utorak, 20. siječnja 2015.

Gâteau Marcel – čokoladni kolač par excellence


čokolade za kuhanje (sa 70% kakaoa)
2 dl žumanaca (pasterizovanih)
4 dl bjelanaca (pasterizovanih) 

Priprema:

Čokoladu i puter isijeckajte na manje komadiće. Stavite u zdjelu sa šećerom i kuhanom crnom kafom, i rastopite sve zajedno na pari (bain-marie). Pazite da vam voda ispod zdjele u kojoj topite sastojke ne ključa. Ostavite da vam se rastopljena masa ohladi na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme, umutite žumanca u pjenastu masu. Zatim, posebno, črvsto umutite bjelanca.
Kada vam se čokoladna masa ohladila (ali ne i sčvrsnula), lagano je dodajite u umućenu masu od žumanaca, mješajući kašikom za kreme. Nakon toga, dodajite pažljivo masu od bjelanaca, kašiku po kašiku, vrlo lagano mješajući, da dobijete homogenu masu.
Obložite tepsiju (20 cm x 30 cm) papirom za pečenje i izlijte polovinu smjese. Pecite na 175 stepeni 30 minuta. Drugu polovinu ostavite u frižider.
Kada kolač izvadite iz rerne nakon 30 minuta, ostavite ga da se ohladi. Kolač će izgledati kao da nije skoroz pečen, i malo će da se slegne, ali to je upravo pravilno.
Kada se pečeni dio ohladio, prelijte ostatak čokoladne smjese i ostavite da se sve stisne najmalje 4-5 sati u frižideru, ili preko noći, prije serviranja. Gâteau Marcel je još bolje zamrznuti, pa servitari kao polu-zaleđeni kolač!


Oreo krem torta




Sastojci:
175 g Oreo keksa + par za ukrašavanje
50 g putera
1 kašika mlijeka

700 g kisele pavlake
750 ml slatke pavlake
250 g šećera
2 kesice želatina (2x10 g)

Postupak:
1. Keks samleti i pomiješati sa otopljenim puterom i kašikom mlijeka. Smjesu rasporediti i utapkati na tanjiru na koji ste stavili prsten od kalupa za tortu prečnika 20 cm. Ostaviti u frižideru dok pripremate fil.
2. Pomešati kiselu i neumućenu slatku pavlaku sa šećerom. Ostaviti malo da odstoji, da se kristali šećera otope. Dvije kesice želatina preliti sa 6-7 kašika vode, a kad želatin nabubri ugrijati ga na ringli dok se ne izgube granulice želatina. Umiješati u fil pa sipati preko kore. Staviti u frižider na minimum 4-5 sati.
3. Ukrasiti polovinama keksa uronjenim u fil, poželjno pre nego što se fil stegne.

Najljepše želje



Sastojci

    Sastojci za biskvit
     6 jaja
     150 gr secera
     2 soljice od kafe ulja
     200 gr brasna
     1 prasak za pecivo
     3 kasike kakao
     3 kasike tople vode
    
    Svijetli fil
     1/2 l mlijeka
     4 zumanca
     200 gr secera
     3 kasicice vanilin secera
     4 kasike brasna
     150 gr putera-margarina
    Tamni fil
     7 dcl mlijeka
     8 kasika gustina
     200 gr secera
     1 kesica vanilin secera
     50 gr ckolade
     3 pune kasike nutele
     150 gr putera-margarina
    Glazura
     200 gr bijele cokolade
     100 gr putera
      cokolada tamna za naribati-moze a i nemora
  


Priprema

    1
    Umutiti jaja sa secerom pjenasto i dodati 3 kasike tople vode, zatim dodati ulje.Stalno mijesati.Brasno, prasak za pecivo i kakao pomjesati i dodati polako u masu uz lagano mijesanje.Rernu ukljuciti na 180 stepeni.Umucen masu istresti u podmazan i pobrasnjenu tepsiju i peci 20 minuta.Ostaviti da se ohladi i hladan prerezati po pola.
    
    Svijetli fil
    
    Staviti mlijeko u serpu ali odvijiti malo  u plasticnu zdjelu a ostalo staviti da se grije.U meduvremenu umutiti zumanca, vaniliju, brasno i kada mlijeko hoce da prokuha izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri da bude kao puding.Ostaviti da se ohladi.U hladan fil dodati izmiksan puter sa secerom i sjediniti sve da bude jednolicna masa.
    
    Tamni fil
    
    Od 7 dcl mlijeka odvojiti malo a ostalo mlijeko staviti da se grije.U jednoj posudi u koju ste odvojili mlijeko staviti gustin, vanilin secer, izrendanu cokoladu i nutelu.Kada mlijeko krene da vrije isuti ovu masu i uz stalno mijesanje kuhati fil na laganoj vatri dok ne bude kao puding.Ohladiti i u hladan fil dodati izmiksani puter sa secerom, sve dobro sjediniti.Filovati kolac prvokora svijeli fil, kora i cokoladni fil.
    
    Glazuru otopiti na pari puter i bijelu cokoladu i preliti preko tamnog fila.Po zelji naribati cokolade za kuhanje.Kolac ostaviti da se ohladi a najbolje preko noci..

Posluživanje