srijeda, 10. prosinca 2014.

Začin od bundeve



Potrebno:

200 grama šećera
500 ml. vode
80 grama pirea od bundeve
2 kašike cimeta
1 kašika muškantnog orašćića
2 kašike ekstrakta od vanile

Priprema: 

Sve sastojke staviti u posudu na laganu vatruda proključa i da sav se šećer otopi i povremeno miješajte.Kad smjesa postane jednolična maknite je s vatre i ostavite da se ohladi i sipajte u male staklenke. 
Stavite ponekad kašiku dvije u kafu, čaj, kakao ili toplu čokoladu. Držite u frižideru obavezno i potrošite u roku od 3 sedmice. 



Punjena pikant jaja


Potrebno:

5 jaja
2 velike kašike majoneze
1 velika kašika senfa
1 čajna kašika ocata
prstohvat soli 
pola čajne kašike crvene slatke paprike
bosiljak, ružmarin, mažuran, biber i malkice čijila u prahu.

Priprema:

Jaja skuhajte tvrdo, ohladite, ogulite i prerežite po polovici. Žumanjke izvadite i ispasirajte viljuškom. Dodajte majonezu, senf, ocat i začine, sve se promiješa dobro. Smjesu istresite u vrećisu kako bi istiskivali smjesu na polovice jaja, koju pospiate sa paprom i chilijem, te dobro ohladite. 

Cheesecake s jagodama


Za podlogu:

200 g. čokoladnih keksića
100 g. maslaca

1kg sira
200 g. šećera
35 g. brašna
5 jaja
80 ml. vrhnja za šlag
1 kaškica ekstrakta vanile

Gornji sloj 

240 ml. kiselog vrhnja
30 g šećera
pola kašikice ekstakta vanile

 Nadljev od jagoda: 

250 gr. jagoda
60 g. šećera
6 kašika vode
2 kašike gustina


Priprema:

Istucajte keksiće, otopite maslac na laganoj vatri i umiješajte ga s keksićima, pa utisnite ovu smjesu u kalup.  Kalup stavit u frižder dok ne pripremite kremu. Sir brašno i šećer miksajte oko 1 minute, pa dodajite jedno po jedno jaje, ali između svakoj jajeta smjesu malo miješajte. zatim dodajte šlag za vrhnje i ekstrakt vanilije i promijšajte. Na koru istrsite smjesu i pecite na 170 C oko 15 minura, Nakon toga smanjite temp oko 120 C i pecite još oko 90 minuta. U posudi izmiksajte kiselo vrjnje, šećer i vaniliju pa premažite kolač pa opet u pećnicu na 120 C oko 15 min. Kolač izvadite i pustitte da se potpuno ohladi. Za nadljev isjeckajte jagode stavite ih na laganu vatru zajedno sa šečerom i kuhajte 10-ak inuta. Gustin razrijedite sa malo vod i istresite u jagode pa kuhajte dok smjesa ne zgusne. Izmiksajte da usitnite jagodee ako želite, pa ostavite da se ohladi pa služite uz svaki kolač ili prelijte preko cijelog odmah. 

Francuski kolačići

















Sastojci:

120g  -  maslaca
100g  -  mljevenih badema
200g  - šećera u prahu
110g  - brašna
5 bjelanjaka
pola žlice praška za pecivo
šaka bobičastog voća
malo maslaca za premazati kalupiće




Priprema:

Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. Kalupiće za muffine premazati sa malo maslaca.
Maslac rastopit na laganoj vatri. Brašno, šećer, mljevene badem i prašak za pecivo
dobro promješati. Dodaj neutučene bjelanjke i sve dobro promješajte. Na kraju dodajte
otopljeni vrući maslac i sve sjedinjite. Rasporedi smjesu između 12 kalupića, na ppovršinu
svakog kolačića poslažite bobice(nee utiskivati,oni će sami potonut u smjesu) i stavite u peć
u zagrijanu pećnicu 15 do 20 minuta, dok rubovi ne počnu tamniti.Probajte čačkalicom .
KOlačiće ostavite da se malo ohlade, pa ih pomoću noža izvadite iz kalupa.
Pospite šećerom u prahu.






Kolačići sa narandžama



Za kremu:
1 litra mlijeka
2 pudinga od limuna
6 žlica brašna
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
5 naranči
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, dodajte još mlijeka po potrebi. Razdijelite na 2 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte u obliku pleha (23×40). Svaku koru pecite na okrenutoj strani pleha koji ste posipali sa malo brašna ili obložili pek papirom, cca 7 do 10 min na 170 stupnjeva. Tijesto ne smije potamniti.
Prašak za puding i 6 žlica brašna promiješati u malo mlijeka (ne smije biti grudica) i skuhati u ostatku mlijeka. Kremu ohladiti. Miksajte maslac sa šećerom u prahu i umiješajte ga u ohlađenu kremu.
Na jednu koru namazati pola količine kreme, poslagati kriške naranče jednu do druge, premazati sa ostatkom kreme i staviti drugu koru.
Na koru staviti pleh i na pleh sa nekakvom težinom kako bi se krema sjedinila sa korama.
Ostaviti da se hladi nekoliko sati u hladnjaku ili najbolje preko noći.
Posipati šećerom u prahu i rezati na kocke.


Turffle



Sastojci za 35 kuglica:
 200 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
pola žličice kardamoma
2 žličice kave u granulama
30 g maslaca
Malo kakaa i čokolade u prahu za valjanje trufflesa
 Slatko vrhnje stavite na laganu vatru i kuhajte do točke vrenja, pazite da ne zakuha.Tamnu i bijelu čokoladu usitnite nožem ili u multipraktiku, dodajte joj kavu i kardamom, pa preko komadića prelijte vruće vrhnje. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte maslac i umiješajte ga u smjesu od čokolade dok se skroz ne otopi. Smjesu stavite u hladnjak na 2 sata da se stisne. Radite kuglice (nešto manje od veličine oraha), svaku uvaljajte u kakao ili čokoladu u prahu i odmah pospremite u hladnjak da se dobro rashlade.

Nekoliko činjenica o doručku

 
Doručak pokreće metabolizam I daje tijelu potrebnu energiju za dnevne obaveze. Izuzetno je važan, jer ako ga preskočiš, do ručka ćeš pojesti I vise nego što si planirao/la, a ako ti to pređe u naviku začas ćeš nagomilati višak kilograma. 

Nekoliko činjenica o doručku:
1. Istraživanja ukazuju na to da je izostavljanje doručka potpuno pogrešna taktika ako se želi postići ili zadržati vitkost. Propustimo li doručak imamo znatno veće izglede da će nas napasti neutaživa glad tijekom dana koja će nas natjerati da 'zgrabimo' prvu hranu koja nam se nađe u blizini. Stoga ne trebaju čuditi rezultati studija koji ukazuju na povećanu učestalost debljine među osobama koje ne doručkuju.


2. Prema rezultatima nekoliko različitih studija, djeca koja ne doručkuju redovito, slabije funkcioniraju ujutro i imaju manje uspjeha u rješavanju problema koje se postave pred njih. Sličan utjecaj, odnosno preskakanje doručka, imalo je i na verbalne sposobnosti, kreativnost i sposobnost usvajanja novih znanja.

3. Ako nemaš ujutro puno vremena, uvijek možeš na brzinu pojesti jogurt. To je mali, ali vrlo moćan doručak koji ima 18 grama proteina u samo 170 grama. Također, jedna porcija nemasnog jogurta sadrži svega oko 100 kalorija. Dodaj mu bademe ili neko voće bogato vlaknima, poput  kruške, i uživaj u laganom, ali vrlo ukusnom obroku.

4. Mnogi jutro započinju krafnom, buhtlom s čokoladom, pogačicom od lisnatog tijesta ili npr. slasnom (ali masnom) piroškom! Sve to radije zamijeni pecivom od crnog ili integralnog brašna sa sjemenkama uz npr. nemasni voćni jogurt

5. Ako se ujutro nikako ne možeš prisiliti na doručak, pokušaj s nekim ukusnim voćnim shakeom. Naravno, bez šećera. 

6. Iako mnogi početak dana ne mogu zamisliti bez jutarnje kave, puno je bolje popiti zeleni čaj koji dokazano ubrzava metabolizam. Ako želiš izgubiti koju kilu viška, nutricionisti savjetuju za doručakkuhana jaja bez kruha

7. Prema American Dietetic Associationu, dobar doručak uključujemlijeko ili mliječne proizvode kao najbolji izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor kompleksnih ugljikohidrata i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala. 

8. Na popisu najboljih namirnica za doručak su: integralni kruh i peciva, integralne žitarice i pahuljice, voće (sezonsko i sušeno), povrće, nemasno meso i riba, mlijeko i mliječni proizvodi, svježi sir, zobena kaša (s dodatkom voćnih sirupa), sjemenke i orašasti plodovi, mahunarke, tvrdo kuhana jaja.

 (tportal.hr)