četvrtak, 15. siječnja 2015.

Arancini


Ovo je slatkiš kojemu jednostavno ne mogu odoljeti. Važno je samo da nabavite domaću naranču jer bez nje nema lijepih i zdravih arancina,
500 gr korice od naranče
500 grama šećera
2,5 vode dcl
  
Kad ocijedite naranču i kad sok popijete, ostane vam kora koju će te iskoristiti na najbolji mogući način. Očistite iznutra koru da vam ne ostane onih žilica od naranče i koru potopite u hladnu vodu otprilike od 5 do 6 dana. Vodu često mijenjajte jer tako izlazi gorčina iz kore. Izvadite koru iz vode, i narežite je na tanke prutiće, izvažite i u teču u koju stavite koru stavite isto toliko šećera i pola količine vode koliko ste stavili naranče.  Sve skupa kuhajte dok rub ne pobijeli, koru izvadite, uvaljajte u kristal šećer i ostavite da se osuši. Gotovo….

TRAVA IVA: Ne postoji bolest koju ova biljka neće izliječiti



Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta. Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato. 

Prepoznatljiva je po grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.
Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 metara i više, uglavnom na južnim obroncima.
U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća, piše Slobodna Dalmacija.
Sadrži gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol zbog čega je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.
Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje travom ivom jer je ona – univerzalni lijek. Djeluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, regulira probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti te čisti organizam.
Uz nju se veže jedna narodna izreka: ‘Trava iva od mrtva pravi živa’.
Izvor: net.hr

Savršena torta bez pečenja


Za tijesto
1 šalica sirovog badema
1 šalica svježeg ili sušenog sitno isjeckanog kokos- nezaslađenog
1/2 šalice datulja bez koštica
1/2 šalice kakao u praha
¼ žličice cimeta
Badem i datulje samljeti i sve pomiješati, sa malo kokosovog ulja i sojinog mlijeka.
Kokosova krema za punjenje
2 šalice  kremaste kokosove pulpe
5 banana
1/4 šalice kokosovog ulja
½ žličice arome vanilije
Pomiješajte sastojke u blenderu u kremu i staviti je u hladnjak
Velike čvrste jagode ili neko drugo voće narezati na poloa.
Čokoladni gornji sloj
1 šalica kremaste kokooves pulpe
3 žlice kokosovog ulje
½ šalice kakao praha
3 crne smokve
3-4 datulje bez koštica
½ žličice arome vanilije
¼ žličice cimeta
Sve staviti u blender dok smjesa ne postane gusta i glatka, dodavajući dovoljno kokosovog ulja.
Ukrasiti sa
1 šalica maline, borovnice, narezanih jagoda
1 žličica meda
malo lišća mente
Uzeti okrugli kalup. U njega utisnuti  smjesu za tijesto. Na nju poslagati jagode i preliti kremom. Na vrh ide čokoladna glazura. Sve se stavi u hladnjak dva sata, a kada se izvadi doda voće na vrh kao ukras.

Posna torta od voća



Za primpremu vam je potrebno: 1,2 l gustog soka od jagode, 3 kesice pudinga od jagode, 1 kg posnog mlevenog keksa, 250 g margarina, 150 g šećera u prahu, 300 g zamrznutih jagoda, 3 kesice pudinga od karamele, 1 l vode, 2 kesice biljnog šlaga.
U 800 ml soka od jagode skuvajte puding i ohladite ga. Margarin umutite sa šećerom u prahu, pa polovinu sjedinite s pudingom i u to umešajte usitnjene jagode.
Puding od karamele skuvajte s vodom i, kada se ohladi, umešajte preostali umućen maslac.
Keks natopite preostalim sokom. U kalup za tortu stavite red natopljenog keksa, preko nanesite fil s jagodama i stavite da se malo stegne.
Potom preko fila nanesite drugi sloj keksa i sve premažite filom od karamela. Kao finalni korak, celu tortu premažite umućenim šlagom sa dodatkom soka od jagode.

Kifle sa sirom


Sastojci

700 g mekog brašna
3 šoljice ulja
2 jajeta
bjelance
1 dl mlijeka
300 g srednje masnog sira
kockica (ili kesica)  kvasca
malo šećera i soli
susam za posipanje

Priprema

1. U mlijeko stavite kvasac i malo šećera, promiješajte i ostavite da kvasac ukisne. U međuvremenu zamijesite tijesto od brašna, ulja, bjelanceta i kvasca rastopljenog u mlijeku. Posolite i dobro izmijesite testo, pa ga podijelite u 8 djelova.
2. Svaki dio razvucite do debljine malog prsta, u oblik kruga. Dobijene krugove delite na 4 dela, pa na sredinu svakog stavite kašiku sira, izgnječenog i pomiješanog s umućenim jednim jajetom.
3. Urolajte kifle uvijajući tijesto prema vrhu, odnosno sredini kruga i ređajte ih u pleh. Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u dobro zagrijanoj rerni oko 30 minuta.