subota, 17. siječnja 2015.
Krem torta
Sastojci:
piskota
5 jaja
50 gr. prezli
180 gr. šećera u prahu
100 gr. mlevenih orasa
2 kasikice praška za pecivo
beli krem
3 dcl. mleka
2 dcl.vode
60 gr. brašna
30 gr. gustina
30 gr. mleka u prahu
200 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer
cokoladni krem
6 dcl. mleka
50 gr. griza
75 gr. secera
1 vanila secer
200 gr. cokolade za kuvanje
200 gr. sira mascarpone
Glazura
2 dcl. slatke pavlake
250 gr. cokolade za kuvanje
2 kasike maslaca
Priprema piskote
rezle preliti sa rumom i ostaviti da upiju tecnost.
Belanca odvojiti i dobro izmutiti mikserom.
Zumanca i secer penasto umutiti, dodati orase i prasak za pecivo, zatim polako dodavati sneg od belanaca, mesati kasikom, ne mikserom, i na kraju dodati prezle.
Ja sam pekla na 170 stepeni oko 30 minuta u kalupu za tortu precnika 24 cm.
Priprema belog krema
U serpu sipati mleko i vodu.Odvojiti 1,5 dcl. tecnosti i izmesati sa brasnom, gustinom i mlekom u prahu u glatku smesu, sipati u serpu sa ostatkom tecnosti i staviti da se kuva. Cim prokuva vec je gust krem, kuvati jos malo, minut-dva,skinuti sa sporeta i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti maslac sa secerom u prahu i sjediniti sa hladnim kremom mesajuci mikserom velikom brzinom.
Cokoladni krem
Prokuvati mleko i vanila secer. Skinuti sa vatre i dodati polako griz mesajuci da se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodati secer, vratiti na sporet i ostaviti da se kuva 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mesajuci.
Cim se griz skuva, u toplo dodati cokoladu, dobro izmesati da se istopi, zatim dodati i mascarpone.
Ostaviti da se prohladi pa staviti u frizider dok se ne ohladi i zgusne.
Glazura Ganache
Dobro zagrejati slatku pavlaku,skinuti sa sporeta, staviti komadice cokolade i maslaca , izmesati da se dobije glatka i sjajna smesa i kada se ohladi na sobnu temperaturu preliti preko gotove torte.
Glazura se prelepo sece i ima odlican sjaj.
Preuzeto sa Vasa kuhinjica
Torta od ćevapa
Sastojci:
- 1 kg ćevapa
Za nadev:
- 2 krompira
- 2 jaja
- 150 gr mladog sira
- 150 ml neutralne pavlake za kuvanje
- so, biber, vegeta po ukusu
- 150 gr kačkavalja rendanog
Priprema:
- Krompir izrendati, osoliti, pobiberiti, jaja umutiti, pa dodati neutralnu pavlaku.
- Dodati izgnječen mladi sir, posoliti po ukusu.
- Ćevape složiti u krug, ako su viši od posude u koju se slažu, nožem iseći vrhove, zatim na dno tepsije staviti polovinu rendanog krompira, pa na to staviti ćevape i one odsečene deliće ćevapa.
- Ponovo staviti krompir, ponovo ćevape preliti sa prelivom, staviti malo bibera, pokriti folijom i staviti u rernu na 180°C 60 minuta.
- Posle, preko gotovog preliva, staviti rendani sir i pustiti u isključenoj rerni da se otopi.Prijatno!
Kuglice od suhog voća
Sastojci
200 g suhih kajsija ili šljiva
200 g oraha
100 g šećera
za posipanje: šećer u prahu ili malo mlevenih oraha ili kokos
papirne korpice za kolače
200 g oraha
100 g šećera
za posipanje: šećer u prahu ili malo mlevenih oraha ili kokos
papirne korpice za kolače
Priprema
1. Sameljite suho voće i orahe. U šećer sipajte malo vode i ukuhajte ga kao za slatko. Dodajte mljeveno voće i orahe pa oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prah šećer, kokos ili mljevene orahe. Stavite u papirne korpice i poslužite.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)