petak, 14. kolovoza 2015.

Pet najboljih namirnica za zdrave kosti



Nadamo se da svi znate da kostima treba dosta kalcijuma da bi ostale čvrste. Mlijeko, jogurt i sir su neke od najboljih namirnica kada je riječ o zdravlju kostiju, ali nije poenta samo unijeti 1.000 preporučenih miligrama kalcijuma dnevno.
Važno je i konzumirati hranu koja će vam pomoći da uskladištite dragocjeni kalcijum, poput vitamina D, kalijuma i mangana. Otkrijte koje su to, često zaboravljene, namirnice koje pomažu izgradnju i održavanje čvrstih kostiju.

KIKIRIKI ILI ORASI
Muškarci koji pate od osteoporoze često imaju manjak cinka, materije koja se može naći u kikirikiju i orasima, a koja doprinosi formiranju kostiju – kaže Suzan Bouermen, asistent direktora u nutricionističkom centru. Univerzitet u Ohaju utvrdio je da cink višestruko povećava broj enzima alkalin fosfataze, koji stimuliše rast kostiju. Za dobre kosti, unosite 11 mg cinka, koliko preporučuje Nacionalni zdravstveni Institut. Prevelike doze mogu izazvati mučninu, stomačne grčeve i glavobolje.

PIVO ILI VINO
Ljudi koji povremeno popiju dve čaše vina ili piva imaju 4.5 posto jače i gušće kosti u odnosu na one koji uopšte ne konzumiraju alkohol. Pivo sadrži silikon, supstancu koja proizvodi proteine povezane sa gustinom kostiju i fleksibilnim zglobovima. Ali, opijanje neće učiniti kosti super jakim. Umjerenost je ključ: oni koji konzumiraju preko 3 pića, imaju 5.2 posto manju gustinu kostiju, a rizik od fraktura se povećava. Teška opijanja izazivaju slom u tijelu, a i smanjuju nivo B vitamina koji je vrlo važan za zdravlje kostiju.

LISNATO ZELENO POVRĆE
Napunite frižider spanaćem, keljom i povrćem koje ima bogatu količinu jestivog lišća. Ove namirnice su izvor kalcijuma, magnezijuma i vitamina K. Nizak nivo vitamina K povezan je sa gubitkom koštane mase, a studija Univerziteta u Konektikatu utvrdila je i da se tada povećava rizik od fraktura.

CITRUSI
Voće kao što je limun, limeta i pomorandža prebogate su vitaminom C, esencijalnom materijom za formiranje kolagena i zarastanje preloma. Institut za zdravlje kostiju sproveo je studiju na ženama nakon menopauze, jer su one najsklonije osteoporozi. One koje su uzimale suplemente sa vitaminom C imale su gušće kosti u odnosu na one koje nisu uzimale dodatke ishrani bogate ovim vitaminom.

NE PRETJERUJTE SA KAFOM
Previiše kofeina može blokirati ulaz kalcijuma u kosti, sabotirajući ulogu vitamina D. Ako morate da popijete jutarnju kafu, ublažite negativan efekat kofeina dodavajući mlijeko u kafu. Na taj način ćete i povećati dnevni unos kalcijuma.