nedjelja, 7. lipnja 2015.

Čokoladna pita



Sastav:
Za testo:
  • 50g maslaca,
  • 75g maslaca od kikirikija,
  • 100g Demero smeđeg šećera,
  • 2 žumanca,  
  • 200g oštrog belog brašna,
  • 50g integralnog pšeničnog brašna,
  • 1 kašika puna milerama,
  • malo soli  

Za nadev:
  • 400g slatke pavlake,
  • 200g Schogetten noissete čokolade,
  • 250g Schogetten tamne čokolade,
  • 1 kašika puna meda,
  • 100g maslaca,
  • malo soli, kakaa i malo krem šlaga

Priprema:
Obe vrste maslaca ujednačite sa šećerom i soli. Dodajte žumance, mileram i brašno te zamesite testo, samo da poprimi formu. Od testa formirajte valjak, obložite folijom i stavite u frižider na sat vremena. Ohlađeno testo režite na kolutove debljine 5mm i obložite po dnu i stranicama kalupa za pite pa utiskujte prstima da se popune rupe. Kalup treba biti potpuno obložen. Pecite testo u zagrejanoj pečnici na 180°C 15tak minuta, dok nije pečeno i dok ne poprimi samo lagano boju. Ostavite sa strane da se ohladi dok ne pripremite nadev. U slatku pavlaku umešajte kašičicu meda i mrvicu soli. Zagrejte ga do vrenja, uklonite s vatre i dodajte sitno izmrvljenu čokoladu i maslac i mešajte dok se sve ne otopi i poveže u jednoličnu glatku smesu. Pustite da se malo ohladi i s vremena na vreme promešajte. Kad se malo ohladilo izlijte na pečeno testo.  Lešnike pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C dok malo ne poprime boju. Kada su pečeni malo ih ohladite i onda ih protrljajte da se skine smeđa opna. Oguljene lešnike naseckajte u multirpaktiku. Nadev pospite kakaom i po želji rendanom čokoladom. Na svako parče nanesite malo krem šlaga. Pustite da se nadev stisne i poslužite. Prijatno!