četvrtak, 18. prosinca 2014.

Princes krofne



Sastojci:

 4 jaja
250 ml. vode
125 ml. ulja
150 gr. brašna
125 ml ulja
prstohvat soli
3 kašičice šećera

za Fil

1 l mlijeka
250 gr. šećera
1 jaje
5 žumanaca
150 gr. gustina
125 gr. putera

Jos
250 ml. slatke pavlake
malo šećera u prahu


Postupak:
1. Prvo pripremiti fil. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mlijeka i promiješati. U to umiješati 150 g gustina, lagano muteći žicom, da dobijete smjesu bez grudvica. Preostalih 900 ml mlijeka skuhati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mlijeko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin. Smjesa će najverovatnije odmah krenuti da se steže, zato treba intenzivno miješati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno. Ako smjesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mlijeka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuhati dok ne krene stezanje, pa nadalje još dva-tri minuta, intenzivno miješajući ili muteći mikserom. Suština je da se mlijeko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala kad bi uronila u onako vrelo mlijeko u vreloj šerpi. Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.

Pripremiti tijesto. Izmjeriti. Ako imate tačno 250 ml jaja, ili 20 ml više ili manje, nastavite po receptu. Ako ne, dodajte još jaja dok ne bude 250 ml. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Izmaći sa ringle pa dodati brašno i varjačom izmješati da se dobije gusto i glatko tijesto. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajući iz mjerice i mešajući posle svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena. Može se miješati varjačom ili mikserom, svejedno je. Smjesa će biti gusta, lepljiva i sjajna. Uključiti rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući tijesto iz dresir (poslastičarske) kese. Grudvice tijesta neka budu veličine manje kajsije, prečnika 5 cm. Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene, i kad pukotine izgube svetlo žuti ton.


FIL: Najpre promutiti mikserom smjesu koja se ohladila na sobnoj temperaturi, a onda dodati omekšali puter i zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil. Ohlađene krofne preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog nastavka. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Posuti krofne prah šećerom. Čuvati ih u frižideru, pokrivene.

Chocolate Italian Love Cake


Prep time:  
Cook time:  
Total time:  
Serves: 15
Ingredients
  • 1 package chocolate cake mix (I recommend using Betty Crocker brand), and the ingredients needed to make the cake according to the package
  • 2 lbs. ricotta cheese
  • 4 eggs
  • ¾ cup sugar
  • 1 tsp. pure vanilla extract
  • 1 (5.1 oz.) package instant chocolate pudding mix
  • 1 cup cold milk
  • 8 oz. Cool Whip
Instructions
  1. Preheat your oven to 350*F and spray a 9×13 inch pan with nonstick spray.
  2. In a large bowl, mix together your cake mix according to the directions on the box. Set aside.
  3. In another bow, using a hand mixer, beat together the ricotta cheese, eggs, sugar, and vanilla until smooth.
  4. *The following directions are correct. The layers switch during the baking time!
  5. Pour the cake batter into the prepared baking dish. Spread to fill the pan evenly. Once the cake batter is in place, carefully pour the cheese mixture evenly over the top of the cake batter. Spread to cover the cake batter as best as you can.
  6. Bake the cake at 350* for 1 hour. Remove from the oven and allow to cool completely before frosting.
  7. Once the cake is cool, stir the pudding mix and milk together with a whisk until combined. Carefully, fold the Cool Whip into the pudding until combined.
  8. Spread the pudding mixture over the top of the cooled cake. Cover the cake and refrigerate at least 6 hours before serving. It tastes even better the next day.

Cranberry Pound Cake


Prep time:  
Cook time:  
Total time:  
Ingredients
For the Cake:
  • 187 grams cake flour-sifted (it’s about 1 ½ cups plus 3 Tablespoons flour but you better measure it on kitchen scale because the cake could be dense or dry if you overdo it with the flour )
  • ½ teaspoons baking powder
  • Pinch of salt
  • 1cup cranberries (fresh or thawed)
  • 5 oz. white chocolate chunk
  • ½ cup unsalted butter ( room temperature)
  • 300 grams sugar ( 1½ cups)
  • ½ cup heavy cream
  • ½ cup mascarpone cheese
  • 3 eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 Tablespoons browned butter
For Frosting:
  • ¼ cup butter(softened)
  • 4 oz.cream cheese
  • 1½ cup powdered sugar (or more to make it thick enough to spread over the cake)
  • 1 teaspoon vanilla extract
For Garnish:
  • handful dried cranberries
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • ½ cup white chocolate chips
Instructions
  1. Preheat the convection air oven to 325 F (if you don’t have convection air oven raise the temperature to 350 F and you will have to rotate the pan half way through the baking time)
  2. Butter and flour 8.5×4.5×3 inches loaf pan and line it with parchment paper.
  3. Combine cake flour, baking powder and salt and sift it three times, set aside.
  4. In a small sauce pan over medium heat brown 2.5 tablespoon butter until it’s nice amber color, remove the foam and set aside to cool.
  5. Whisk the egg with vanilla extract and set aside.
  6. Mix the butter on medium speed until it’s creamy, slowly add sugar and continue beating until it’s creamy.
  7. Add heavy cream and mascarpone, and beat on medium speed.
  8. Turn mixer on low speed and gradually add dry ingredients alternately with eggs.
  9. Add handful flour in chocolate chunks and toss them to cover evenly. Toss cranberries with a handful flour to cover them completely.
  10. Add chocolate chunks in the batter and stir well, then gently stir in cranberries
  11. Pour the batter into prepared loaf pan, smooth the top and gently tap the pan on working surface to remove the air bubbles.
  12. With a butter knife draw a line down the center of the pound cake and pour browned butter into the line.
  13. Bake until the top of the cake is golden brown and a toothpick inserted comes out clean (about 55 to 65 minutes). Cool the cake in the pan for 15 minutes, then remove from the pan and cool on the rack.
  14. When the cake is completely cooled prepare the glaze.
  15. With a mixer, beat together softened butter and cream cheese until smooth. Slowly add in powdered sugar and mix until smooth, mix in vanilla extract. Spread over the cake.
  16. When the frosting is set melt ½ cup white chocolate chips with 1 tablespoon vegetable oil in a small sauce pan over low heat until it’s smooth( cool if it’s too thin)
  17. Sprinkle the cake with dried cranberries and drizzle with chocolate. (You can drizzle the chocolate with a spoon or transfer it into small zip-lock bag, cut off the corner and pipe the chocolate over the cake). 
  18. (viraldount.com)

Vanilla cake with chocolate


Ingredients:
Cake:
  • 2 eggs
  • 1 1/2 cups semi-sweet chocolate chips
  • 2 cups sugar
  • 2 1/2 cups cake flour
  • 1 tbsp. baking powder
  • 1/4 tsp. salt
  • 1 cup milk
  • 1 tbsp. vanilla extract
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 cup hot water
Frosting:
  • 1 1/3 cup heavy whipping cream
  • 1 1/2 cups chocolate chips
Directions:

1. Center a rack in the oven and preheat oven to 350F (175C). Butter inside of 2 (8-inch) round cake pans. Line bottom of pans with wax paper circles. Butter wax paper. Dust entire inside of pans with cake flour.
2. Sift together flour, baking powder, and salt. Combine milk and vanilla extract. Fill a large saucepan halfway with water and bring to a boil over medium heat. Add eggs and sugar into a large bowl and beat until just combined; about 1 minute. Reduce saucepan heat to medium-low. Hold bowl of eggs and sugar over pan of simmering water. beat for 5 minutes on high speed until eggs and sugar thicken. Remove from heat and transfer your set-up to the dry mixing area where it is cooler.
3. Place hot bowl with eggs and sugar on towel on counter. Alternately, add dry ingredients, vanilla milk, and oil into eggs while beating on high speed to combine. Stir in hot water.
4. Pour mixture, evenly divided, into prepared cakes pan. Bake for 30 minutes. Remove from oven and cool. Run a knife around the edge of the cakes in pans. Invert one cake on to wax paper and then re-invert on to serving platter. Invert the other cake on to wax paper and then re-invert on to a plate. Cover cakes with plastic wrap and refrigerate until ready to use. 
5.To make Frosting: Place chocolate chips in a glass bowl. Heat cream in a small saucepan until boiling. Pour cream over chips and stir until completely melted and smooth. Cover and refrigerate.

6. For the filling or the layer between cakes transfer 1/3 of the frosting into a bowl and beat on high about 2 minutes. Spread this filling on top of the cooled cake on the serving platter. Place the other cake on top. Place back in the fridge to firm things up. After an hour, ice cake with remaining frosting.Place the cake back in the fridge until serving time. 

Čajni kolač



Sastojci:

620 gr. brašna (tip 500)
15 gr. soli
100 gr. šećera
250 gr. maslaca
6 jaja
60 ml. mlijeka
27 gr. usitnjenog kvasca
180 gr. grožđica

Priprema: U zdjelu istresti brašno, so, šećer, maslac i jaja. U kvasac pomiješati malo mlijeka i sve to dodati u prethodnu smjesu, miješati jedno 2 minuta pa dodati grožđice dok se ne dobije glatko tijesto. Oblikovati tijesto u veknu, pokriti krpom da ostoji oko 60 minuta na toplom mjestu. Nakon toga tijesto podijeliti u dva jednaka komada i tako neka ostoji jedno 1o-ak minuta. Zatim oblikovati dvije pogačice i staviti ih u pleh i poklopiti da malo nadođe. Poslije toga staviti ih u pećnicu koju smo prethodno zagrijali na 180° C i peći 20 minuta.

Torta od jagoda i limuna

                                        Slika preuzeta s interneta
Biskvit
5 jaja
100g šećera
60 ml jogurta
60ml slatkog vrhnja
85g maslaca
60g oštrog brašna
prstohvat soli

Postupak:
Pećnicu ugrijte na 175°C. Veliki lim za pečenje dimenzija 30x40cm obložite papirom za pečenje.
Razdvojite žumanjke od bjeljanjaka, a maslac otopite. Žumanjcima dodajte polovicu pripremljenog šećera (50g) i izradite ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti. Umiješajte slatko vrhnje i jogurt, dodajte otopljeni maslac i sve zajedno dobro izradite mikserom. Zatim postepeno umiješajte brašno. Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli i tucite ih na najvećoj brzini dok se ne zapjene. Tada polako počnite dodavati preostali šećer i dalje miksajući dok ne dobijete čvrst snijeg. Nježno umiješajte bjeljanjke u prehodnu smjesu. Smjesu za biskvit ulijte u pripremljeni lim, poravnajte površinu i pecite 10 minuta. Biskvit ne smije potamniti i mora na dodir biti kao spužva (kad ga stisnete prstom, mora se vratiti nazad). Biskvit potpuno ohladite u limu, a zatim odstranite papir za pečenje.

Mousse od jagoda
1,5 žličica želatine u prahu
2 žlice hladne vode
200g svježih jagoda
3 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
180ml slatkog vrhnja

Postupak:
Želatinu prelijte sa 2 žlice vode i ostavite da nabubri. Jagode ispasirajte i ulijte u lončić. Dodajte im šećer i limunov sok pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanjte dok se ne zagriju (ne smiju proključati!). Maknite s vatre i dodajte želatinu te miješajte dok se ona sasvim ne otopi. Smjesu prelijte u veću zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom stavite u hladnjak na sat-dva da se stisne. Slatko vrhnje izradite u šlag i umiješajte ga u žele od jagoda. Po potrebi žele izradite mikserom prije dodavanja šlaga kako bi smjesa bila glatka. Po potrebi dobiveni mousse stavite u hladnjak na 15-ak minuta prije sastavljanja torte.

Krema od limuna

300g krem sira
3 žlice šećera u prahu
2 žlice vanilin šećera (2 paketića)
korica jednog limuna
4 žlice limunovog soka
250ml slatkog vrhnja

Postupak:
Krem sir stavite u posudu, dodajte mu šećer u prahu, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve zajedno dobro izradite dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte slatko vrhnje i nastavite miksati na najvećoj brzini dok se vrhnje ne pretvori u šlag. Pazite da ne pretučete šlag. Krema mora biti dovoljno mekana za razmazivanje.

Sastavljanje torte
Biskvit prerežite po širini na tri jednaka dijela (svaki dio će otprilike biti veličine 30x13 cm). Prvi biskvit položite na pladanj za serviranje i premažite ga mousseom od jagoda. Poklopite drugim biskvitom i premažite ga sa otprilike 2/3 kreme od limuna. Završite trećim biskvitom kojeg premažite ostatkom kreme od limuna (premažite samo vrh, ali ne i stranice torte).

Chocolate Mocha Layer Cake


 
5 egg whites
pinch of salt
250g caster sugar
1 tablespoon cornflour
1 tablespoon lemon juice
 
Directions:
Preheat the oven to 125°C. Line a 30x40cm baking sheet with parchment paper.
In clean dry mixing bowl, combine egg whites and salt. Beat egg whites until frothy and then gradually start adding caster sugar. Beat on high speed until stiff peaks form, about 4 minutes. Add cornstarch and lemon juice and beat on high speed for 2 minutes. The mixture should be stiff, silky and shiny. 

Spread the meringue mixture evenly onto baking sheet. Try to smooth out the surface as much as you can using a spatula. Bake for approximately 90 minutes. Once the meringue is done alow it to cool completely before removing parchment paper. Then cut it in half horizontaly so that you get two meringue layers, 20x30cm each.

Basic cream filling

Ingredients:
5 egg yolks
6 tablespoons sugar
20g vanilla sugar
9 tablespoons cornflour
1 liter milk
1 vanilla pod, seeds scraped out
200g butter, at room temperature

For the chocolate hazelnut filling:
150g dark chocolate, melted
80g toasted hazelnuts, roughly chopped

For the white cocolate mocha filling:
100g white chocolate, melted
1,5 tablespoons instant coffee
1 tablespoon dark rum

Directions:
Whisk together egg yolks, sugar and vanilla sugar until light and frothy. Add cornflour and a few tablespoons of milk. Mix well until you get a smooth mixture. Pour the rest of the milk into a saucepan. Add vanilla seeds and vanilla pod and cook until it starts to boil. Remove vanilla pod and pour the egg yolk mixture into hot milk. Cook on low heat, whisking continuously, until it thickens. Remove from heat and allow to cool completely. Cream butter in your stand mixer and mix it into cream filling. Divide the filling into two equal parts. 

Mix melted dark chocolate and chopped hazelnuts into one half of the filling. Dissolve coffee in a tablespoon or rum and stir it into the other half of the filling. Add melted white chocolate and combine. 

For the mocha whipped cream:
300ml heavy whipping cream
10g vanilla sugar
1 teaspoon instant coffee 

Directions:
In a bowl, combine heavy cream, vanilla sugar and coffee powder. Whisk until soft peaks form.
 
Assembly:

Place one meringue layer on a serving plate. Spread white chocolate mocha filling over it and top with another meringue layer. Spread the chocolate hazelnut filling over. Top with mocha whipped cream and spread thin layer of the cream over the sides of cake. Sprinkle with chopped chocolate if desired. 

Chill the cake over night before cutting and serving.

Honey Cake



Honey cake layers
Ingredients:
3 tablespoons milk
2 tablespoons honey
3 tablespoons vegetable oil
150g sugar
1 egg, lightly beaten
400g flour
1 tablespoon baking soda

Directions:
Mix together flour and baking soda and set aside. In a saucepan heat milk, oil, honey and sugar on medium heat until sugar dissolves. Remove from heat, add flour and egg. Mix with a wooden spoon until it starts coming together and then knead with your hands into a dough. Cover the dough with a clean kitchen cloth and leave it to rest for 15 minutes.

Preheat the oven to 180°C.

Divide the dough into four equal pieces. Take one piece of the dough and roll it out on a piece of parchment paper into a rectangle 2 mm thick. Transfer the flattened dough together with parchment paper on a baking tray and bake for 5 minutes or until just barely golden but not brown. Make sure you don't ovebake it because it tends to burn easily since it is very thin. Remove from the oven and let it cool completely. Once they cool, the cake layers become hard and stiff. Because of that handle them with care because they are fragile and tend to break easily. Repeat the process with the rest of the dough. 

Cream Filling
Ingredients:
500 ml milk
6 tablespoons semolina
150g sugar
1 envelope of vanilla sugar (10g)
200g butter, at room temperature
2 teaspoons dark rum
2 tablespoons cocoa powder

Directions:
In a medium saucepan heat milk, sugar and vanilla sugar. Bring to a boil and remove from heat. Stir in semolina and cook until it thickens. Remove from heat and let it cool completely. Meanwhile, beat the butter until light and creamy and mix it into the filling.  Mix cocoa powder into 1/3 of the filling.

Assembly:
Sprinkle one cake layer with some rum, spread half of the white filling over it and cover with another layer. Press gently with your hands so it sticks to the filling. Again sprinkle the cake with rum and now spread the dark filling over it. Cover with the third layer, press gently and sprinkle with rum. Spread the remaining white filling over it, cover with the last layer and sprinkle with some rum. Don't worry if your layers aren't perfectly shaped. Cover tight with a plastic wrap and leave in the fridge overnight (two days would be ideal). You will probably notice that the cake layers are quite hard when you're assembling the cake, but don't worry. They will soften up considerably overnight under plastic wrap and the cake will literally melt in your mouth. You can cut away the non-perfect parts the next day and shape or cut the cake as you like. Sprinkle with some powdered sugar before serving.

Muffini sa šaumom

                                                            Slika preuzeta s internet jer nisam imala
Sastojci:

12 gotovih čokoladnih muffina,
3 bjelanca,
½ čajne kašike soli,
280 g šećera,
60 ml vode,
čokoladna glazura

Priprema:

Muffine napravite prema izabranom receptu i ohladite ih. Manji lonac do pola napunite vodom i zagrijte do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte bjelanca, so, vodu i šećer. Stavite kuhati na paru i stalno mutite pjenjačom 5 minuta da se šećer otopi. Uklonite s pare i premjestite u zdjelu za miksanje. Nastavite miksati električnim mikserom 10 minuta. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i istisnite po muffinima. Prema uobičajenom receptu (slatko vrhnje, čokolada za kuhanje, maslac) napravite čokoladnu glazuru, malo je ohladite i prelijte preko šauma.

Protiv hladnoće uz toplu čokoladu

 
Bacajući pogled napolje, vidim ljude koji trčkaraju po ulici, dok trljaju svoje hladne crvene ruke I šalom pokrivaju promrzle nosice. Ja sjedim u topline svoga doma I pijem toplu čokoladu. Želite li I vi da uživate, onda je ovo pravi recept za Vas.

Sastojci:

4 pune kašike kvalitetnog kakaa
3 pune kašike šećera u prahu
2 pune kašike mlijeka u prahu
2 pune kakao gustina
100 g izribane čokolade po želji
1 kašičica cimeta (po želji)

Priprema:

Sve sastojke pomiješati i sipati u staklenu teglicu. Na jedan litar mlijeka dodati 5-6 kašika ove smjese i kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije željena gustoća.
Za jednu šoljicu, na 200 - 220 ml mlijeka, dodati jednu do dvije kašike smjese.

Kolač sa kukuruznim pahuljicama


 
Sastojci:

Za biskvit: 1  čaša slatkog vrhnja (250 ml)
1 čaša šećera
2 jajeta
 2 čaše brašna
1 prašak za pecivo

Za nadljev: 180 gr. maslaca
3/4 case šećera
3 kašike mlijeka
3 čaše kukuruznih pahuljica

Priprema:

Za biskvit, ulijte u posudu slatko vrhnje I napola ga izmiksajte, u to dodajte šećer I stalno miksajte. Zatim dodajte brašno I prašak za pecivo pa kratko promiksajte I dodajite jedno po jedno jaje. Pleh namastite ili ga obložite papirom za pečenje, razmažite pripremljenu smjesu I pecite oko 10 min na temperature od 200 C. Za nadljev: u lonac stavite narezani maslac. šećer I mlijeke pa miješajući pričekajte da zakuha, zatim sklonite s vatre I umiješajte pahu8ljice I dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno rasporedite na biskvit koji se pekao 10 minuta, pa zatim jos sve zajedno pecite 10 minuta. Kolače se može jesti mlak.

Kremasta kajgana

                                                                                 Sliku nisam imala pa sam je preuzela s interneta


Sastojci:       

6 jaja,
100 g feta sira,
3 kašike pavlake,
1 kašika maslaca,
so, peršun za pospipanje,
2 kašike ulja

Priprema:

U većoj tavi zagrijte ulje i maslac. Jaja razmutite sa malo soli, dodajte izmrvljeni sir i pavlaku. Sve dobro izmiješajte i sjedinite pa izlijte u tavu. Pržite uz stalno miješanje jaja do 7 minuta ili manje ovisno o mekoći koju želite postići. Toplu kaganu poslužite posutu peršunom u dobro opranim i posušenim ljuskama jaja uz prepečeni tost.

Ražnjići s janjetinom



Sastojci:
800 g mlade janjetine bez kosti,
200 ml maslinovog ulja,
3 kašike limunovog soka,
1 kašika ribane korice limuna,
4 češnja bijelog luka,
1 kašika sjeckanog peršuna,
1 čajna kašika kima,
1 kašika svježe sjeckane mente, so, biber, začin od povrća

Priprema: Maslinovo ulje pomiješajte s limunovim sokom, koricom limuna, narezanim bijelim lukom, kimom, mentom i začinom od povrća. Posolite i pobiberite. Sve zajedno usitnite u električnoj sjeckalici. Ovom marinadom prelijte janjetinu narezanu na kockice i pokrivenu ostavite stajati na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Na svaki drveni štapić za ražnjiće nabodite 3-4 kocke marinirane janjetine. Rešetke za roštilj premažite uljem i dobro zagrijte te ispecite ražnjiće. Poslužite uz sezonsku salatu.

Kroketi od krompira



Sastojci:

400 g krompira,
3 jaja,
100 g maslaca,
80 g brašna,
peršun, muškatni oraščić, malo soli,
1 kokošija kocka,
jaja,
 brašno i prezla za paniranje

Priprema:

Krompir ogulite, operite, narežite na kockice i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Zatim ga ocijedite i propasirajte. Kokošiju kocku skuhajte u 200 ml vode, dodajte maslac pa postupno ukuhavajte brašno i miješajte sve dok se tijesto ne odlijepi od kuhače. Zatim malo ohladite i posolite pa dodajite jaje po jaje, a na kraju umiješajte propasirani krompir, nasjeckani peršun i muškatni oraščić. Oblikujte krokete, svaki uvaljajte u brašno, razmućena jaja i prezlu pa ih ispržite u ulju. Poslužite kao prilog ili samostalno jelo uz salatu.

Egzotična piletina


Sastojci:

140 gr. konzerviranog ananasa,
10 listića kadulje
150 gr. gaude
8 pilećih filea (manjih)
curry u prahu
2 kašike maslaca, so, biber
2 tikvice
1 crveni luk
1 češanj bijelog luka,
začini od povrća
200 gr. paradajza
1 zelena paprika
maslinovo ulje

Priprema:

Ananas ocijedite pa kolutove narežite na četvrtine. Kadulju sitno nasljeckajte, a gaudu naribajte. Meso začinite solju, biberom I curryjem. Zagrijte maslac pa začinjene pileće file pržite sa svake strane oko 2 minuta. Izvadite ih I stavite u vatrostalnu posudu. Na masnoći od prženja mesa kratko propržite komade ananasate ih pospite s malo curryja. Ulijte sok od ananasa pa kuhajte dok se dio ne prokuhha. U umak umiješajte sjeckanu kadulju. Na odreske prvo poslažite komade ananasa, prelijte ih umakom od ananasa, pospite debljim slojem ribanog sira pa pecite oko 10 minuta. U međuvremenu na malo maslinovogt ulja prepržite luk I crni I bijeli sa sitno nasjeckanim tikvicama I paprikom. Sve začinite I dodajte nasjeckan paradajz, pa pirjajtedpk povrće ne omekša. Gotove pileće file izvadite iz pećnice I prelijte umakom. Poslužite uz topao pečeni krompir.

Smoothie od bobičastog voća


Sastojci:

400 g. miješanog bobičastog voća
1 banana
2 kašike šećera
2 kašike tečnog jogurta
200 ml. mlijeka

Priprema:

Banane ogulite I izradute u blender, dodajte šećer, jogurt, mlijeko I pola količine bobičastog voća. Sve dobro izradite. zatim dodaje ostatak voća I kratko izmiksjate u blender kako biste dobili pjenušavi napitak. Poslužite u uskim čašama I ukrasite komadićima svježeg voća.

Kolač s mentom i čokoladom


Sastojci:

Za tijesto

180 gr. šećera u prahu
100 gr. mljevenih oraha
25 gr. brašna
4 bjelanca

 Za kremu 1:

25 ml. slatkog vrhnja,
150 gr. čokolade za kuhanje
1 kašika maslaca

Za kremu 2:

25 ml. mlijeka
4 žumanca
50 gr. šećera
4 listića želatine
25 ml. slatkog vrhnja
pola bočice mente I listići mente za ukras

Priprema:

Tijesto: Pomiješajte u posudu100 gr. šećera, orahei brašno. Umutite bjelanca u čvrstu pjenu I postepeno dpdajite preostali šećer. Sjedinite te dvije smjese uz pažljivo miješanje te dobivenu smjesu istresite u kalup pbližen papirom za pečenje I pecite na 150 C. Kada tijesto bude gotvoo ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperature.

Krema 1: Rastopite čokoladu sa maslacem na pari te pomiješajte sa slatkim vrhnjem, a potom umutitte u snijg. Premažite tijesto dobivenom kremom I ostavite u frižider da se ohladi oko pola sata.
Krema 2: Umutite žumanca sa šećerom u statak pjene. Zagrijte dio mlijeka I u njemu rastopite želatinu. Ostatak mlijeka pustite da zavrije, pa na pari mutate zajedno sa smjesom žumanaca I šećera uz stalno miješanje. Potom dodajte I ostatak mlijeka sa rastopljenom želatinom te ekstrakt mente. Smjesu ostavite da se hladi uz često miješanje. Istucite slatko vrhnje I umiješajte u ohlađenu smjesu. Gotovom kremom premažite kolač, te ga po želji ukrasite listićima čokolade. Možete rezati na kocke ili uz pomoć kalupa.