Sastojci:
4 jaja
250 ml. vode
125 ml. ulja
150 gr. brašna
125 ml ulja
prstohvat soli
3 kašičice šećera
125 ml ulja
prstohvat soli
3 kašičice šećera
za Fil
1 l mlijeka
250 gr. šećera
1 jaje
5 žumanaca
150 gr. gustina
125 gr. putera
Jos
250 ml. slatke pavlake
malo šećera u prahu
Postupak:
1. Prvo pripremiti fil. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mlijeka i promiješati. U to umiješati 150 g gustina, lagano muteći žicom, da dobijete smjesu bez grudvica. Preostalih 900 ml mlijeka skuhati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mlijeko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin. Smjesa će najverovatnije odmah krenuti da se steže, zato treba intenzivno miješati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno. Ako smjesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mlijeka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuhati dok ne krene stezanje, pa nadalje još dva-tri minuta, intenzivno miješajući ili muteći mikserom. Suština je da se mlijeko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala kad bi uronila u onako vrelo mlijeko u vreloj šerpi. Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Pripremiti
tijesto. Izmjeriti. Ako imate tačno 250 ml jaja,
ili 20 ml više ili manje, nastavite po receptu. Ako ne, dodajte još jaja dok ne
bude 250 ml. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri.
Izmaći sa ringle pa dodati brašno i varjačom izmješati da se dobije gusto i
glatko tijesto. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja
iz 2-3 puta, sipajući iz mjerice i mešajući posle svakog dodavanja, dok smjesa
ne postane homogena. Može se miješati varjačom ili mikserom, svejedno je.
Smjesa će biti gusta, lepljiva i sjajna. Uključiti rernu na 200°C. Na pleh
obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući
tijesto iz dresir (poslastičarske) kese. Grudvice tijesta neka budu veličine
manje kajsije, prečnika 5 cm. Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od
rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene,
i kad pukotine izgube svetlo žuti ton.
FIL: Najpre promutiti mikserom smjesu koja
se ohladila na sobnoj temperaturi, a onda dodati omekšali puter i zajedno
umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil. Ohlađene krofne
preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog
nastavka. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Posuti krofne prah šećerom.
Čuvati ih u frižideru, pokrivene.