nedjelja, 14. prosinca 2014.

Jagoda i vanila kolač


Sastojci:

  • 3 okrugle biskvitne kore (ili ih ispecite)
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 1 margarin
  • 150 g šećera u prahu
  • 7 kašika šećera
  • 300 g zamrznutih jagoda
  • 4 kašika šećera
  • 3 dl vode
  • 4 vrhom pune kašike gustina

Priprema:

Prah za puding pomiješati sa 7 kašika šećera i otprilike 1,5 dl mlijeka pa ukuhati u preostalo kipuće mlijeko. Prohladiti uz stalno miješanje kako se ne bi stvorila korica.

Margarin izraditi mikserom sa šećerom u prahu pa sjediniti sa ohlađenim pudingom.Mnogo lakše ćete masu sjediniti ako puding ne bude baš potpuno hladan.

Za kremu od jagoda: jagode kuhati sa vodom i šećerom otprilike 7-8 minuta, potom ih u istoj posudi zgnječiti pa ukuhati gustin pomiješan sa 10-tak kašika vode. Kuhati 5 minuta dok se krema lijepo ne ujednači bojom i konzistencijom, zatim ohladiti.

Na pladanj za torte staviti gotovu biskvitnu koru, malo ju posuti mlijekom i premazati žutom kremom. Staviti drugu koru, potom premazati kremom od jagoda , poklopiti posljednom korom , premazati ostatkom kreme. 

Dobro ohladiti prije posluživanja. Dodati na svaki desertni tanjir malo šlaga u spreju i kremasta poslastica je gotova! (kuharski recepti)

Mliječne kocke


Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike kakaa
  • 6 kašika vruće vode
  • velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita
Za čokoladni preljev:
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 5 kašika mlijeka
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 150 g margarina
Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 7 kašika gustina
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g margarina
  • 100 g šećera u prahu



Priprema biskvita:


Oodvojite bjelanjke i žumanjke pa miksajte žumanjke i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od bjelanjaka. Pecite u velikom limu od pećnice na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnite iz lima, skinite papir za pečenje, ohladiti  ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore).
Za kremu:
Od predviđene količine mlijeka odvojite oko 1,5 dl i  pomiješajte to  sa gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuhati gustin sa mlijekom i šećerom. Kuhajte na pari dok se ne zgusne (oko 5 minuta). U ohlađenu kremu umiješajte izrađeni margarin sa šećerom u prahu.
Za čokoladni preljev:
Pomiješatjte čokoladu izlomljenju na komadiće, margarin,šećer i mlijeko , uz miješanje sve zajedno otopiti dok se ne sjedini. Hladiti dok se ne zgusne  (neka ne  bude potpuno tečno, masa mora biti kao jako omekašali margarin).
Izrada:

Prvi dio biskvita natopite mlijekom, premažite bijelom kremom, preko nje rasporediti čokoladnu kremu, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.
Po želji kolač ukrasite šlagom ili ako više volite bijelom glazurom.Nakon što se kolač dobro rashladi spreman je za posluživanje. (Domaći Recepti)

Kakao keks kolač



Sastojci:

  • Piškote Jedno duplo pakovanje (200 grama)
  • Kakao 3-4 kašike
  •  Mlijeko 1-2 kašike (samo da razblaži kakao)
  •  Džem Bilo koji ukus po želji, najbolje ako je domaći 
  •  Šlag pjena 1 pakovanje
  •  Čokoladne mrvice Opcionalo (za dekoraciju) 


Priprema:

  1. Skuhati dvije kašike kakaa u jednoj čaši vode, dok ne proključa, kao kada kuhate običnu kafu :) Dodajte malo mlijeka!
  2. Piškote natapati u kakao - ne treba dodavati šećer, jer ga na piškotama već ima! redajte piškote na odabranu podlogu, u kojem god želite obliku.
  3. Preko sloja piškota namažite džem (ja sam koristila neki domaći od višnje, ali možete bilo koji po želji. Što domaćinskiji, to bolji :) Zatim stavite još jedan red namočenih piškota, pa malo džema i tako dok ne potrošite sve kekse (moja podloga je bila mala, pa kolač ima 3 reda :)
  4. Umutite šlag iz kesice prema standardnom uputstvu. Dok mutite, dodajte kašičicu kakaa, kako bi dobio čokoladnu nijansu i ukus!

"Mud" cake


Potrebno:
250 gr. malsaca
150 gr. bijele čokolade
400 gr. šećera
250 ml. mlijeka
225 gr. brašna
75 gr. self-raising brašna
2 jaja, lagano izmućena viljuškom
1 kašikom ekstrakta vanile
2 kašike kakaa
600 gr. mliječne čokolade
250 ml. slatkog vrhnja

Dva kalupa od 20 cm lagano namasitit i obložiti papirom za pečenje, u lončić staviti naredan, nalomljenu čokoladu, šećer i mlijko staviti da dođe do vrenja uz povremeno miješanje. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a onda maknuti sa vatre i prebaciti u veću zdjelu te ostaviti 15 min da se lagano prohladi. Nakon 15 min dodati smjesi oba brašna te izmješati drvenom kašikom, zatim dodati oba jaja i ekstrakt vanilije. Smjesu podijlite u dva dijela i pecite oko 50 minuta na 150 stepeni. u Jednu od smijesa dodati i kakao.

Fil: Na laganu vatru staviti vrhnje i mliječnu čokladu da se dobije jednolična smjesa. Staviti u frižider uz miješanje da se prohladi dok se ne dobije gušća smjesa koju možemo razmazivati. Obje kore prerezati na pola ili peći po dvije da se dobiju 4 kore ( dvije bijele, dvije smeđe). Slagati prvo bijeli dio pa premazati kremom, pa tamni dio, krema ponovo bijeli dio pa krema i na kraju tamni dio koji premažemo ostatkom kreme.

Toska kolač


Sastojci za tijesto 
6 bjelanjaca
150 gr. šećera
100 gr. maka
50 gr. kokosa
3 kašika brašna
prašak za pecivo
so

Za fil:
6 žumanjaca
6 kašika šećera
1 kesica vanilin pudinga
300 ml. mlijeka
250 gr. margarina

Još petit keks
200 gr. čokolade

Priprema: Miksajte bjelanjca u čvrsti snijeg pa dodajte šećer, pa dodajite postepno prvo mak, pa kokos i na kraju prašak za pecivo i brašno. Sipajte smjesu u pleh i pecite na 180 C oko 30 min. Ja koristim papir za pečenje efikasnije je.

Fil: Pomiješajte 6 žumanjaka i puding rastvorren u nekoliko kašika mlijka. Preostalo mlijeko staviti da provre pa zakuhati puding. Ostavite da se skrou ohladi ali povremeno mijeešajte da se ne uhvati kora. Itradite margarin pa odvojite jednu kašiku za glazuru, a ostatak dodajite ohlađenom filu i miješajte. Zatim redajte kora, fil pa red petiti keksa omekšanog u mlijeku, pa čokoladu koju ste prethodno otopili sa odvojenom kašikom margarina pa prelijte kolač, ostavite par sati u frižideru da se ohladi.