petak, 12. prosinca 2014.

7 prazničnih kolačića

 

ROLADA OD SMOKAVA




Sastojci: 80 dag suhih smokava, 8 dag grožđica, 2 rebra naribane čokolade, 4 dag oraha, 1 dl ruma, kristal šećer, cimet u prahu
U stroju za mljevenje mesa sameljemo suhe smokve, stavimo ih u zdjelu, dodamo naribanu čokoladu, orahe, usitnjene grožđice, rum i cimet. Sve dobro izmiješamo rukama pa smjesu oblikujemo poput salame. Pospemo je kristal šećerom i ostavimo na zraku da se osuši.

MENDULE U ŠEĆERU


 

Sastojci: 50 dag badema, 50 dag šećera, malo vode
Bademe prelijemo vrućom vodom i očistimo do kožice. U zdjelu stavimo bademe, šećer i vodu. Sve skupa miješamo na peći dok se šećer ne rastopi. Kada dobiju boju karamela, maknemo s peći i dalje miješajući. Bademi će se odvojiti svaki za sebe. Istresemo ih u košaricu.

SMOKVENJAK





Sastojci: 1, 5 kg suhih smokava, 30 dag nasjeckanih oraha, malo domaće lozovače
Suhim smokvama odstranimo repove, sameljemo na običnom stroju za mljevenje, zatim dodamo orahe i rakiju. Zamijesimo i oblikujemo u oblik pogače i na prikladnoj dasci sušimo na buri 15-20 dana. Poslužujemo zimi hladno kao domaću slasticu. Osim rakije u smokvenjak se može dodati rum.

MEDENJACI S BADEMOM



Sastojci: 5 dag maslaca, 5 dag meda, 15 dag šećera, vrećica vanili šećera, 1-2 dl vrhnja, 6 dag sitno nasjeckanih suhih smokava, 20 dag oguljenih badema
Glazura: 3 dag čokolade, 3 dag šećera, 3 dag vode
Maslac, med, vanili šećer i vrhnje stavimo u  zdjelu i uz miješanje zakuhamo. Kuhamo i miješamo tako dugo dok smjesa ne zgusne i malo potamni. Zatim u smjesu umiješamo bademe i smokve. Na namašćen kalup polažemo s pomoću dviju žlice hrpice smjese. Hrpice ne smiju biti preblizu. Pečemo ih 3 do 4 minute u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladimo ih na rešetki i premažemo čokoladnom glazurom. 

 

VANILIN KIFLICE

Sastojci: 40 dag brašna, 35 dag maslaca, 20 dag mljevenih oraha ili lješnjaka, 14 dag šećera, vrećica vanilin šećera
Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tijesto izrežite na jednake komade i prstima oblikujte ih u kiflice, željene debljine. Pecite 10-15 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C. Pečene kiflice, dok su još tople, uvaljajte u šećer u prahu kako bi bolje prionuo. Vrhove kiflica možete umočiti i u čokoladu koju ste prethodno otopili na pari.

MEDENI KOLAČ


Sastojci: 6 bjelanjaka (snijeg), 1 šalica brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica ulja, 15 dag oraha (nasjeckanih), 1 vrećica praška za pecivo, med za glazuru
Bjelanjke sa šećerom istučemo u čvrst snijeg. Postupno dodajemo brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo, ulje i sitno nasjeckane orahe. Sve skupa lagano izmiješamo i izlijemo u kalup dobro namazan maslacem ili margarinom. Pečemo u zagrijanoj pećnici. Kad je kolač pečen, zalijemo ga glazurom od meda.

RAFAELO KOCKE


Sastojci: 3 žutanjka, 9 žlica brašna, 9 žlica ulja, 4 žlice mlijeka, 1/2 praška za pecivo, 3 bjelanjka; Krema: 1/2 litre mlijeka, 6 žlica brašna, 1/2 margarina, 2 vanilin šećera, 1/2 šalice šećera, 7 dag kokosova brašna
Sastojke za tijesto, osim bjelanjaka, izmiksati i na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanjaka. Pecite 20 min na 200°C. Za to vrijeme kuhajte mlijeko i brašno dok se ne zgusnu. U mlaku smjesu dodajte ostale sastojke za kremu. Premažite preko ohlađenog tijesta i pospite kokosovim brašnom. Kolač narežite na kocke.

Raspuknuti kolačići

 
Potrebno:
20 gr. tamne čokolade
80 gr. margariana
100gr. šećera
2 jaja
1 kašika ekstrakta vanile
200 gr. brašna
1 kašika kakaa
1 kašika praška za pecivo
šećer kristal za valjanje
šećer  prahu za valjanje
 
Priprema: Čokoladu rastopiti u pari i ostaviti da se ohladi, zatim dodajte margarin i izmiksajte zajedno sa šećerom i ekstratkom vanile, te sve sjedinite mikserom, dodajte jedno po jedno jaje i mikasajte na manjoj brzini. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, (sve to ide zajedno sa čokoladom) te miješajte pjenjačom dok se sve ne sjedini. Sve to zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko 3 sata, a možete i da prenoći. Kada se ohladi kašikom vadite smesu i pravite dlanovima kuglice, prvo kuglice uvaljajte u šećer kristal, pa zatim u šećer u prahu. Složiti kuglice u tepsiju, ali ne blizu jedna druge jer će se tokom pečenja malo raširiti. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 10 minuta.Kada izvadite primjetit ćete da su malo ispucale što je i bio cilj. Kada se ohlade možete servirati.
Izvor: (Nataša-kolači.biz)

Ruska salata



Potrebno:

500 gr. pilečeg filea ili bilo koji dio od pileta
1/2 kg mrkve
1 glavica karfiola
5 krompira
5 jaja (može i manje)
300 gr. graška
200 gr. šunke ili pilećeg parizera
200 gr. kiselih krastavaca
250 gr. majoneze
50 gr. senfa i so.

 

Priprema:

Meso, mrkvu krompir(oljušten), grašak i karfiol stavite da se kuha u slanoj vodi. Kad je gotovo izvadite u cjediljku da se ohladi. Za to vrijeme skuhajte jaja, pa bjelance sitno isjeckajte, a žumanjce izmrvite. Šunku (parizer), meso pileće, mrkvu, krompir i krastavce isjeckajte sitno. sve sastojke stavite u veću posudu, dodajte senf, majonezu, so i dobro izmješajte. 

Francuska salata


 
Potrebno:

1 konzerva sardina
 250 gr. krompira
1 konzerva graška(ako imate domaći još bolje)
1 mrkva
1 kiseli krastavac
2 jajate
so, biber, senf i limunov sok.

 
Priprema:

Krompir i mrkvu obarite u slanoj vodi. Zatim sve isjeckajte. Također isjeckajte i krastavac. Izgnječite sardine pa sve izmješajte. Začinite (so, biber i senf). Stavite salatu u plitku zdjelu i ukrasite kolutovima kuhanih jaja.
(Kreativas)