nedjelja, 7. prosinca 2014.

Bosanska Lepina Sa Mesom

Sastojci:
500 gr brašna
350 ml mlake vode
1 paketić kvasca
1 velika kašika soli
1 mala kas. šećera
300 gr teletine
3 manje glavice crvenog luka
par čehna bijelog luka
70 gr gaude sira
začini
ulje
maslac
sjemenke
malo mlijeka i ulja za premazati

Priprema:
Napraviti kvas od kvasca i šećera, sa malo vode. U brašno dodati so i kvas, pa umjesiti tjesto sa mlakom vodom. Tijesto će biti mekše. Tijesto prekriti krpom, i ostaviti. Dok tjesto nadolazi, pripremiti meso u tavi sa malo maslaca i ulja. Prepržiti crveni i bjeli luk i sitno sjeckanu teletinu, pa začinite sa soli, biberom, vegetom, peršunom, vlascem, mlj.crvenom paprikom, mažuranom, tym i origanom. Kada je tjesto nadošlo, podjeliti ga na 2 kuglice. Premjesiti prvu kuglicu, pa je razviti tanko u krug. Staviti tijesto u tepsiju s pak-papirom, pa stavite izrezanu gaudu-sir na listiće. Po siru rasporediti i meso. PremjesitI i drugu kuglicu, razviti je, i preklopiti preko mesa. Saviti krajeve sa svih strana, kao kod pravljenja pite, tako da nista nebi iscurilo van. Lepinu pokriti opet krpom i ostaviti opet da nadolazi 30 min. Premazati je sa malo umućenog mlijeka i kap-dvije ulja. Izbockati nožem lagano na par mjesta. Posuti sa sjemenkama po želji, i staviti da se peće u predhodno dobro zagrijanu rernu. Peći 35 min. dok fino neporumeni. Kada je pečena izvaditi, premazati je sa maslacem, umotati je sa krpom da omekša jedno 15 min.
Lepinu posluziti uz čašu jogurta. Može se također praviti sa faširanim mesom, ili mesom po želji. A može se puniti i sa povrćem.
(NM recepti)

Krompir i Tikvice iz Rerne sa Umakom




Sastojci:
5-6 velikih krompira 
1 manja tikvica 
1 luk  
1-2 kašike brašna 
ulje 
mlijeko 
slatko vrhnje  
vegeta,
so,
biber,
muškatni oraščić

Priprema:
Krompir oguliti, skuhati al dente.
Manju tikvicu narezati na kriškice.
Polukuhan krompir narezati na tanke kriške.
Dok se krompir kuha, pripremiti umak:
Na malo ulja popržiti luk, dodati brašno.
Kad se zaprži, pomalo dodavati vodu i mlijeko i miješati da nastane kremasti umak. Za još kremastiju konzistenciju dodati malo slatkoga vrhnja.
Dodati vegetu, so, papar i muškatni oraščić.
Vatrostalnu posudu ili posudu za quiche namazati maslacem/uljem, složiti red krompira, posoliti, red tikvica, posoliti...i tako sve dok nam ne nestane materijala.
Na kraju složenac preliti pripremljenim umakom, "pospremiti" ga u rernu zagrijanu na 200 stepeni pustiti da lijepo zacvrči i porumeni. Servirati uz salaticu!
(NM recepti)

Top 10 najbolji deserti na svijetu

Ovaj članak smo namijenili svim sladokuscima, te svima vama koji možda trebate originalnu, a uz to i Top 10 ideju za pripremu savršenog deserta. Dakle, ovdje smo izdvojili top 10 najboljih deserta na svijetu, poslastica koje su u ponudi mnogih vrhunskih slastičara, ali i drugih sladokusaca bez puno kulinarskog iskustva.
1. Talijanski sladoled - Ovaj desert, s obzirom na njegovu popularnost, zasjeo je na 1. mjesto naše top liste. Najbolje mjesto za konzumaciju ovog deserta je definitivno Firenca, grad koji se ujedno i smatra kolijevkom sladoleda.  Postoji mnogo različitih ukusa, načina pripreme i serviranja ovog svjetski poznatog i priznatog deserta.










2. Creme Brulee - Poznat kao zapečena krema, spada u jedno od najukusnijih poslastica na svijetu i upravo zbog toga se nalazi na 2. mjestu naše top liste. Ova bogata krema od vanilije prekrivena slojem karamele je definitivno desert kojeg nikada nije dosta. Jednostavan je za pripremu, izrazito sladak, te nije baš dobro pretjerati s količinom.



















3. Tiramisu - Smatra se kako je tiramisu jedna od najboljih talijanski poslastica. Svima je jako dobro poznat ovaj desert, tako da ga nije potrebno posebno predstavljati ni hvaliti. Savršen spoj okusa kave i natopljenih piškota, te kakaa i slatkog vrhnja vas naprosto tjera da mu se stalno vraćate.


















4. Slatko od mlijeka (Dulce de Leche) - Ovaj slatki desert je vrsta karameliziranog šećera koji se kuha na laganoj vatri s mlijekom sve dok ne poprimi boju sličnu karameli. Dulce de Leche  može bude savršen umak za englesku pitu, ali je uglavnom desert sam za sebe koji se poslužuje u mnogim slastičarnicama.














5. Vafli - su u principu vrsta palačinki, a pripremaju se tako da se tekuće tijesto ulijeva između dva ugrijana metalna, udubljena kalupa specifične, kockaste šablone. Poslužuju se topli s maslacem ili javorovim sirupom, ali i hladni s tučenim vrhnjem ili sladoledom. Vafli su odlični za doručak uz mlijeko, ili bijelu kavu.
















6. Torta od sira - Ovaj desert je bio popularan još u doba antike, pa su ga u posebnim prigodama posluživali i stari Grci, no danas je torta od sira jedan od najtraženijih, svjetski poznatih slastica. Kremasti slatki sir i meko tijesto spoj su dvaju savršenih kombinacija. Torta od sira je bez dvojbe jedan od poslastica koje se najviše naručuju u slastičarnicama diljem svijeta.

















7. Štrudla - Ovo slasno, punjeno pecivo potječe iz Austrougarske a odlikuje ga iznimno jednostavna priprema i apsolutno neodoljiv okus. Među najukusnijim varijantama ove slastice smatra se Bečka štrudla od jabuka, koja ima savršeno tanku koru, punjena je s puno jabuka začinjenih cimetom i drugim tajnim sastojcima koje niti jedan kuhar ne želi otkriti. Lijep izgled i savršen okus uvrštava ovaj desert u jednu od najukusnijih poslastica svijeta.














8. Baklava - ovdje je riječ o tipičnom balkanskom desertu i svjetskoj senzaciji. Baklava je izuzetno slatko pecivo čiji su osnovni sastojci mljeveni orasi, šećer, limun i puno meda. Tradicionalna turska baklava smatra se jednim od najboljih slatkiša na svijetu.
















9. Palačinke s čokoladom - Premda im ime potiče iz francuskog jezika, te ovaj desert i smatra tipičnim francuskim, ipak riječ je o europskom jelu koje je popularno u gotovo svim zemljama, a u svakom podneblju nosi drugačije ime. Način pripreme je svugdje identičan, a njihov okus ipak najviše određuje punjenje. Velikom broju sladokusaca omiljene su palačinke s čokoladom, premda se ovaj recept može dopuniti i s komadićima banana, svježim voćem marmeladom, sirom, sladoledom itd. Također postoji slatka i slana varijanta.












10. Empanade - Originalni recept empanade potječe iz Južne Amerike, a predstavlja pecivo punjeno jabukama ili nekim drugim voćem po želji. Postoje i slane varijante empanada i to sa sirom ili piletinom. Ovaj ukusni desert može biti pečen ili pržen, ovisno o ukusu.














(top 10)

5 zanimljivih činjenica o hrani

Koja hrana se najviše ukrade na svetu, koji grad u Aziji ima više restorana sa Mišelin zvezdama od Pariza i još nekoliko zanimljivih činejnica o hrani.
Evo nekoliko činjenica o namirnicama koje verovatno niste znali. Ove informacije se nalaze u zanimljivoj knjizi "1.227 interesantnih činjenica koje će vas oduševiti", autora Džona Lojda, Džon Mičinsona i Džejmsa Harkina. 
1. Smrtonosna doza čokolade za ljude iznosi 10 kilograma.
2. 12 procenata ukupne količine Koka-kole koja se proda u Americi, popije se za vreme doručka.
3. Brusnice odskaču kada su zrele. Najbolje su za jelo kada odskoče od površine sedam puta.
4. U 2011. godini, sir je bio najčešća kradena hrana na svetu.
5. U Tokiu se nalazi tri puta više restorana sa prestižnim Mišelin zvezdama nego u Parizu.
(stvar ukusa)

Suhi keksići


Sastojci:
1 margarin (zvjezdin sa vanilijom)
5 kašika kajmaka (bolje domaći kajmak)
2-3 kašike ulja
3 jaja
6 malih šoljica za kafu šećera
brašno po želji
1 pecivo

Priprema:

Margarin, kajmak, ulje, jaja, šećer, brašno i pecivo pomiješati i napraviti smjesu kao za hurmašice da se može razviti fino. Tijesto treba da bude prhko i lomljivo. Zatim razvaljati na željenu debljinu i iskružiti kalupćićima(raznih oblika ili po vlastitoj želji oblikovati). Zatim staviti da se peče u u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 200 ° dok ne dobije lijepu medenu boju.Uukrasiti možete po želji, ali evo kako ja to radim. 

Ukrašavanje:
Sa čokoladom.. čokoladu za kuhanje istopiti sa vrhnjem za kolače i umakati keksice cijele ili pola (sve po želji), možete posuti sa kokosom ali dok je čokolada topla.

Sa šećernim prelivom.. šećer u prahu zagrijati sa malo mlijeka dok se ne dobije gusta smjesa i to umakati dok je toplo, pa ukrasiti sa kokosom ili čokoladnim mrvicama po želji. 



Torta Sacher


Sastojci:
150 g šećera, 150 g maslaca, 200 g čokolade, 10 jaja, 150 g oštrog brašna, 300 g marmelade od marelice, malo limunove kiseline

Glazura:
250 g nariban čokolade za kuhanje, 120 g margarina za kolače

Priprema:
Od 10 jaja odvojite na jedno mjesto žumanjke a na drugo bjelanjke. Žumanjke izmiksajte a nakon toga im dodajte na lagahnoj vatri istopljene maslac i čokoladu. Nakon što ste to miksali 2 do 3 minute u smjesu počnite postepeno da dodaje brašno i snijeg od bjelanjaka. Nakon što ste sve to izmiješali smjesu sipajte u kalup. Koru pecite na temperaturi od oko 180*C otprilike pola sata. Nakon što je kora pečena prerežite je na dva dijela tako da dobijete dvije kore. Donji dio kore premažite ugrijanom marmeladom zajedno sa sokom od limuna. Postavite i drugu koru te istom smjesom premažite i nju.

Glazura:
Istopite margarin na laganoj vatri te njime prelijte izmrvljenu čokoladu za kuhanje. Sve to dobro miješajte sve dok ne dobijete glatku masu. Glazurom premažite tortu i ostavite da se sve to dobro ohladi.
(Recepti za kolače i torte)

Mešana salata sa sirom


Sastojci:
  • 1 paradajz ( veliki )
  • 200 gr svežeg kupusa
  • 1/2 zelene salate
  • 50 gr feta sira
  • 50 gr mladog sira
  • 1 kašičica soli – ravna
  • 3 kašika jabukovog sirćeta
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml vode
Priprema:
Paradajz iseckati u kockice.
Kupus iseckati u trakice a zelenu salatu iscepkati sitno ili sitno iseckati.
Iseckati na kockice feta i mladi sir pa sve posoliti, pouljiti,d odati sirće i vodu pa lagano promešati.
Ostaviti 10 – 15 minuta da odstoji pa opet promešati i servirati.
(Domaći recepti)

Rolovano bijelo meso


Sastojci:
  • 700 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
  • nekoliko svežih šampinjona ( stavite po želji ali nemojte preterati )
  • 200 gr sira trapista ili bilo kojeg tvrdog sira
  • 1 kašika suvog začina
  • aluminijumska folija
  • 1 kašika ulja

  • Priprema:
    Pileće belo meso iseći u šnicle, pa ih blago izlupati i na sto staviti aluminijumsku foliju pa ih poslagati u pravougaonik, lepo jednu pored druge.
    Pravougaonik je otprilike dimenzija 30 x 25 cm, treba da bude dovoljno širok i dugačak da bi se lepo uvio.
    Na uklopljeno belo meso poslažite sir i preko iseckane šampinjone, nemoje da ih sitnite baš previše, neka budu deblji listići.
    Uvijte u rolat pa uvijte u foliju koja je ispod.
    Dobro stegnite i zatvorite krajeve.
    Premažite pleh sa kašikom ulja pa stavite rolat da se peče na 200 stepeni 90 minuta, pa skonite foliju i zapecite još 10 – 15 minuta.
    Izvadite iz rerne, pa posle 10 minuta secite i servirajte.
    Prijatno.
(Domaći recepti)

Santa Monika torta


Čokolada nikada nije bila samo obična poslastica. Psiholozi tvrde da se od nje zaista može postati zavisan pa je vrlo teško ostati na preporučenim količinama poslastica. 


Vreme pripreme: 75min  Autor: Kuhinjica  0 20 parčadi    

Sastojci


Kora

5
belanaca
150 g
šećera
100 g
mlevenih oraha
1 kašika
brašna
pola kesice praška za pecivo

Fil 1

5
žumanaca
1
jaje
120 g
šećera
150 g
margarina
100 g
celih pečenih lešnika

Fil 2

4
jaja
120 g
šećera
1 kašika
instant kafe
150 g
margarina

Glazura

100 g
čokolade za kuvanje
1 kašičica
ulja




Priprema:

Belanca umutiti u čvrst sneg. Postepeno uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano varjačom promešati masu i razliti u kalup u obliku srca obložen pek papirom. Ispeći koru u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Dok se kora hladi pripremiti filove. 

Prvi fil: u šerpi umutiti penasto žumanca, jaje i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, a zatim je ohladiti. Umutiti penasto margarin, dodati krem i dobro izmiksirati. U krem staviti cele lešnike, promešati i premazati koru. 

Drugi fil: umutiti penasto u šerpi žumanca i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, dodati kafu, promešati i ohladiti krem. Belanca umutiti u čvrst sneg. Umutiti penasto margarin, dodati krem, sneg od belanaca i dobro izmiksirati. 

Staviti krem od kafe preko prvog fila, preliti glazurom i ostaviti tortu u frižider da se stegne. Pre služenja sa torte skinuti kalup i ukrasiti celim polutkama oraha i rendanom čokoladom.
(kuhinjica.rs)


Kolač sve po dva



Sastojci:

-2 jaja
-200 g šećera
-200 ml ulja
-200 ml mlijeka
-200 g mljevenih oraha
-200 g Pšenične krupice
-200 g brašna
-2 naribane jabuke
-1 Prašak za pecivo
-1 Vanilin šećer
-malo ruma
-50 g Džema marelica
-50 g nasjeckanih oraha

Priprema:

U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer.
Dodajte ulje, mlijeko, orahe, gris i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo.
Na kraju umiješajte naribane jabuke i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (veličine 20×35 cm).
Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
Pečeni kolač premažite džemom od marelica i pospite nasjeckanim orasima.
(Domaći kuhar)

Čokoladni kolač bez pečenja



Čokoladni kolač bez pečenja

Sastojci: 200 g keksa petit, 110 g sjeckanih oraha, 110 g pistacija, 10 kandiranih trešanja, 2 smrvljene puslice od bjelanjaka, 150 g neslanog maslaca, žlica meda, 200 g tamne čokolade
Priprema: Izmrvite kekse, dodajte orahe, pistacije i trešnje te sve izmiješajte. Ostatak sastojaka stavite u zdjelu pa na pari otopite čokoladu i maslac. Smjesu pomiješajte s čokoladnom. Plastičnu posudu 20x30 cm obložite folijom tako da rubovi vire te ulijte smjesu. Stavite je u hladnjak da se stvrdne. 

Muffini medvjedići


Sastojci


  • 2 jaja
  • 2 dcl jogutra
  • 3 šalice kukuruznog brašna (šalica je 1 dcl)
  • 1,5 šalice mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • pola šalice ulja
  • 2 šalice mineralne vode
  • malo soli ili vegete po ukusu
     

dodaci:


  • 1 žličica slatke, 
  • mljevene paprike
  • luk 
  • vlasac sitno sjeckan

Priprema


Umutiti jaja, jogurt,ulje, vodu i prašak za pecivo, pa polako dodati brašno jedno pa drugo.
Peći na 250 stupnjeva 15 minuta i prethodno zagrijanom modelu za muffine (moj model je u obliku medvjedića) i malo premazan uljem.
Za one koji žele više okusa koristiti dodatke pod 1. i 2.
Masu podijeliti na dva dijela, te u jednu masu staviti pancetu i slatku mljevenu papriku, a u drugu sitno sjeckan luk vlasac.
(recepti.hr)



Krešenti




/slika/571033/

Sastojci

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1Krešenti/slika/571025/
    Miješati mast, šećer, vanilin šećer, jaje, žutanjke, koricu limuna, dodati brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku bar jedan sat.
  2. 2Krešenti/slika/571027/

    Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje, umočiti ih u bjelanjke.
  3. 3Krešenti/slika/571029/
    Uvaljati ih u mljevene bademe ili orahe.
  4. 4Krešenti/slika/571031/
    Složiti ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta na 180°C.
  5. 5Krešenti/slika/571035/
    Na pari rastopiti čokoladu sa maslacem, spajati ih i spremiti u kutiju.
  6. 6Da se ne zaboravi.../slika/1040829/
    U mojoj bilježnici.
  7. (Coolinarika)