subota, 27. prosinca 2014.

Grizići


SASTOJCI
Za bijeli dio: 1l mlijeka, 4 žlice šećera, 7 na vrh punih žlica griza, 2 vrećice burbon vanilije, 4 bjelanjka, 
Za žuti dio: 1l mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 5 žlica šećera, 4 žumanjka
Za ganache od čokolade: 2 dcl vrhnja za šlag, 20 dag čokolade za kuhanje
Ostalo: petit keksi, čokolada u boji, šarene mrvice za dekoraciju
Priprema:
Petit kekse umočite u toplo mlijeko s par kapi ruma i posložite kekse po dnu posude za pečenje, jedan do drugog (najbolje da je lim za pečenje veličine oko 35x20 cm). U litri mlijeka skuhajte griz sa 5 žlica šećera, a na kraju u vruću smjesu umiksajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte smjesu na kekse.U drugoj litri mlijeka skuhajte puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Po smjesi od griza poredajte petit kekse i na njih izlijte ovu žutu kremu. 2 dcl vrhnja za šlag zagrijte i prelijte preko Kandit Dessert Chef čokolade za kuhanje, koju ste prethodno natrgali na kockice. Dobro promješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite 2-3 minute da se ohladi i prelijte po vrhu kolača. Ostavite u frižideru 2-3 sata da se hladi. Kad se ohladi, kolač režite na trokute. Poigrajte se dekoracijom. Od fimo mase/smjese u boji/čokolade u boji (po izboru) možete crtati srca kojima ćete kasnije ukrasiti kolač, a možete ga i samo posipati šarenim mrvicama.

Šareni rolat


Biskvit:
6 žumanjka
12 dkg šećera
4 dkg kakaa
1 žlica brašna
1/2 male (najmanje) žlice soda bikarbone
snijeg od 6 jaja
Pečen biskvit zarolati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Fila:
1 jaje
2 žumanjka
3 žlice brašna
2 dcl mlijeka
1 čaša od jogurta šećera
1 vanilin šećer
Sve zajedno izmiješati i staviti kuhati. Miješati dok se ne zgusne, zatim podijeliti u 2 dijela, te u jedan dodati 10 dkg čokolade.
U ohlađeno u svaku filu dodati 1/2 margarina. Dobro izmiksati.
Na biskvit prvo staviti cijelu žutu filu, pa dio tamne file.
Oblikovati roladu i premazati ju preostalim dijelom tamne file.
Na kraju naribati čokoladu.

Salama s bananicama


Sastojci:
25 dkg šećera
1 dcl vode
15 dkg mljevenih oraha
15 dkg mljevenih keksa
15 dkg sitno sjeckanih jafa keksa
5 rebara čokolade
25 dkg margarina
3-4 čoko bananice
Postupak:
Šećer skukati sa vodom. Kad se zgusne dodati orahe, kekse, čokoladu i margarin. Miješati na laganoj vatri dok se margarin i čokolada ne rastope. Vruće namazati na oblatnu koja je prethodno bila umotana u mokru salvetu. Bananice poslagati po rubu oblatne i umotati u roladu.