ponedjeljak, 5. siječnja 2015.

Napoleončić


Sastojci 
Za kore: 
  • 1 pakiranje zaleđenog lisnatog tijesta 
Za kremu I: 
  • 5 dl mlijeka 
  • 5 žlica šećera 
  • 1 stapić vanilije 
  • 10 dag gustina 
  • 5 žumanjaka 
  • 1 jaje 
  • 2 žlice likera od naranče 
  • 15 dag maslaca 
Za kremu II: 
  • preljev od jagode ili maline 
Za ukrašavanje: 
  • 5 dag šećera uprahu 
Priprema 
 Kore: 
Lisnato tijesto odledite. Radnu plohu pobrasnite i od tijesta razvaljajte tri tanke kore. Na svakoj kori napravite rezne linije u obliku pravokutnika velicine 5x10 cm. Lim za pecenje oplahnite vodom s vanjske strane, ne mastite. Svaku koru pecite zasebno. Kad ih stavite na lim, lagano ih izbodite vilicom. Stavite ih peci 10 minuta na temperaturi od 220°C. Ostavite kore sa strane neka se ohlade. Krema: 
Stapic vanilije raspolovite i ostruzite sjemenke. I sjemenke i staple stavite u posudu s 4 dl mlijeka i 4 zlice secera. Posudu s mlijekom stavite na stednjak neka uzavri. U meduvremenu umutite gustin s 1 dl mlijeka. U drugoj posudi umutite zumanjke, jaje i secer. Pomijesajte smjesu od zumanjaka i mjesavinu gustina. Kad mlijeko uzavri smanjite temperaturu stednjaka. Uz stalno mijesanje, u mlijeko postupno dodajte dobivenu smjesu od zumanjaka i gustina. Dobro mijesajte i pazite da vam se ne stvore grudice. Kuhajte dok se krema ne zgusne. Kad je krema gotova, ostavite je neka se malo ohladi. U kremu umijesajte liker od narance i maslac narezan na listice. Dobro mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Neka se krema ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak neka se potpuno ohladi.
Izrada:
Jednu koru stavite na odgovarajucu podlogu. Premazite je preljevom od jagoda. Pomocu sprice za kolace na koru rasporedite kremu u obliku valova. Prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Zavrsite trecom korom.
 Ukrasavanje: 
Cijeli kolac pospite secerom u prahu.

Ananas kolač


Tijesto: 


  • 5 jaja
  • 14 dag secera
  • 1 vanilin secer
  • 10 dag brasna
  • 1 prasak za pecivo
Krema: 
  • ananas iz konzerve
  • 4 zlice gustina
  • 3 zlice secera
  • 1 slag pjena za kremu
  • 1 slag pjena za
  • ukrasavanje
Priprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodajuci secer, vanilin secer, zumanjke i brasno pomijesano s praskom za pecivo. Peceni kolac prerezati i premazati pripremljenom kremom.
Priprema:
Gustin i secer razmutiti s malo soka od ananasa. Preostali sok ukuhati i uliti razmuceni gustin, te stalno mijesajuci kuhati dok se ne zgusne. U ohladeno umijesati sitno sjeckani ananas i tucenu slag pjenu. Gotov kolac premazati jos jednom tucenom slag pjenom i ukrasiti.

Parfe kocke


Tijesto: 
  • 4 jaja
  • 6 zlica brasna
  • 6 zlica secera
  • 2 zlice ulja
  • 2 zlice mlake vode
Krema: 
  • 1 dl mlijeka
  • 5 zumanjaka
  • 15 dag secera
  • 1 vanilin secer
  • 2 dag zelatine
  • 6 dl slatkog vrhnja
Priprema: 
Umutiti zumanjke sa secerom, uljem i vodom, te lagano umijesati brasno i snijeg od bjelanjaka. Peceni biskvit staviti na podlogu za posluzivanje torte, oko njega namjestiti prsten oblika zeljenog kalupa i uliti pripremljenu kremu. Ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Priprema:
Zelatinu namociti u mlako mlijeko i ostaviti da nabubri. zumanjke, secer i vanilin secer umutiti i kuhati na pari dok smjesa ne udvostruci volumen. U vruce dodati zelatinu. Smjesu hladiti i u ohladenu lagano umijesati tuceno slatko vrhnje.