Sastojci 12 osobe
Za oblogu torte, dno i stranice
200 gr cokoladni keks, kakao cookies sa
komadicima cokolade
100 gr sveze pecenih lesnika
120 gr maslaca
Za ganas
150 gr tamne cokolade za kuvanje do
40% kakao
75 ml tecne pavlake za slag
Za moka krem
200 gr tamne cokolade
60 gr maslaca
2 kom zumanca
170 ml jake crne kafe ili espreso kafe
250 ml slatke pavlake za slag cvrsto umucene
10 gr zelatina, 1 kesica ili 5 listica
50 ml tecne pavlake za slag
Priprema
1. U blenderu sameljite jedno po jedno, recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/
zbog lepse i jace arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
2. Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati
/ne sme da bude topao/, i sve dobro izmesite rukom.
3. U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je 26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite
predhodno izrezan krug od hartije za pecenje velicine dna kalupa. Masu za oblogu
podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.
4. Prvom polovinom smese oblozite dno kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte
uplasiti samo je pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom
snazno utapkajte smesu. Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa ,
tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se smesa
lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite smesu tako ga okrecite.
Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci vratiti na mesto. Kad ste kalup oblozili,
stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i
stabilna. Da vas utesim, kad sam ga prvi put pravila sa 80 gr putera, bilo je nemoguce to
izvesti, pa sam svu masu izrucila iz kalupa , dodala puter i resila problem.
5. Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas. Zagrejte pavlaku za slag bez secera
do vrenja, nemojte da vam provri, sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za
mucenje okrecite cokoladu da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa
ujednaci i dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna torte,
ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je vratite u frizider.
6. Za moka krem prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude
oko 170 ml, i ostavite da se ohladi. Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i
ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu. Spremite 2 zumanca i
krenite da pravite krem. Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se
na laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U vrucu
cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne jedete jaja, moze i
bez zumanaca. Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i
moracete da pravite nov. U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50
ml tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem okretanjem
zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak. Sve stavite u frizider i
povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto
dodate umucenu pavlaku. Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3
kasike secera u prahu. Ja licno za sve kolace sama meljem kristal secer u elekt.mlinu za
kafu, jer ovom kupovnom prah seceru dodaju do 5% skroba da se ne bi zgrudvao, i to
pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako sto mi je umuceni slag imao ukus na brasno.
Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i lagano kruznim
pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i teksture. Sada izvadite tortu
iz frizidera i prelite mus preko ganasa, i vratite je u frizider. Ako vam se zuri, mozete
tortu staviti i u zamrzivac dok zelatin ne ucvrsti mus.
7. Posle 1-2 sata izvadite tortu iz frizidera i krenite da obarate ivicu. Ja to radim tako sto
sednem, stavim tortu ispred sebe i polako nozicem obaram ivicu na cvrsto stegnuti mus.
Koliko ce te ostaviti siroku borduru zavisi od vas i od toga koliko imate obloge za
spustanje na tortu. Ako vam padne neko parce lesnika ili keksa na mus, lako ce te ga
podici a da na musu ne ostanu tragovi.
8. Kad ste oborili ivicu obloge na tortu, uzmite neki tanak noz i sa njim prodjte pazljivo
oko cele torte, tako da vam noz bude priljubljen sto vise uz kalup. Sada mozete otvoriti
obruc i prebaciti tortu sa dnom od kalupa ili bez njega , ali sa sve onom hartijom za
pecenje koju smo stavili na dno kalupa. Mislim da moze i ta hartija da se skine ali ja
zaista to nisam nikad probala.
9. Tortu sam ovom prilikom dekorisala jednom belom ruzom, napravljenom po ovom
receptu a uradjena je ovom tehnikom. Ruzu sam radila od bele Milka cokolade i otislo
mi je dosta prah secera, izmedju 40-50 grama. Liske su radjene od Menaz cokolade, bez
ikakvih dodataka. Uberete liske od ruze, u mom slucaju stradale su ove rodjendanske
ruze, operete, dobro osusite od vlage i bogato ih premazete toplom , ne vrucom,
cokoladom sa nalicja, jer je list sa te strane reljefniji. Prvo se cokolada hladi
prirodno,otprilike pola sata, a zatim ih stavite u frizider. Pre nego sto ce te uzeti
cokoladni otisak sa lista iznesite ih iz frizidera par minuta ranije. Hladnim rukama
uhvatite lisku na siroj stani i povlacite sam list od ruze, da ga razdvojite od cokolade.
Uvek napravite vise liski nego sto vam treba jer neka uvek pukne.
10.Tortu mozete dekorisati na bezbroj nacina, jako je laka za rad i dekorisanje. Ipak ne
mogu da izdrzim a da ne kazem, i beskrajno je ukusna. U ostalim slikama mozete
pogledati neke moje ranije dekoracije ove torte.
11.Ovako izgleda 1/12 ove torte.
12.Ovako izgleda iz drugog ugla.
Posluživanje
Ja je sluzim uvek hladnu ali je iznesem iz frizidera 5-10 minuta ranije i bez ikakvih
dodataka, u smislu voca, slaga, sladoleda.