utorak, 23. prosinca 2014.

Ananas efikasniji od sirupa za kašalj

sok od ananasa sveze iscedjen


Kako sadrži bromelin, enzim sa protivupalnim svojstvima, lako se bori protiv infekcija i ubija bakterije. Sok od svežeg ananasa dokazano je i do 5 puta efektniji od sirupa protiv kašlja. Možete li verovati?
Samo jedna čaša soka od ananasa sadrži gotovo 50 odsto naših dnevnih potreba za vitaminom C. Dobijate vrlo važne enzime, koji regulišu metabolizam i stvaranje energije u telu.
U ovom voću ima mnogo magnezijuma, minerala koji je vrlo važan za tkiva i kosti, kao i za bolju apsorpciju kalcijuma. Putem čistog ceđenog soka možete uneti i čisti bromelin, koji je označen kao agens ključan u svim protivupalnim procesima (uveliko pomaže i kod artritisa). Jedan je od najpopularnijih suplemenata u Nemačkoj – odobravaju ga za lečenje upala i otoka nosa i sinusa posle operacija ili povreda.

Probava i toksini

devojcica sa ananasom
Bromelin rastvara proteine, koje je često teško probaviti, pa izazivaju probleme sa zatvorom. Zato vam ananas može pomoći da poboljšate probavu, uz to bogat je vlaknima, pa brzo i efiksano čisti creva.

Takođe, spada i u prirodne dijuretike, dobar je za bubrege i izbacivanje štetnih toksina iz tela.

Za žene

Devojke i žene koje imaju problema sa bolnim menstruacijama trebale bi piti sok od ananasa. Već pominjani bromelin ima analgetska svojstva i može pomoći da ublažite bolove.
A kako je ananas bogat vitaminom C odličan je i borac protiv akni. Možete se rešiti akni, pa i ožiljaka od akni ako budete koristili čisti sok do ananasa kao toner ili – samo ga nanesite na lice, ostavite da se osuši, pa operite hladnom vodom.

Protiv kašlja

Ako patite od kašlja, koji nije povezan sa ozbiljnijim stanjem, poput upale pluća uvek radije popijte čisti sok od ananasa nego sirup protiv kašlja. Delotvorniji je, a doneće vam oporavak brže. Umiriće bolno grlo i lakše ćete izbaciti šlajm.


Istraživanja su pokazala da prirodne mešavine sa ananasom uveliko pomažu pacijentima koji imaju tuberkolozu, probleme sa šlajmom, začepljenjima sinusa, kašljem kihanjem i infekcijama.
Evo kako da napravite taj prirodni sirup, koji je pomogao i najugroženijim pacijentima. (Koristite prirodni nezaslađeni 100-odstotni sok ili, bolje, sveže ceđeni).
Pomešajte: 250 ml svežeg soka od ananasa, 1/4 šolje sveže isceđenog soka limuna, komad korena đumbira (dug oko 7 cm, narendan), 1 kašiku meda i pola kašičice kajenske paprike. Uzimajte 2 do 3 puta na dan po 1/4 šolje. Ponavljajte svaki dan dok se simptomi ne povuku.
(lifepressmagazin)

Medenjaci u obliku kućica



Potrebni sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • Kašika mljevenog cimeta
  • Kašika mjlevenog đumbira
  • ½ kašičice mljevenog karanfilčića
  • ¼  kašičice soli
  • ¾ kašičice praška za pecivo
  • 150 g putera isečenog na kockice i lagano omekšalog
  • ¾ šoljetamnog meda
  • 2 kašike mlijeka
Izmješajte brašno zajedno sa svim začinima i suhim sastojcima, a zatim dodajte kockice putera i mjesite rukama ili u blenderu dok ne dobijete sitne mrvice bez velikih grudvica putera, a zatim lagano dodavajte med i mlijeko pa umjesite glatko testo.
Tijesto podjelite na dvije jednake lopte i svaku razvaljajte između dva komada masnog papira pa ih tako razvaljane stavite na 15-20 minuta u zamrzivač ili dva sata u frižider.
Rernu uključite da se grije na 160C, velike tepsije prekrijte masnim papirom.

Možete uzeti ovaj recept ili napraviti neki smjesu za medenjake po vašoj želji.

Postupak pravljenja kućica.

Kada ste umjesili tijesto pustite da se malo "odmori", dok vi ne napravite šablone

Ovdje ćete naći šablone
stranice2


Nakon što ste odštampali šablone, na silikonskoj podlozi ili masnom papiru razvaljajte tijesto i pomoću nožića izrežite tijesto prema šablonima te dijelove slažite na pleh za pečenje i stavite sve u zamrzivač na 15 minuta, da se oblici tokom pečenja ne bi previše promjenili.
Pecite keksiće u rerni zagrijanoj na 175C, 7-10 minuta samo da porumene. Izvadite ih iz rerne, ostavite da se prohlade pa sklapajte vašu kuću. Stranice lijepite pomoću rojal mase, a na kraju cijeli krov premažite kremom i pospite kristal šećerom da dobije izgled svetlucavog snijega.
Ostavite kućice da se dobro zalijepe preko noći i sutradan ih možete staviti na šolju tople čokolade.

Rojal masu možete pronaći Ovdje.

Fondan za torte


Sastojci:

50 gr margarina
30 ml vode
5 gr želatina
1 kašika svjetlog meda
i oko 600 gr sećera u prahu ( ja nisam sve potrošila)

U vodu potopiti želatin i ostaviti da odstoji 10 minuta. Za to vrijeme zagrijati med, otopiti ga na laganoj vatri, pa dodati margarin i miješati sve vreme dok se i margarin otapa. Kada su se margarin i med sjedinili u tu masu, vruću istresti nabubreo želatin i miješati dok se želatin ne otopi. Nagnite šerpu na jednu stranu pa vratite, ako na zidu šerpe nema granula želatina onda se otopio. U posudu u kojoj šećer mijesiti fondan stavite pola mjere šećera, pa istresite smjesu sa želatinom i miješajte  ašikom. Miješajte sve dok ne morate da umjesite. Ako farbate masu u jednu boju onda možete odmah dodati boju. Dodavajte postepeno šećer i umjesite fondan. On treba da ostane mekan ali da se ne lijepi za ruke i površinu na kojoj mjesite. Ako bojite naknadno, onda odvojite dio fondana i čačkalicom ubadajte boju u fondan. Zavisno koliko jako hoćete da ga obojite toliko će vam i boje biti potrebno. Od ove mjere može da se obloži jedna torta, a ostaće vam fondana da napravite figurice ili kružice, šta odaberete da završite dekoraciju.

Krem supa od krompira i pečuraka

 
 
POTREBNO:
 
2 praziluka, 2 velike mrkve, 6 kašika putera, 6 šoljica pileće supe, 5 barenih krompira, 1 kašika sveže mljevene mirođije, so, biber, 1 lovorov list, 400 gr pečuraka, četvrtina šoljice brašna, 1 šoljica slatke pavlake
 
PRIPREMA:
 
Sipajte 3 kašike putera u šerpu, dodjate isjeckanu mrkvu i praziluk i kuhajte 5 minuta. Dodajte supu, krompire, mirođiju, so, biber i lovor. Smanjite temperaturu, pokrijte poklopcem i kuhajte još 15 minuta. U međuvremnu, u velikom tiganju, sipajte preostele 3 kašike putera i propržite pečurke. Izvadite lovorov list i sipajte pečurke smhesu koju ste skuhali u drugoj šerpi. Umaloj šerpici, pomješajte brašno i pavlaku i kuhajte dok se ne zgusne. Pomješajte sve u jednu šerpu i jelo je gotovo.

Krem supa od tikvica i špinata

 
POTREBNO:

2 kašike maslinovog ulja,
500 gr tikvica,
1 crni luk,
150 gr špinata,
 1 krompir,
1 kašika peršuna,
250 gr pavlake,
so i biber

PRIPREMA:

U tiganj zagrijte malo ulja, pa dodajte tikvice, luk i  pržite nekoliko minuta, dok tikvice ne puste vodu, a luk ne omekša. Dodajte špinat i krompir i kuhajte oko 20 minuta. Skinite sa vatre i kad se prohladi izmiksajte smjesu ručnim mikserom. Vratite na ringlu, dodajte pavlaku i miješajte još nekoliko minuta. Posolite i pobiberite po želji.

Capri torta

 
POTREBNO:

Za biskvit:
  • 9 bjelanjaka
  • 15 žlica šećera
  • 12 žlica mljevenih oraha (ili lješnjaka)
  • 1 žlica brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
Za crvenu kremu:
  • 45 dag zamrznutih jagoda
  • 30 dag šećera
  • 1 dl vode
  • 2 praška za puding s okusom jagode
  • 1 želatina
  • 15 žlica vode
Za žutu kremu:
  • 9 žumanjaka
  • 15 dag šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 3 žlice gustina
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 20 dag margarina
Za čokoladni preljev:
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag margarina + 6 žlica ulja
PRIPREMA:
  1. Za biskvit miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno i kuhačom umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečeni biskvit iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.
  2. Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhačom da ne budu prekrupne. Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 žlica vode (bit će dosta ljepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.
  3. Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati. U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Pomognite si pritom mikserom jer tako krema neće imati grudice U ohlađenu kremu dodati izmiksati margarin.
  4. Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
  5. Na pladanj staviti jednu polovicu biskvita, premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva (razmažite žlicom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
  6. Dobro rashladiti (najbolje preko noći)
  7. (www.recipeci.com)

BURITOS


POTREBNO JE:

500 g junećeg odreska,
1 kašičica maslinovog ulja,
1 glavica crnog luka,
1 štapić cimeta,
4 karanfilića,
1 lovorov list,
2 šolje juneće supe,
8 tortilja,
paradajz-salsa.

PRIPREMA:

Odstranite višak masnoće sa mesa, isjecite ga na kockice pa ga propržite u tiganju do zlatnosmeđe boje. Mesu dodajte štapić cimeta, karanfiliće, lovorov list i juneću supu. Zagrijte do ključanja, smanjite temperaturu i krčkajte poklopljeno još 30 minuta, odnosno dok meso ne postane mekano a tečnost skoro sva ispari. Izvadite štapić cimeta, karanfiliće i lovorov list. Meso usitnite i služite uvijeno u tortilju sa paradajz-salsom i salatom.

ORANŽ TORTA


POTREBNO ZA KORE

 8 jaja,
kora od jedne pomorandže,
250 g šećera,
350 g mljevenih badema

ZA FIL

4 kašike mlijeka,
150 g šećera,
100 g mljevenih badema,
200 g putera,
sok od jedne pomorandže,
4 žumanceta,
100 g čokolade za kuhanje

ZA PREMAZIVANJE
250 g džema od pomorandže,
200 g bijele čokolade,
70 g putera,
30 g kokosovog brašna

 PRIPREMA
Od bjelanaca umutite čvrst snijeg, pa polako dodajte šećer neprestano muteći. Dodajte jedno po jedno žumance, a kad se smjesa sjedini, lagano umiješajte mljevene bademe i struganu koru pomorandže. Smjesu sipajte u podmazan pleh i pecite koru oko 30 minuta na 180 stepeni. Na tihoj vatri kuhajte šećer i mlijeko dok se šećer ne istopi, dodajte mljeveni badem, pa još malo prokuhajte. Sklonite s vatre, pa, kad se ova smjesa ohladi, umiješajte omekšali puter, žumanca, sok od jedne pomorandže i otopljenu čokoladu za kuhanje. Ohlađenu koru presjecite na tri dijela, (ja pravim posebno 3 kore ali dodam još jedno jaje pa da bi u jednu koru išlo po 3 jaja)  pa svaki dio premažite prvo džemom od pomorandže, a zatim filom. Posljednju koru premažite samo džemom i odložite tortu u frižider. Ohlađenu tortu prelijte bijelom čokoladom koju ste otopili sa puterom i dekorišite po želji. Umjesto preliva od bijele čokolade za tortu možete da koristite i bijeli fondan. 

(Super Recepti)

Torta bez brašna



POTREBNO ZA KORE

 200 g mljevenih oraha,
200 g šećera,
10 bjelanaca,
kašika mljevenog keksa

ZA FIL
5 žumanaca,
200 g šećera,
1 l slatke pavlake,
100 ml mlijeka,
20 g želatina,
50 g čokolade za kuhanje,
200 g smrznutih malina

 PRIPREMA

 Umutite bjelanca sa šećerom, pa dodajte mljevene orahe i keks. Od smjese ispecite četiri kore na 220 stepeni. U zagrijano mlijeko uspite žumanca umućena sa šećerom, pa skuhajte žuti fil. U topao fil dodajte otopljeni želatin i dobro izmiješajte. Umutite pavlaku sa šećerom, pa četvrtinu odvojte za premazivanje torte, a ostatak sjedinite s ohlađenim žutim filom. Fil podjelite na tri dijela. Jedan dio stavite na stranu, drugi malinama obojte u roze, a u treći stavite otopljenu čokoladu. Na koru nanesite čokoladni fil, poklopite drugom korom, nanesite žuti fil, pa koru i na kraju roze fil i koru. Tortu dobro premažite pavlakom.