5 jaja,žlica ulja, žlica vode, 250 gr šećera, 250 gr mljevenih badema, 100 gr brašna, 1 prašak za pecivo
KREMA
250 grm krem sira, 400 m slatko vrhnjau, čvršćivač za šlag
KREMA 250 gr malina, 2 vrećice crvenog preljeva za torte, 2 dl soka od maline, 4 žlice šećera
PRIPREMA
Pomiješati bjelanjke sa šećerom, dodavati žumanjke, vodu i ulje te polako miješati i postepeno ddoavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i bademima. Peći biskvit dok blago ne porumeni. Za prvu kremu istući slatko vrhnje s učvršćivačem i dodati kremasti sir te, kad se biskvit ohladi, premazati ga s prvom kremom. Za drugu kremu maline staviti u posudu zajedno s 2 dl vode te u nju dodati preljev za torte pomiješan sa šećerom. Sve kratko prokuhati te, uz povremeno miješanje, ostaviti da se hladi. Kada je ohlađena, kremu prelijete preko ostatka torte i ostavite u hladnjaku, najbolje preko noći, da se dobro ohladi.
Potrebno je:
800 gr fileta od oslića
Smjesa za pohovanje:
100 gr brašna
2 dcl piva
1/2 kašičice kurkume u prahu
1/2 kašičice crvene mljevene paprike
so
mleveni biber
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
Priprema:
Filete odlediti i dobro ocediti. Preliti ih sa sokom od 1/4 limuna i posoliti. Da stanu toliko dok ne napravimo smesu za pohovanje.
Umutiti 2 dcl piva, 100 gr brašna, so, mleveni biber, crvenu mlevenu papriku i kurkumu u prahu. Smesa da je malo gušća nego za palačinke.
Filete prvo uvaljati u brašno pa u smesu i pržiti na zagrejanom ulju sa jedne i druge strane dok ne dobiju zlatno braon boju.
Staviti na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.
Potrebno je:
350 gr mlevenog mesa
400 gr praziluka
1 kašika rendana korena celera
1 kašika rendana korena paškanata
2 crvene paprike ( iz turšije ili zamrznute)
300 gr testenine
5 dcl soka od paradajza
1 litar vode
so
mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašika seckanog peršuna
3- 4 kašike ulja
Priprema:
Praziluk iseckani na kolutiće i na ulju pržiti 1-2 minuta, dodati mleveno meso, celer i paškanat, seckanu papriku na kocke, sve skupa pržiti 3-4 minta, pa dodati so, mleveni biber, kurkumu i seckani peršun, izmešati.
Posudu premazati sa uljem staviti testeninu ( testenina nije kuvana), preko staviti prženo meso i povrće, dobro izmešati. Pomešati sok od paradajza i vodu, staviti da provri i preliti preko mesa i povrća, sve izmešati po potrebi posoliti i peći u rerni na 200 stepeni 30-40 minuta.
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 125 g psenicnog brasna
- 1 navrsak noza praska za pecivo
- 50 g secera
- 1 omot vanilin secera
- 70 g maslaca ili margarina
- 1 zlica hladne vode
Biskvit:
- 3 jaja
- 125 g secera
- 1 omot vanilin secera
- 25 g psenicnog brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
- 175 g mljevenih Ijesnjaka
Za premazivanje:
Nadjev od kupina:
- 300 g kupina
- 1 omot crvenog preljeva za torte
- 2 zlice secera
- 200 ml soka od jabuka
Šlag s jabukama:
- 4 jabuke (oko 750 g)
- 100 ml soka od jabuka
- 25 g secera
- 1 omot vanilin secera
- 6 listica bijele zelatine
- 400 ml slatkog vrhnja
Za ukras:
- 25 g mljevenih Ijesnjaka
- nekoliko kupina
PRIPREMA:
1-Najprije za slag s jabukama ogulite i ocistite jabuke, narezite ih na kriske i pirjajte 5 minuta u soku sa secerom i vanilin secerom. Jabuke ocijedite i pritom sok sacuvajte i ohladite.
2-Prhko tijesto: Sve sastojke mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok dobro ne izradite tijesto. Izmijesite ga na pobrasnjenoj radnoj ploci, izvaljajte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten) i vise puta ubodite vilicom. Postavite obruc oko kalupa i stavite na resetku u pecnicu.
3-Nakon pecenja odstranite obruc, odvojite tijesto od dna, ali ga ostavite da se na njemu ohladi.
4-Biskvit: Elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini minutu pjenasto tucite jaja. Dodajte secer i Bourbon vanilin secer, pa tucite jos dvije minute. Na kraju pri najmanjoj brzini umijesajte brasno s Backinom i ljesnjake.
5- Tijesto ulijte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten, oblozen papirom za pecenje). Pecite oko 25 minuta na istoj temperaturi. Ostavite biskvit da se ohladi i prerezite jednom vodoravno.
6-Prhko tijesto stavite na pladanj za tortu i premazite dzemom, te oko njega stavite obruc za torte. Polozite donji biskvit s rezanom povrsinom prema gore i lagano pritisnite.
7- Za nadjev s kupinama ocistite kupine. Po uputama na omotu pripremite preljev za torte sa secerom i sokom od jabuke te umijesajte kupine. Premazite nadjevom donji biskvit, ostavljajuci pritom 1 cm slobodno od ruba.
8-Za slag s jabukama u otopljenu zelatinu postupno dodajte sok od jabuka koji ste sacuvali i ostavite da se ohladi. Od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte smjesu od zelatine. Nakon toga umijesajte pirjane jabuke.
9-Polovicu slaga s jabukama rasporedite po nadjevu s kupinama. Polozite gornji dio biskvita i lagano pritisnite. Namazite preostalim slagom s jabukama. Tortu oblozite preostalim komadicima jabuka i ostavite 2-3 sata da se hladi.
10-Prije posluzivanja maknite obruc za tortu, rub pospite ljesnjacima i tortu ukrasite kupinama.
Sastojci:
Biskvit:
- 1 kutija mjesavine za Cokoladni kolac
- 100 ml mlijeka
- 3 jaja
- 150 g maslaca Hi margarina
- 2 zlice skuhane, jake kave
Za nadjev:
- 350 g marelica
- 6 listica bijele zelatine u listicima
- 3 jaja
- 100 g secera
- 100 ml mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 omot(oko 18 g) instant cappuccina ili praska za ledenu kavu
Za ukrasavanje i posipanje:
- 50 g prosarane svijetlotamne cokolade
- malo kakaa.
PRIPREMA:
1- Biskvit: Prema uputama na kutiji pripremite tijesto za cokoladni kolac, ali dodajte 2 zlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijte u kalup za kolace (promjera 26 cm, namastenog dna, oblozen masnim papirom). Stavite na srednju resetku u pecnicu.
2- Ispeceni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na resetki za kolace da se ohladi. Nakon toga stavite biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavite obruc za tortu.
3-Nadjev: Operite, osusite, prepolovite i ocistite marelice. Rasporedite ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Omeksajte zelatinu. Pomijesajte jaja sa secerom i mlijekom i zagrijte u vodenoj kupelji. Pritom smjesu stalno pri srednjoj brzini mijesajte elektricnim mikserom.
4- Kad smjesa postane gusta i kremasta, lagano ocijedite zelatinu i uz mijesanje je rastopite u vrucoj smjesi od jaja. Ostavite da se ohladi te redovito promijesajte.
5- Od vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte ga u ohladenu kremu. Odvojite dvije trecine kreme i pomijesajte s praskom za cappuccino ili ledenu kavu. Polovicu tamne kreme rasporedite po marelicama i poravnajte.
6-Pet zlica svijetle kreme sacuvajte, a ostatak premazite preko tamne. Ostatak tamne kreme premazite po tome.
7-Sacuvanu svijetlu kremu uz pomoc zlicice razmazite u obliku valova po povrsini torte, ostavljajuci 1 cm od ruba. Tortu ostavite 2-3 sata da se hladi.
8- Prije posluzivanja skinite obruc za tortu. Cokoladu ribezom naribajte po povrsini torte i pospite s malo kakaa.
Sastojci:
Tijesto
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 1 žlica narančinog soka
- 125 g šećera
- 60 g pšenicnog brašna
- 20 g Gustin jestivog škroba
- 1 žličica praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu
Prhko tijesto:
- 150 g pšeničnog brašna
- 50 g šećera
- 100 g omekšanog maslaca
Nadjev:
- 6 listića crvene želatine
- 500 g jogurta s jagodama
- 50 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g jagoda
Za premaz
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 omot vanilin Secera
- 50 g otopljene cokolade za kuhanje
- 200 g jagoda
Priprema:
Biskvit: Jaja, zumanjak i sok pjenasto mijesajte elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini. Nakon minute uspite secer i mijesajte jos dvije minute. Pomijesajte brasno s Gustinom i Backinom, prosijte u smjesu i mijesajte pri srednjoj brzini.
Namazite pola smjese po jednoj polovici lima za kolace (30 x 40 cm, namasten i oblozen papirom za pecenje), tako da dobijete pravokutnik (20 x 30 cm). U preostali dio smjese umijesajte kakao u prahu i premazite preostali dio lima za kolace. Stavite u pecnicu.
Vrijeme pecenja: oko 10 minuta
Biskvit iskrenite s lima za kolace na radnu povrsinu i ostavite da se ohladi. Potom odvojite papir za pecenje.
Prhko tijesto:
Prosijte brasno u posudu, dodajte preostale sastojke i mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok ne dobijete glatko tijesto.
Izvaljajte ga na dno namascenog kalupa za tortu (promjera 26 cm), stavite obruc i vise puta ubodite vilicom. Pecite na istoj temperaturi oko 10 minuta.
Tijesto odvojite s dna kalupa, ali ostavite da se na njemu ohladi.
Nadjev:
Omeksajte zelatinu prema uputama na omotu. Pomijesajte jogurt sa secerom. Zelatinu ocijedite, otopite te najprije pomijesajte s malo smjese od jogurta, a onda dodajte ostatak smjese i sve zajedno izmijesajte.
Kada se smjesa pocne stvrdnjavati, od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag te ga umijesajte u smjesu. Jagode operite, ocistite i narezite na kockice pa umijesajte.
Na pladanj za tortu stavite ispeceno tijesto i premazite ga s 12 zlica kreme od jagoda. Ostatak kreme ravnomjerno premazite po biskvitu. Biskvit narezite s krace strane na trake siroke 5 cm, dugacke 30 cm. Prvu traku smotajte u obliku puza te stavite na sredinu tijesta. Oko puza slazite trake, zapocevsi uvijek s drugom bojom. Sve trake tako poslozite uokolo, lagano pritisnite i ostavite tortu da se hladi 1-2 sata.
Istuci cvrsti slag s vanilin secerom i premazite cijelu tortu. Po zelji ukrasite otopljenom cokoladom i svjezim jagodama.