ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Lijek naših baka za testiranje astme, bronhitisa, kašlja ili problema sa kašljem


Mnogi ljudi imaju različite probleme s plućima, a najčešći su astma, bronhitis te različiti oblici kašlja.
Problemi s plućima mogu biti uzrokovani kako infekcijama, tako i različitim drugim stanjima, alergijama te naravno pušenjem.
Prenosimo vam u narodu poznati lijek protiv ovih problema, posebno astme kako plućne tako i srčane. Lijek su pripremale u različitim varijacijama još naše bake, a prema mnogim iskustvima, znale su što rade.
Evo što vam je potrebno i kako se priprema:
- pola kilograma crvenog luka
- pola kilograma šećera
- 2 limuna
- 1,5 litra vode
- 7 velikih kašika domaćeg meda
Šećer u metalnoj kašiku umjereno zagrijavamo i miješamo dok ne porumeni, dodamo sitno iseckani luk, kratko propržimo i dodamo vodu. Sve skupa kuhamo da voda vri na umjerenoj temperaturi dok ne ispari 1/3 vode. Potom pustimo da se ohladi, dodamo sok od 2 isceđena limuna i med te sve dobro miješamo da se potpuno ujednači. Ostavimo da odstoji, a zatim smesu procjedimo (od komadića luka) i pohranimo u staklenu bocu.
Potrebno je koristiti 1 kašiciu napitka prije svakog obroka dok se kompletna količina ne potroši. Po potrebi napravite novu mješavinu i ponavljajte postupak dok se pluća ne izliječe. Djeca uzimaju male kašicice napitka prije svakog obroka.
Napomena: Obavezno imajte na umu da niste alergični na crveni luk. (noviportal.rs) 

Pita od limuna


Sastojci: 

250 gr. glatkog brašna
125 gr. maslaca
290 gr. šećera
5 jaja
3 limuna
1 kašika gustina
1/2 kašika praška za pecivo

Prvo pravimo tijesto, pa kremu od limuna i na kraju mergina
Tijesto: 

250 gr. brašna
125 gr. maslaca
70 gr. šećera
2 žumanjaka 
5 cl vode prstohvat soli

Priprema: 
Miješati žumanjaka i šećer, te dodati vodu. Izrezati hladan maslac na manje komade i miješati brašno sa maslacem prstima dok se ne dobije sjesa nalik debelom pijesku. Dodati žumanjke šećer i vodu koju smo prethodno pripremili te miješati sve skupa. Bit će dosta lijepljivo ako ga ne razvaljate oklagijom onda direktno stavite u kalup obložen papirom za pečenje, a jeedan papir za pečenje staviti preko tijesta i posuti grahom jer će to pomoći da se tijesto ne digne za vrijmem pečenja jer ćmo ga prazno peći. Tijesto peći 20 in na 180 C te maknuti grah i papir za pečenje i vratiti u peć dok se n dobije lagana smeđa boja tj. oko 10 min. 

Krema od limuna: 
3 limuna
 3 jaja
120 g. šećera 
1 kašika gustina 

Priprema: 
Iscijditi limun da bi dobili oo 120 ml soka. Satviti sok u lonac da se zagrije. 
Miješati jaja, šećer i gustin. Čim sok od limuna prokuha maknite ga s vatre i dodati jaja, šećer i gustin stalno miješajući. Te to sve vratiti na vatru i zagrijati stalno miješajući. Maknuti s vatre kad prokuha i uliti u kalup. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Mergina: 
2 bjelanjka
100 gr. šećera
1/2 kašike praška za pecivo
Bjelanjke istući i kada se pretvore u snijeg dodati šećer i prašak za pecivo, pa ponovo miksati. Staviti na kremu od limuna i napraviti dekoraciju po želji, samo da krema ne bude tretopla da se mergina ne bi rastopila. Sve staviti u pćnicu dok nee dobij lijpu boju. Pitu ohladiti u frižideru oko 2 sata. 

tarte-citron-pita-limuna

Quatre-quarts kolač ( katr kar)



Sastojci: 

3 većih jaja
250 g, brašna
isto toliko maslaca
isto toliko šećera
1/2 kesice praška za pecivo

Priprema: 

Miješati jaja sa šećerom nekoliko minuta dok ne pobijeli smjesa, kad smjesa postane svijetlo žuta dodati brašno i prašak za pecivo i stalno miješajte. Rastopiti maslac i čekati da dođe do sobne temperature, pa dodati maslac u smjesu stalno miješajući. Uliti smjesu u kalup obložen papirom za pečenje. Inače se koristi praugaonasti kalup.  Peći oko 45 min na 170 C.Obavezno provjeriti nožem da li je kolač dovoljno pečen. 

Čokoladni ekleri


Sastojci:

500 ml. mlijeka od 2,8 %
50 gr. glatkog brašna
100 gr. šećera
2 žumanjka
15 g. kaka bez šećera

Miješati žumanjke sa šećerom dok ne prosvjetle, dodati brašno I kakao I sve opet miješati te dodati 100 ml. mlijeka I ponovo miješati.  Staviti ostatak mlijeka (400 ml.) u lonac I zagrijati. Kada mlijeko postane toplo dodajte ga u miješavinu (žumanjke, brašno, kakao) stalno miješajući. Vratiti sve u lonac I miješati dok ne zakipi. Kada zakipi miješajte dok se ne pretvori u prekrasnu kremu, koju ćemo ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Da se ne bi stvorila kora pokrijte plastičnom folijom. Poslije toga staviti je u frižider da se potpuno ohladi.

Tijesto:

200 ml. vode
prstohvat soli
75 gr. maslaca
125 gr. glatkog brašna
3 jaja
1 žumanjak

Priprema:
Staviti vodu, maslac I so u lonac na laganu vatru I miješati dok se maslac ne otopi.Kada dođe do tačke vrenja maknuti s vatre I ubaciti brašno sve odjednom. Brzo miješati drvenom kašikom dok ne dobijete glaqtko tijesto koje se ne lijepi za lonac.
Prebacite tijesto u drugu posudu I dodati jedno jaje pa miješati dok jaje ne bude vise vidljivo. Na isti način dodavati sva jaja. Stijesto staviti u vrećicu za dekoraciju sa glatkim promjerom 1 cm. Staviiti papir za pečenje na tepsiju I istisnuti tijesto u obliku štapića dužine oko 8 cm. Miješati žumanjak sa kašikom vode I premazati štapice. Peći 25 min. na 200 C, te ostaviti ih da se ohlade na soobnoj temperaturi. Ispečene eklere okrenuti I puniti sa kremom od čokolade uz pomoć vrećice za dekoraciju. Stavite eklere u frizider dok se pravi glazura.

Čokoladna glazura:

100 gr. čokolade
50 g. šećera
30 g. maslaca
2 kašike vode

Rastopiti čokoladu sa maslacem I vodom, pa dodati šećer u prahu I dobro izmješati, da I dobili glatku smjesu. Ako bude potrebno zagrijte još malo smjesu kako bi se I šećer otopio. Izvaditi eklere iz frižidera I glazurim ih premazati po želji.





Piletina na francuski način

 
 
2 pileća batka sa karabatkom
4 pileća krilca
4 dl vode
1 kašika mešavine začina
2 lovorova lista
1 kašika crvene mlevene paprike
1 kašika brašna
3 čena belog luka
2 žumanceta
1 kisela pavlaka
za prženje ulje
po ukusu so i mleveni crni biber
 
Batkove, karabatkove i krila pouljite, posolite, pobiberite i pospite alevom paprikom. Ostavite 10 minuta da odstoji. Zatim meso propržite u dubljoj tavi na malo ulja. Kada porumeni poredajte u pouljenu vatrostalnu posudu. Posebno skuhajte 4 dl vode, 1 kašiku začina i 2 lovorova lista. Zatim u ulju gdje se meso peklo dodajte 1 kašiku brašna i 3 čena sitno seckanog belog luka, kratko propržite. Pripremljenu tečnost sipajte preko mesa i pecite na 200 stepeni dok meso ne omekša. Kada je gotovo pomiješajte žumanca i kiselu pavlaku pa prelijte preko pečenog mesa, vratite u rernu dok ne porumeni.
Služite uz kuhani pirinač i kukuruz šećerac

Brza Gibanica


Sastojci:
500 g. kora za gibanicu
300 gr. sira
2 šolje ulja
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
malo soli.

Priprema:
Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje I izdrobljen sir I masu dobro izmiješati, pa dodati kiselu pavlaku. Tepsiju namazati uljem pa redati kore. Prvo staviti jednu koru na tepsiju, pa onda zgužvati dvije kore umočene u nadljev, pa ih razvući po tepsiji, I sve tako do kraja pazeći da posljednja kora bude ravna pa je premazati uljem. Peći na umjerenoj temperaturi. Služiti dok je topla.

Ferrero-rocher torta


POTREBNO:
Za biskvit:
  • 2 čaše šećera (smeđi ili bijeli)
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 čaša glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 3/4 čaše kakaoa
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 1 čaša mlijeka
  • 1/2 čaše suncokretovog ulja
  • 1/2 čaše kipuće vode
Za kremu:
  •  40 dag nutelle
  •  50 dag mascarponea
  •  25 dag prženih lješnjaka (polovicu samljeti, a polovicu nasjeckati na sitne komadiće)
  •  5-6 napolitanki od lješnjaka (samljeti ili sitno nasjeckati)
PRIPREMA:

Biskvit:
  1. U jednoj posudi pomiješati sve suhe sastojke.
  2. U drugoj posudi miksati jaja dok ne postanu pjenasta pa zatim dodati i sve druge ‘mokre’ sastojke.
  3. Uliti mokre sastoje k suhima stalno miksajući. Na kraju dodati 1/2 čaše kipuće vode.
  4. Izliti u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu 24 cm ∅ dna obloženog papirom za pečenje i peći  u zagrijanoj pećnici na 175℃ oko 45 minuta. (napravite probu čačkalicom do dna biskvita kako bi provjerili da li je doista pečen – ako na čačkalici ne ostane ništa, pečen je!)
  5. Ohladiti na rešetki.
Krema:
  1. Miksati mascarpone i nutellu, pa potom kuhačom umiješati lješnjake i napolitanke.
Izrada:
  1. Ohlađen biskvit prerezati na pola, ili na tri dijela i premazati ga kremom. Kreme bi trebalo biti dovoljno da se torta premaže između biskvita i da se cijela još premaže kremom.
  2. Po želji ukrasiti vrhnjem za slag.

Sendviči za svaku priliku


Ako ne znate šta za doručak ili rođendansku zabavu ili bilo koju drugu zabavu evo savršene prilike za ove male sendviče, veoma brzo se spreme, tako da vam ne oduzimaju vremena, pa ženama ostane vise vremena za uljepšavanje :D, a I veoma su ukusni.

Potrebno:
  • najmanje 1/2 kg starog hljeba
  • 200 gr. šunke u ovitku ili salame po želji
  • 200 gr. ribanog sira za pizzu (trapist, gauda…)
  • ketchup, origano, maslac
Priprema:
  1. hljeb narezati na šnite.
  2. Svaku šnitu premazati maslacem, složiti od gore jednu plošku šunke ili salame, malo suhog vrata ako volite taj okus, posipati sirom, nacrtati ketchupom smajlića, posipati origanom.
  3. Slagati sendviče na lim obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 200 ℃ oko 15-20 min dok ne postanu hruskavi i dok se sir ne otopi.
Možete uz ove sendviče kombinirati salatu po želji. Mi smo večeras uz njih jeli svježu papriku i paradajz.

Punjeni francuski hljeb

 

Potrebno:
  • 1 mali francuz (kad kažem mali, mislim na onaj uski)
  • 15o gr. bijelog kravljeg sira
  • 150 gr. šunke
  • 100 gr. sira trapista
  • 3 kašike majoneze + 3 kašike kiselog vrhnja
  • 1 svježi krastavac
  • 1 svježa paprika
  • 1/2 male konzerve kukuruza
  • vegeta, sol, biber, začini po želji…
Priprema:
  1. Hljeb prerezati na dva ili tri dijela te ga uz pomoć noža izdubiti.
  2. Paprike zarezati sitno, kao i krastavce, a šunku i sir naribati.
  3. U većoj posudi pomiješati povrće, šunku, sir, bijeli kravlji sir, majonezu i kiselo vrhnje uz 3-4 kašike punjenja koje vam je ostalo od dubljenja hljeba. Dobro začiniti i promiješati pa tom smjesom puniti uz pomoć male kašikice hljeba.
  4. Napunjeni hljeb zamotati u foliju i pospremiti u hladnjak na bar 1 sat.
  5. Ohlađeno rezati na kriškice i poslužiti!

Kuglof


3 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 1 čaša ulja
  • 4 jaja
  • 4-5 žlica mlijeka
  • 3-4 žlice kaka

  • Priprema:
    1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne postanu pjenasti.
    2. Dodavati postepeno ulje, kiselo vrhnje, brašno i prašak za pecivo.
    3. Na kraju kuhačom umiješati posebno čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
    4. Podijeliti smjesu na dva dijela pa u jedan dodati kakao i dobro ga umiješati kuhačom.
    5. Kalup za kuglof namastiti i pobrašniti pa ga naizmjence puniti žutom i smeđeom smjesom. Pomozite si žlicama ili ako ste spretnije ulijevajte smjesu istodobno iz dvije posude tako da se smjese prelijevaju jedna u drugu
    6. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180℃ 40-45 min.
    7. Pečeni kuglof ostaviti 10 minuta da se prohladi u kalupu pa ga tek potom iskrenuti na pladanj.
    8. Kuglof poslužiti posipan šećerom u prahu.

    Domino kocke


     
    Sastojci
                                                                                
    200 gr meda, 50 g šećera, 1 vanilin šećer,  2 ravne žličice začina za medenjake , 1 jaje, 100 gr. oljuštenih mljevenih orah, 250 gr. brašna, 2 kašike kvasca ili praska za pecivo.                                                      
    Nadljev:
    •  200 g  kiselkastoga pekmeza ili marmelade od marelica
    •  200 g marcipana I 100 gr. šećera u prahu.                                                   
    •                                                                     Za preljev
    • 250 g. tamne čokolade
    •  75 g biljne masnoće
    •  40 g. bijele čokolade
    Priprema:
     
    Za tijesto med, šečer i vanilin šečer otopite na slaboj vatri i ostavite da se ohladi. U  smjesu umješajte jaje, začine i bademe. Brašno i prašak za pecivo/licitarski kvasac prosijte i umiješajte 2/3 u smjesu. Ostatak brašna istresite na radnu površinu i zamijesite tijesto; bude dosta ljepljivo.Iskrojite papir 20x30 cm i razvaljajte tijesto valjkom smjesu na tu dimenziju. Posipajte lagano brašnom da se ne lijepi. Pecite na 180°C  oko 20 min. Ohlađeno tijesto prerežite popola i obje polovice premažite pekmezom/marmeladom. Marcipan umijesite sa šečerom i razvaljajte 20x30 cm te položite na donji dio tijesta. Prekrijte gornjom polovicom i stavite na hladno. Na pari otopite čokoladu i biljnu mast, prohladite. Ploču narežite na pravokutnike cca 1,5x2 cm te čokoladirajte sa pripremljenim preljevom. Ohlađene ukrasite točkicama od bijele čokolade. (Coolinarika)