ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

Mali modni vremeplov: 40-te godine

Krećemo od mode iz 40-ih godina 20. vijeka.     
Mpda Pariz cetrdesetih
 
 
Ovaj period obilježen je ratom I ratnim dešavanjima, poslije smirivanja svih tih tenzija ostalo je samo siromaštvo. Neposredno prije izbijanja rata nosile su se široke suknje, duge haljine i ukrašeni šeširi. Zbog nestašice materijala moda se mijenja u skladu sa životnim uslovima, te se 1941. godine uvode bonovi za kupovinu robe. Zbog nestašice šampona ukrasni šeširi mijenjaju se za turbane i marame. Kako bi se uštedilo na vremenu suknje postaju kraće, uvonastog oblika, izbjegavaju se džepovi, jakne su kraće i kockaste te dugmići postaju samo ukras na odjeći. Centar mode postaje Amerika, ali nakon rata ponovo se sve vraća u Pariz koji zauzima vodeće mjesto u modnom svijetu. Svo odjevanje postaje uniformisano, žene nose široke pantole u ograničenim bojama i to crna, oker, tamno plava, zelena i tamno bež.
 
 
Već poslije rata polako boje, a i modni krojevi postaju veseliji, živahniji. spektar boja koji tada stoji na raspolaganju omogućio je ženi da iskaže svoju ličnost i istakne svoje obline, te posebno mjesto dovbijaju cvijetni materijali.
 
Haljine i kompleti 40-ih godina 
 
 
Kristijan Dior pokušava da u komadima odjeće unese glamurozni stil odjevanjakoji ne obraća pažnju ni na kakve limite.
 

Haljine 40-ihModa-1940tih
Moda cetrdesetih kostim
Ova kolekcija nije baš najbolje prošla u modnom svijetu zbog oskudica i ratnih dešavanja u to vrijeme, te da nije bila orginalna jer podsjeća na modu iz polovine prethodnog vijeka. Ali bogate žene su ipak prihvatile kolekciju jer ih je izvlačilo iz tog nekog monotonog oblačenja koje je izazvano ratom. Amerika je bila odlično tržište za Diorovu kolekciju koja traje sve do 1954. godine. A evo i fotografije sa prvog predstavljanja Diorove kolekcije u Parizu.
Kostim bar Diorrevija
Diorov kostim bar

Kristijan Dior je nesebično u svoju kreaciju uveo tada mlade modne kreatore Kardena i Lorana.


Lepo je izgledao i model kreatora Žan Dese (Jean Desses) iz 1949.godine. Reč je o asimetričnom modelu haljine. Što se tiče nakita u upotrebi je bižuterija, diskretne perle, manje minđuše, a bogatiji nose skupocjene nakite u sličnom stilu. Što se tiče torbi one su manje sa kratkim kaišem, koje se nose preko ramena.

Što se tiče donjeg veša tek 1949. godine na teniskom turniru u Vimbldonu mogle su se vidjeti čipkane gaćice, koje je nosula američka tenisreka Gussie Moran. Velika pažnja s eposvećuje donjem vešu koje postaje sve ljepše i izazovnije. Prvi put se dvodjelni  kupaći kostim pojavljuje 1946. godine kao bikini kreacija Žaka Hajma. Glumice u filmovima su najviše nosile.

Obuća

Nose se cipele (sandale) sa visokom ili  nižom, debljom potpeticom. U modi su i cipele sa platformom.

Obuca 40thih