utorak, 6. siječnja 2015.

Mili-Mil palačinke



Sastojci :
• 350 g brašna
• 4 jaja
• 3,5 dl mlijeka
• 1 žlica Kandit kakao praha
• prstohvat soli
• MILLI-MIL krema
Vrijeme pripreme: 30 min
  1. Priprema smjese
    Od brašna, jaja, mlijeka i soli napraviti glatku smjesu i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  2. Podjela u dvije smjese
    Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio staviti Kandit kakao u prahu i izmiješati.
  3. Pečenje palačinki
    U tavi zagrijati ulje i na njemu ispeći tanke palačinke.
  4. Nadjevanje palačinki
    Pečene palačinke nadjenuti Milli-Mil kremom koja pruža neodoljiv okus lješnjaka i čokolade.
  5. Palačinke servirati i poslužiti.

Čoko-limun šnite




Sastojci

Biskvit:
  • 125 grama maslaca
  • 100 grama secera
  • 2 jaja
  • 150 grama brasna
  • 2 zlice Kandit Dessert Chef kakao u prahu
  • 1 ravna zlicica sode bikarbone
  • 180 ml Jogurta
  • 1 zlica marmelade od kajsija
Krema od limuna:
  • 2 manja jaja
  • 100 grama šecera
  • 50 grama maslaca
  • 1 limun/ sok i ribana korica
  • 100 ml tucenog slatkog vrhnja
  • 3 lista zelatine
Krema od čokolade:
  • 250 grama Kandit Dessert Cfef cokolada za kuhanje
  • 150 ml tekuceg slatkog vrhnja
  • 50 grama maslaca
  • 150 ml tucenog slatkog vrhnja
  • 1 slag-fix

Priprema

Biskvit
  1. Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
  2. Pomiješati suhe sastojke i dodavati ih naizmjence sa jogurtom i žlicom marmelade.
  3. Peci u limu veličine 30×40 cm.
  4. Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
Krema od limuna
  1. Na pari sa žicom miješati jaja, šećer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne počne zgušnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
  2. Skinuti sa pare i dodati želatinu koja je bila namočena u hladnoj vodi.
  3. Kremu uz miješanje ohladiti dok ne počne lagano želirati, ali ne smije biti skroz želatinasta, jer se neće sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudice.
  4. Nježno umiješati tučeno slatko vrhnje.
Krema od čokolade
  1. Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu čokoladu.
  2. Miješati dok se čokolada ne rastopi.
  3. Kad se krema počne zgušnjavati odvojiti 2 vrhom pune žlice i pomiješati sa maslacem. Ta masa ce vam služiti za preljev .
  4. U ostatak ohlađene kreme dodati 150 ml tučenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa šlag-fixom.

Postupak slaganja kolača

Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu čokoladne kreme. Na kremu staviti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treća traka i druga polovina čokoladne kreme. Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.

Torta s borovnicama


Sastojci:

4 jaja,
200 g šećera u prahu,
200 g poluglatkog brašna,
0,1 L ulja,
0,1 L vode,
1 prašak za pecivo,
0,25 L šlaga,
1 učvršćivač za šlag,
400 g svježih, smrznutih ili borovnica iz kompota,
Nadjev:
3 jogurta,
5-6 žlica šećera u prahu,
1/2 vanilin šećera,
2 žlice kakaa,


Priprema:


Pjenasto umiješati žumanjke i šećer i uz stalno miješanje dodati vodu i ulje, lagano doadati brašno s praškom za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tijesto staviti u namašćen i pobrašnjen oštrim brašnom kalup za torte i ispeći. Ohlađženo tijesto izrezati na tri kore. Dio borovnica pasirati i pomiješati sa cijelim borovnicama, malo borovnica odvojiti za ukrašavanje. Donju koru posipati voćem preko kojeg treba premazati bijeli nadjev, prekriti drugom korom ponovo složiti voće premazati tamnim nadjevom, prekriti trećom korom i tortu staviti u hladnjamk da se stvrdne. Prije serviranja ukrasiti šlagom tučenims učvršćivačem, i svježim ili voćem iz kompota.
Priprema nadjeva:
Sve jogurte miješati s 4 žlice šećera u pšrahu i vanilin šećerom i podijeliti na polovice . U jednu dodati kakao  i žlicu šećera a drugu ostviti bijelu.

Dvobojni Rolat


Sastojci
Za biskvit:

  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 8 žlica brasna
  • 4 žlice mljevenih oraha
  • 2 žlice instant kakaa (zaslađenog)
  • na vrh noža praška za pecivo
Za nadjev:
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 25 dag margarina 2 vrećice vanilin šećera
Za ukrašavanje:
  • dio nadjeva
  • 5 dag čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit:

Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Umutite zumanjke sa secerom u pjenastu smjesu. U njih postupno dodajte brasno i prasak za pecivo. Na kraju drvenom zlicom umijesajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite na 2 dijela. U jedan dio umijesajte kakao i orahe, a drugi ostavite svijetao. Lim za pecenje oblozite papirom za pecenje. U lim izlijte svijetlu smjesu za biskvit, a preko nje i tamnu. Pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Vruc biskvit iskrenite na vlazan kuhinjski ubrus. Odstranite papirza pecenje. Pomocu kuhinjskog ubrusa savijte u rolat. Ostavite neka se ohladi.

Nadjev:
Razmutite brasno i secer u 5 dl mlijeka. Stavite na stednjak na jaku temperaturu. Stalno mijesajte. Kad uzavri smanjite temperaturu. Kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Pazite da ne zagori. Ostavite sa strane neka se malo ohladi. Umutite omeksali margarin i vanilin secer i dodajte ga u mlaku smjesu od brasna, secera i mlijeka.

Izrada:
Stavite biskvit na odgovarajucu podlogu. S malo mlijeka namocite biskvit. Premazite ga nadjevom. Savijte biskvit u rolat.

Ukrasavanje:

Ukrasite ostatkom nadjeva i rastopljenom cokoladom za kuhanje.

Fantastična ideja za doručak: Pečeno jaje u kriški hljeba

Evo još jedne super fore za doručak. Iako je sve prikazano u slikama, da malo pojasnimo. Obilježite nožem mjesto na kriški hljeba na kojem ćete ubaciti jaje, a prije jajete kašikom to mjesto 'utabate'. Posolite, pobiberite i pospete sa malo sira. Stavite u rernu i pečete oko 15 minta, na 150 stepeni.


(Namernice.ba)

Pohovana piletina


Sastojci:

Pileći fileti (po želji, a može i drugi dio pilećeg mesa)
Jaja, brašno, ulje
Mrvice hljeba
Parmezan i sol

Postupak:

Filete najprije oprati, a potom ih osušiti kuhinjskim papirom. Nakon toga ih posolite. Sljedeći korak jeste da ih dobro uvaljate u mrvice hljeba i narendani parmezan sir. Tek nakon toga ih pospete sa malo brašna. Nakon toga ih uvaljate u jaja i propržite ih na ulju zagrijanom na srednjoj varijanti tek toliko da fileti dobiju malo zlatne boje i da su uhvati korica. Potom ih posložite na kuhinjski papir da se ulje iscijedi. Sljedeći korak je da na neki način u tepsiju stavite ili rešetku ili neko pomagalo koje će odvojiti piletinu od površine tepsije, kako bi se ulje tokom pečenja dodatno iscijedilo. Kada posložite piletinu, pokrijte je alu folijom i pecite oko 40-45 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Čačkalicom provjeravati tokom pečenja, a nakon pečenja ostaviti da malo odstoji. Poslužite po želji.

(Namernice.ba)

Manti






Manti
800g
brašna
400g
faširanog mesa
dvije
glavice luka
dva
jaja
3 do 4
čehna bijelog luka
jedan
buntić friškog peršuna
četiri
paradajza
dvije
kašike paradajz pirea
malo
soli
malo
bibera
malo
aleve paprike
malo
soli sa začinskim povrćem
Sos-preliv
600ml
jogurta
četiri
čehna bijelog luka
100g
putera
malo
soli
malo
sumak

Brašno, jaja i so, sa manjom količinom tople vode zamijesiti u tijesto 



Način pripreme

Brašno, jaja i so, sa manjom količinom tople vode zamijesiti u tijesto. Tijesto treba da bude mnogo tvrdo. Poklopiti i ostaviti na stranu, da odmara.

U međuvremenu pripremati fil.

Oba luka prečistiti i peršun, oprati i izrezati na što sitnije. Sjediniti sa mesom i svim navedenim začinima.

Tijesto razdvojiti na dva dijela.

Razviti jufku (ne razvijat pretanko) da je deblja, kao za tjesteninu. Nožem za pizzu rezati na kvadrate 3x3cm veličine.

Fil nanijeti na svaki kvadrat i ćoškove sastaviti i zatvoriti manti kao što je na slici.

U tavi sa cca. 200ml ulja manti prepržiti da dobiju tamnožutu boju.

Sva 4 paradajza oguliti i izrendati.

U tavi sa malo ulja prepržiti paradajz pire, pa zatim, dodat rendani paradajz i začine, pa kratko predinstati. 2l vruće vode uliti i pustiti da sve skupa prokuha.

Zatim manti staviti u tepsiju i odmah preliti kuhanim sosom, na cca. 30min ih zapeći. Peći na 250°C.

Jogurt, so i sitno rezani bijeli luk umijesiti i preliti preko serviranih manti. Zatim dobro uprženim puterom preliti i sumak posuti preko.

Napomena: sastav je za dvije jufke, jednu jufku napuniti filom, prepržiti manti, ohladiti i upakovati u zamrzivač. Idealno za uskraćeno vrijeme