se ne zalijepi ukoliko nemamo papira za pečenje. Pečemo 15-ak minuta na temp. od 200¨. Šlag od slatkog vrhnja za šlag podijelimo u dva dijela. U jedan dio stavimo 100 gr.  čokolade i umutimo mikserom. Ispečenu tortu sječemo na dva dijela( ja inače parvim dvije kore), prvi dio premažemo sa čokoladnim šlagom, preko njega druga kora, pa opt premažemo čokoladnim šlagom. Čokoladu otopimo pa prekrijemo cijelu rotu i ukrasimo po želji.


Lignje sa povrćem u soja sosu


300 gr. lignji
50 gr. riže
1 zelena paprika
1/2 male kašike šećera
ljuta tucana paprika
1 glavica crnog luka
1 mrkva 50 ml. bijelog vina
300 ml. soja sosa
malo gustina
ulje
so i mljeveni crni biber

Priprema:

lignje isječemo na parčad, posolimo i pobiberimo, zatim istresemo na krpu i pritisnemo da se osuše i upiju začini, U tavu naspeo ulja i ostavimo da se zagrije i istresemo ljignje. Prethodno obarenu mrkvu isječemo na tanke duguljaste štapiće. Papriku i luk očistimo i isječemo na tanke krugove ili komadiće, sve istresemo u zagrijano ulje i prepržimo svemu tome dodajemo lignje. Gustin razredimo vodom i mutimo žicom za mućenje, zatim dodamo bijelo vino, ljutu papriku i malo šećera. i sve istresemo u tavu i dodamo 50 ml. vode. Serviranje. Na tanjir stavimo prvo obarenu rižu, lignje i ukrašavate po želji.

Brza torta





Sastojci:Brza keks torta Brza super torta

  • piskote
  • petit keks
  • 6 banana
  • 4 slag kreme
  • 200 gr. secera
  • 200 ml. mlijeka
  • malo cokolade za ukrasavanje
Priprema:
Banane sitno isjecite, dodajte im slag kreme i secer pa izmutite.
Pomalo dodajte mlijeko i nastavite sa mucenjem dok ne dobijete finu kremu.
Piskote namocite u mlijeko (samo gornji dio) i redjajte u tepsiju.
Istresite trecinu kreme preko piskota.
Petit keks namocite u mlijeko (samo gornju stranu) i redjajte preko kreme.
Preko kreme ponovo keks i na vrh ostatak kreme.
Otopite cokoladu sa malo mlijeka, poprskajte preko torte pa necim tankim sarajte preko torte (vrtite u krug, zavrcite, radite sta hocete.
Ostavite u frizider da odstoji.
(torte i kolači)

Pita od fete i špinata




Sastojci:
4 kom mladog luka
2 režnja bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika kopra
100 gr. feta sira
50 gr. parmezana
4 kom jaja
100 gr. glatkog brašna
350 ml. mlijeka (bolje domaće)
Priprema:
Operite špinat pa ga osušite kuhinjskom krpom ili papirom za ruke, ugrijati malo ulja pa prepržiti špinat i istresti u tanjir, zatim ostatak ulja sipati u tavu sa lukom (crnim i bijelim). Ocjeđeni špinat pomiješati sa preprženim lukom, dodati kopar i feta sir naribani. Stavite smjesu u lim za pečenje, nakon toga jaja brašno i mlijeko pomiješati i preliti preko smjese u limu. Sve to zajedno peći oko 30 min na 200* u zagrijanoj pećnici. Služiti vruće uz domaći kajmak.

Kroketi od krompira

 
 
Sastojci:
 
700 gr. krompira
350 gr. brašna
40 gr. margarina
začina
4 jaja
200 gr. prezli
200 gr. šunke
 Priprema:
 
Krompir oguliti i skuhati, zatim izgnječiti (kao za pire krompir). U izgnječen krompir dodati kašiku začina, 150 gr. brašna, omekšali margarin i dva jajeta. Umjesiti tijesto. Po potrebi dodati još brašna. Tijesto će po malo da se lepi za ruke, tako da vam brašno uvijek bude pri ruci.U tijesto dodati šunku iseckanu na kockice (ali ne morate, jako je ukusno i bez šunke). Rukom oblikovati smjesu u štapice ili u obliku pljeskavice tj. uz pomoć brašna formirati krokete.    


Za pohovanje:
 
U jedan tanjir umutiti jaja, u drugi staviti brašno, a u treći staviti prezle. Krokete (kada se svi formiraju) prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih u dubokom ulju, na srednjoj temperaturi. Pržene krokete, kada porumene, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti toplo, uz prilog po želji. Naročito dobro idu, kao prilog, uz piletinu , sa Tartar-sosom, ili ruskom salatom.
(slika preuzeta sa super recepti)


Rolada od mljevenog mesa

Jako ukusna rolada, a priprema se na sledeći način.

500 gr. mljevenog mesa pomiješati sa malo griza i 1-2 jaja i začinima, zatim na foliji razvaljajte do željene debljine (ja preporučujem da bude tanje i da pravite manje roladice). Na tako razvaljanu roladu dodajte suhog mesa, sira (ja koristim za sve edamer) i onda uvaljati sve to kao na slici. Roladu urolajte u foliju i stavite u tepsiju koju ste zagrijali zajedno sa vodom i neka se polako tako krčka malo duži period, povremeno otklanjajte dio folije da vidite je li rolada pečena, zadnjih 5 minuta skinite foliju istresite vodu nauljite tepsiju i stavite da rolada se malo zapeče i dobije finu boju u rerni.
Servirajte uz bilo koji prilog, ja najčešće pravim uz ovo rusku ili francusku salatu bude fantastično.

U roladu možete dodati i kuhana jaja, šunku itd.

Punjeni palačinci

 
 
 
Pripremiti oko 500 gr. pilećih prsa, sira (ja koristim edamer), začina, vrhnje za kuhanje i palačinke
Prepržiti pileća prsa ili izdinstati sa začinima, ja inače isječem na tanke trakice, zatim ispeći palačinke I onda na pečene palačinke stavljati određenu količinu smjese staviti trakicu sira, uviti palačinke i redati u tepsiju li vatrostalnu posudu i sve tako dok ne popunite prostor u tepsiji, zatim istresti malo vrhnja i izrendati sir i posuti po palačincima. Sve to peći u zagrijanoj pećnici na 200 * oko 15-ak minuta.
 
Servirati uz neku salatu po vašoj želji.
 
P.S U palačinke možete stavljati još i suho meso, šunku itd. 
 

Kadaif s ljubavlju spremljen

 
 
Sastojci:
  • 500gr rezanaca za kadaif (mogu se koristiti i tanki rezanci)
  • 250gr oraha
  • 250gr suvog grožđa
  • 250gr putera
  • 750gr šećera
  • 750ml vode
  • 1 limun
    Priprema:

  •  U tepsiju podmazanu puterom staviti polovinu rezanaca, pa filovati mlevenim orasima i suvim grožđem. Odozgo rasporediti ostatak rezanaca, pa preliti otopljenim puterom. Peći oko pola sata na temperaturi oko 180 stepeni, dok ne porumeni. Za to vreme pripremiti šećerni sirup od 750 ml vode i 750gr šećera, koje treba kuvati 20 minuta od momenta ključanja. Na kraju u sirup sipati sok od jednog limuna.
    Pečen kadaif izvaditi iz rerne, pa pustiti desetak minuta da se prohladi, a potom zaliti sirupom. Ostaviti na hladnom mestu do posluživanja.
  • (Bakini kolači)

  • Plazma banana rolat


    Sastojci:
     


    300 grama šećera u prahu
    150 grama margarina (ja uvijek stavljam manje)
    120 ml. mlijeka
    3 krem bananice
    3 vanilina šećera
    2 banana (srednje veličine)
    300 grama keksa
     Glazura:
     
    100 grama čokolade (ja uvijek volim staviti vise)
    50 grama putera
    2 kašike mlijeka
    P.S mlijeko I puter uvijek može da zamijeni vrhnje za kolače i da se smiješa sa čokoladom uz to sve stavim malo ulja.)
     
    Priprema:
     
    Rastopiti margarin i u njega staviti šećera u prahu dodati keks, mlijeko vanillin šećer, kad se sve dobro sjedini dodati nasjeckane bananicei izmješati. Rastanjiti smjesu koju smo već pripremili, zatim na ivice dodati banana i rolati u rolat, preko toga dodati glazuru.
     
    Kolač je tanji pa možete smjesu povećavati kako bi dobili željenu debljinu. 
    

    Brzo i fino





    Potrebno:
    1 narandža
    200 ml oranž đus
    1 jaje
    125 g maslaca
    150 g brašna
    Kašičica praška za pecivo
    kašičica sode bikarbone
    malo soli
    80 g šećera
    kesica šlaga
    narendana kora narandže

    Priprema:
    Opranu narandžu isijecite na komade, izvadite koštice i izblendajte zajedno sa đusom.
    U to umiješajte jaje i maslac, a zatim i prosijano brašno sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo, solju i šećerom.
    Masu sipajte u korpice za mafine i pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
    Ohlađene mafine ukrasite šlagom i korom narandže.
     
    (source.ba)

    Nešto za brzo spremiti

                                                              1) Piletina sa borovnicama
    Sastojci:

    zelena salata

    1 šoljica borovnica

    Četvrtina šoljice badema

    2 pileća filea

    Preljev:

    Četvrtina šoljice maslinovog ulja

    Četvrtina šoljice jabukoovg sirćeta

    Četvrtina šoljice borovnica

    2 kašičice meda

    So i biber po želji

    Priprema:

    Pomiješajte salatu, borovnice, grilovanu piletinu. Pomiješajte sve sastojke za preljev pa potom prelijte piletinu. Prijatno!

                                                                               2) Burito
    Ne samo da je odlično upakovan već je i izuzetno ukusan.

    Sastojci:

    spanać

    grah iz konzerve

    1 šoljica riže

    pola šoljice  tvrdog nemasnog sira

    pola šoljice ljutog sosa

    6 kašika jogurta

    6-8 tortilja

    Priprema:

    Umotajte tortilje u foliju i podgrijte ih u rerni. Pomiješajte spanać i grah i držite na vatri oko 3 minute, dok spanać na omekša. Spanać i grah stavite na sredinu tortilje, a ostale ostatke sipajte kao preljev  preko spanaća i pasulja. Umotajte tortilju tako da vam ništa ne ispada sa strane. Prijatno!

                   3) Salata sa preljevom od limuna i maslinovog ulja
    Sastojci:

    Spanać ili zelena salata, isjeckana na veličine zalogaja

    Trećina crvenog luka

    Pola krastavca

    1 šargarepa

    8 badema

    1 paradajz

    Pola isjeckanih pilećih fileta

    Preljev:

    Sok od 1 limuna

    Jedna kašika maslinovog ulja

    Origano

    PRIPREMA:

    Pomiješajte sve sastojke i vaša večera je spremna!
    (Source.ba)

    Slatki recept

     
    Potrebno:
    Za kore:
    600 g brašna
    1 kašičica praška za pecivo
    200 g margarina
    2 jaja
    200 g šećera
    6 kašika kisele pavlake.

    Za fil:
    400 g šećera
    1 l mlijeka
    200 g brašna
    3 rebra čokolade
    250 g margarina.

    Priprema:
    Sve sastojke za koru zajedno umijesite, da tijesto bude srednje tvrdo i masu podijelite na 4-5 loptica.
    Svaku lopticu razvaljajte na tanko, veličine pleha i pecite u rerni na prevrnutom plehu. Pazite da tijesto ne porumeni, već da ostane svijetlo dok se peče.
    Za fil upržite šećer i dodajte u mlijeko, pa kuhajte dok se karamel ne otopi. Brašno razmutite u malo mlijeka, koje ste prethodno odvojili, pa i njega ubacite u provrelo mlijeko.
    Kada se fil zgusne, sklonite ga s vatre, dodajte čokoladu i margarin, pa sve dobro izjednačite i filujte kore. Zadnju koru pospite mljevenim orasima ili stavite glazuru od čokolade.
    (source.ba)