Sastojci:
Biskvit:
- jaja
- 100 gr. tamne čokolade
- 200 ml. mlijeka
- 150 ml. ulja
- 200 gr. šećera
- prstohvat soli
- 2 praška za pecivo
- 300 gr. brašna
Krema:
- 400 gr. karamele ( možete kupiti, a i napraviti domaću recept Domaći karamel)
- 400 ml. vrhnje za šlag
- 100 gr. sirnog namaza
- 5 pak. vanilin šećera
- dodatno još 200 ml. šlaga za premazivanje
- 150. gr. tamne čokolade
- 2 kašikice kokosa
- 200 gr. badema ili lješnjaka sitno sjeckani
- 2 lista oblatne
Priprema
Brašno i prašak za pecivo pomiješati u jednu posudu, mlijeko i čokoladu rastopiti zajedno u drugoj posudi na srednje jakoj vatri, zatim u treću posudu staviti jaja, šećer i so i sve to umutiti, onda dodati mlijeko i čokoladu koju smo prethodno sjedinili, te na kraju dodati brašno i mutiti još 1-2 minuta. Zatim smjesu izliti u kalup veličine 26 cm i peći 30-40 min na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici. Kada biskvit bude gotov presjecite ga na dva dijela da se dobije dvije kore i ostaviti da se ohladi. Onda počinje priprema kreme.
Prvo oblatnu isjecite u veličini kalupa u krug i ostavite sa strane, Umutiti vrhnje za šlag, vanilin šećer i kremfix u čvrstu kremu, te dodati sirni namaz i sve sjediniti. Kore poprskati mlijekom ili vodom da budu sočnije vratiti u kalup i premazati polovicom prethodno spremljene kreme zatim staviti prvi dio oblatne i premazati je karamelom, onda prekriti karamel drugim dijelom oblatne i dodati ostatak kreme i na kraju sve to prekriti korom i staviti u frižider na 10-15 min.
Dok se torta hladi spremiti drugu kremu, tj. umutiti vrhnje za šlag, ukoliko Vam bude prečvrsta dodati malo mlijeka, ostaviti kremu na stranu dok pripremamo završnicu za tortu. Otopite čokoladu u koju možete dodati ulja ili vrhnja za šlag, kada se istopi dodati kokosa. Sitno sjeckane bademe ili lješnjake propržite.
Kada se torta ohladila skinuti kalup i premazati je po površinama i sa strane pripremljenim šlagom, zatim sitno sjeckane lješnjake ili bademe obložite na zidove torte, a na površini dodajte čokoladu i sve fino premažite kao na slikama. Napomena možete tortu još ukrasiti sa Kinder maxi kingom, ali meni je to preskupo.
Još slika:
Prvo oblatnu isjecite u veličini kalupa u krug i ostavite sa strane, Umutiti vrhnje za šlag, vanilin šećer i kremfix u čvrstu kremu, te dodati sirni namaz i sve sjediniti. Kore poprskati mlijekom ili vodom da budu sočnije vratiti u kalup i premazati polovicom prethodno spremljene kreme zatim staviti prvi dio oblatne i premazati je karamelom, onda prekriti karamel drugim dijelom oblatne i dodati ostatak kreme i na kraju sve to prekriti korom i staviti u frižider na 10-15 min.
Dok se torta hladi spremiti drugu kremu, tj. umutiti vrhnje za šlag, ukoliko Vam bude prečvrsta dodati malo mlijeka, ostaviti kremu na stranu dok pripremamo završnicu za tortu. Otopite čokoladu u koju možete dodati ulja ili vrhnja za šlag, kada se istopi dodati kokosa. Sitno sjeckane bademe ili lješnjake propržite.
Kada se torta ohladila skinuti kalup i premazati je po površinama i sa strane pripremljenim šlagom, zatim sitno sjeckane lješnjake ili bademe obložite na zidove torte, a na površini dodajte čokoladu i sve fino premažite kao na slikama. Napomena možete tortu još ukrasiti sa Kinder maxi kingom, ali meni je to preskupo.
Još slika: