subota, 17. siječnja 2015.

Krem torta



Sastojci: 

piskota
5 jaja
50 gr. prezli
180 gr. šećera u prahu
100 gr. mlevenih orasa
2 kasikice praška za pecivo

beli krem
3 dcl. mleka
2 dcl.vode
60 gr. brašna
30 gr. gustina
30 gr. mleka u prahu
200 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer

cokoladni krem
6 dcl. mleka
50 gr. griza
75 gr. secera
1 vanila secer
200 gr. cokolade za kuvanje
200 gr. sira mascarpone


Glazura
2 dcl. slatke pavlake
250 gr. cokolade za kuvanje
2 kasike maslaca

Priprema piskote


rezle preliti sa rumom i ostaviti da upiju tecnost.
Belanca odvojiti i dobro izmutiti mikserom.
Zumanca i secer penasto umutiti, dodati orase i prasak za pecivo, zatim polako dodavati sneg od belanaca, mesati kasikom, ne mikserom, i na kraju dodati prezle.
Ja sam pekla na 170 stepeni oko 30 minuta u kalupu za tortu precnika 24 cm.

Priprema belog krema
U serpu sipati mleko i vodu.Odvojiti 1,5 dcl. tecnosti i izmesati sa brasnom, gustinom i mlekom u prahu u glatku smesu, sipati u serpu sa ostatkom tecnosti i staviti da se kuva. Cim prokuva vec je gust krem, kuvati jos malo, minut-dva,skinuti sa sporeta i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti maslac sa secerom u prahu i sjediniti sa hladnim kremom mesajuci mikserom velikom brzinom.

Cokoladni krem
Prokuvati mleko i vanila secer. Skinuti sa vatre i dodati polako griz mesajuci da se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodati secer, vratiti na sporet i ostaviti da se kuva 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mesajuci.
Cim se griz skuva, u toplo dodati cokoladu, dobro izmesati da se istopi, zatim dodati i mascarpone.
Ostaviti da se prohladi pa staviti u frizider dok se ne ohladi i zgusne.


Glazura Ganache
Dobro zagrejati slatku pavlaku,skinuti sa sporeta, staviti komadice cokolade i maslaca , izmesati da se dobije glatka i sjajna smesa i kada se ohladi na sobnu temperaturu preliti preko gotove torte.
Glazura se prelepo sece i ima odlican sjaj.


Preuzeto sa Vasa kuhinjica

Torta od ćevapa

Sastojci:

  • 1 kg ćevapa

Za nadev:

  • 2 krompira
  • 2 jaja
  • 150 gr mladog sira
  • 150 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • so, biber, vegeta po ukusu
  • 150 gr kačkavalja rendanog

Priprema:

  1. Krompir izrendati, osoliti, pobiberiti, jaja umutiti, pa dodati neutralnu pavlaku.
  2. Dodati izgnječen mladi sir, posoliti po ukusu.
  3. Ćevape složiti u krug, ako su viši od posude u koju se slažu, nožem iseći vrhove, zatim na dno tepsije staviti polovinu rendanog krompira, pa na to staviti ćevape i one odsečene deliće ćevapa.
  4. Ponovo staviti krompir, ponovo ćevape preliti sa prelivom, staviti malo bibera, pokriti folijom i staviti u rernu na 180°C 60 minuta.
  5. Posle, preko gotovog preliva, staviti rendani sir i pustiti u isključenoj rerni da se otopi.Prijatno!

Kuglice od suhog voća


Sastojci

200 g suhih kajsija ili šljiva
200 g oraha
100 g šećera
za posipanje: šećer u prahu ili malo mlevenih oraha ili kokos
papirne korpice za kolače

Priprema

1. Sameljite suho voće i orahe. U šećer sipajte malo vode i ukuhajte ga kao za slatko. Dodajte mljeveno voće i orahe pa oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prah šećer, kokos ili mljevene orahe. Stavite u papirne korpice i poslužite.