Sastojci
Za kore:
- 1 pakiranje zaleđenog lisnatog tijesta
- 5 dl mlijeka
- 5 žlica šećera
- 1 stapić vanilije
- 10 dag gustina
- 5 žumanjaka
- 1 jaje
- 2 žlice likera od naranče
- 15 dag maslaca
- preljev od jagode ili maline
- 5 dag šećera uprahu
Kore:
Lisnato tijesto odledite. Radnu plohu pobrasnite i od tijesta razvaljajte tri tanke kore. Na svakoj kori napravite rezne linije u obliku pravokutnika velicine 5x10 cm. Lim za pecenje oplahnite vodom s vanjske strane, ne mastite. Svaku koru pecite zasebno. Kad ih stavite na lim, lagano ih izbodite vilicom. Stavite ih peci 10 minuta na temperaturi od 220°C. Ostavite kore sa strane neka se ohlade. Krema:
Stapic vanilije raspolovite i ostruzite sjemenke. I sjemenke i staple stavite u posudu s 4 dl mlijeka i 4 zlice secera. Posudu s mlijekom stavite na stednjak neka uzavri. U meduvremenu umutite gustin s 1 dl mlijeka. U drugoj posudi umutite zumanjke, jaje i secer. Pomijesajte smjesu od zumanjaka i mjesavinu gustina. Kad mlijeko uzavri smanjite temperaturu stednjaka. Uz stalno mijesanje, u mlijeko postupno dodajte dobivenu smjesu od zumanjaka i gustina. Dobro mijesajte i pazite da vam se ne stvore grudice. Kuhajte dok se krema ne zgusne. Kad je krema gotova, ostavite je neka se malo ohladi. U kremu umijesajte liker od narance i maslac narezan na listice. Dobro mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Neka se krema ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak neka se potpuno ohladi.
Izrada:
Jednu koru stavite na odgovarajucu podlogu. Premazite je preljevom od jagoda. Pomocu sprice za kolace na koru rasporedite kremu u obliku valova. Prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Zavrsite trecom korom.
Ukrasavanje:
Cijeli kolac pospite secerom u prahu.