petak, 2. siječnja 2015.

SVEKRVIN KOLAČ


Biskvit:


  • 6 bjelanjaka
  • 20 dag šećera
  • 15 dag mljevenih oraha
  • 2 žlice mrvica
  • 1 prašak za pecivo
    Krema:
    • 7 dl mlijeka
    • 6 žumanjaka
    • 15 dag šećera
    • 2 želatine
    • 7 žlica vode
    • 11 vrhnja za šlag
    • 1 kg marelica ili 1 veliki
    • kompot od marelica
    Priprema: 
    Od bjelanjaka i šečera napraviti čvrst šlag. Neprestano miješajući, dodavati žlicu po žlicu oraha. Na kraju dodati mrvice i prašak za pecivo. Staviti u kalup obložen papirom za pečenje i peci na 180 -200° C 15 - 20 minuta. Ohladiti. Od 7 dl mlijeka odvojiti 4 žlice pa razmutiti sa žumanjcima i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s vatre i dodati smjesu sa žumanjcima. Vratiti na vatru još 1 - 2 minute neprestano miješajući. Želatinu razmutiti u 7 žlica vode pa dodati u napola ohladenu krému. % 1 vrhnja za šlag izraditi, u to dodati krému i sve zajedno tuči još 1 - 2 minuté. Marelice narezati na kockice. Ohladen biskvit premazati polovicom kreme, na kremu složiti kockice marelica, a na njih staviti ostatak kreme. Cijeli kolač premazati s  1/2 L izradenog vrhnja za šlag. Ukrasiti po želji. Umjesto marelica može se upotrijebiti bilo koje sezonsko voće. 

    KOCKE OD PIŠKOTA


    Tijesto: 

    • 2 žlice meda
    • 10 dag šećera
    • 1 jaje
    • 5 dag margarina
    • 3 žlice mlijeka
    • 35 dag brasna
    • 3 žlice kakaa
    • 1 prašak za pecivo
    Krema:
    • 5 dl mlijeka
    • 2 vanilin šećera
    • 2 žlice gustina
    • 5 žlica brašna
    • 25 dag margarina
    • 30 dag šećera u prahu
    Glazura:
    • 10 dag čokolade
    • 2 žlice šećera
    • 2 žlice mlijeka
    • 3 kapi ulja
    Priprema tijesta: 
    Kuhati na pari secer, med, jaje, margarin i mlijeko da se rastope. U vruce umijesati brasno, prasak za pecivo
    i kakao, te zamijesiti tijesto. Podijeliti i ispeci 2 kore na preokrenutom limu.
    Priprema krema: 
    Vanilin secer, gustin i brasno razmutiti u malo mlijeka i ukuhati u ostalom mlijeku, a u ohladeno dodati margarin pjenasto izraden sa secerom u prahu. Po zelji dodati malo ruma ili limunova soka.
    Priprema glazura:
    Na pari rastopiti cokoladu sa secerom, mlijekom i uljem.
    Postupak: 
    Poloziti koru na pladanj za posluzivanje i premazati polovicom pripremljene kreme. Na kremu sloziti piskote namocene u rum razrijeden vodom, premazati ih ostatkom kreme i poklopiti drugom korom. Cijeli kolac preliti glazurom od cokolade. 

    Kafa Kocke



    Biskvit:
    • 2 žumanjka
    • 30 g šećera u prahu
    • 1 omot vanilin šećera
    • 2 bjelanjka
    • 30 g šećera
    • 60 g glatkog brašna
    Krema:
    • 75 ml ruma
    • 1 zlica instant kave
    • 200 g omekšane mliječne čokolade
    • 100 g omekšanog maslaca
    Za natapanje i ukrašavanje:
    • 200 g mliječne čokolade
    • 50 g margarina
    • 100 g čokolade za kuhanje
    • 20 g margarina
    • nekoliko čokoladnih zrna kave
    Priprema: 
    1 Kremasto istucite zumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. 
    2 Od bjelanjaka sa šećerom istucite čvrsti snijeg (zarez nožem mora ostati vidljiv) i pazljivo umiješajte. Preko
    toga prosijte brašno i izmiješajte.
    3 Smjesu ravnomjerno rasporedite po limu za kolace (30 x 35 cm) koji ste prethodno oblozili masnim papirom.Stavite lim u sredinu zagrijane pecnice.
    4 Biskvit odmah iskrenite na papir posut secerom. Masni papir navlazite hladnom vodom i pazljivo ga odvojite. Biskvit prepolovite po sirini.
    5 Za kremu dobro izmijesajte rum i instant kavu. Dodajte cokoladu i maslac te sve dobro istucite elektricnim
    mikserom (metlicama). Kremu ravnomjerno rasporedite po jednom dijelu biskvita te poklopite s drugim dijelom.Opteretite kuhinjskom daskom i ostavite tri sata na hladnom.
    6 Izrezite kolac na kocke. Pritom svaki put noz uranjajte u vrucu vodu i obrisite. Ostavite kocke jedan sat na hladnom.
    7 Usitnite mlijecnu cokoladu na kockice te s margarinom uz neprestano mijesanje otopite na vatri. Uz pomoc vilice kocku po kocku umacite u ocaklinu.
    8 Tamniju cokoladnu ocaklinu koju ste pripremili na isti nacin ulijte u strcaljku te ukrasite kocke po zelji. Cokoladna zrna odmah nalijepite s malo ocakline. Kocke drzite na hladnom.

    BEĆAR KOCKE


    Krema 1: 
    • 25 dag smokava
    • 10 dag grozdica
    • 15 dag secera u prahu
    • 2 zlice cvrstog
    • pekmeza
    • kora i sok od jedne neprskane narance
    Krema 2: 
    • 25 dag oraha
    • 25 dag secera u prahu
    • 1,2 d I mlijeka
    • 1 zlica ruma
    Krema3:
    • 4 zumanjka
    • 15 dag secera u prahu
    • sok od pola limuna
    • 15 dag margarina
    Priprema: 
    Pripremiti 4 lista oblatne. Samljeti smokve, grozdice i narancu, dodati pekmez i secer te sve izmijesati. Kremom premazati jedan list oblatne i prekriti drugom oblatnom.
    Priprema: 
    Mljevene orahe i secer preliti kipucim mlijekom i rumom. Ohladiti, kremom premazati drugu oblatnu i prekriti trecom oblatnom.
    Priprema: 
    Zumanjke i secer kuhati na pari i u ohladeno dodati izradeni margarin i sok od limuna. Kremom premazati trecu oblatnu i pokriti cetvrtom tako da glatka strana bude okrenuta prema gore.

    Kremasti kolačić


    POTREBNO:

    Za biskvit:
    4 bjelanjca
    5 žlica brašna (oštro ili glatko)
    3 žlice kakaa
    5 žlica šećera
    vanilin šećer s okusom ruma
    1/2 praška za pecivo
    1/2 jogurta (oko 1 dl)
    1 dl ulja
    Za preljev biskvita:
    1,5 dl mlijeka
    30 g tamne čokolade za kuhanje

    Za kremu:

     4 žumanjka
     1/2l vrhnja za šlag
     25 dag mascarponea (ili običnog kravljeg sira )
     20 dag bijele čokolade
     1 vrećica želatine u prahu

    PRIPREMA:

    Za biskvit miksati bjelanjke da budu čvrsti, dodati šećer i vanilin šećer, ulje, jogurt i na kraju kratko umiksati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Peći u manjem kalupu za torte (22cmØ) 25 min. Biskvit pažljivo odvojiti od rubova kalupa, istresti na rešetku za kolače, odvojiti papir za pečenje pa premjestiti biskvit na podlogu za tortu.
    Postaviti oko biskvita obruč od kalupa u kojem se torta pekla pa ga preliti toplim preljevom koji se spremi tako da se čokolada otopi u vrelom mlijeku sve dok sve skupa ne postane ravnomjerno tamna tekućina. Ostaviti biskvit po strani da se čokoladni preljev dobro upije što će mu dati posebnu sočnost.
    Za kremu pjenjačom lagano umutiti žumanjke i 1 dl slatkog vrhnja (taj 1 dl se oduzme od onih 1/2l). Na sasvim laganoj vatri zakuhati tu smjesu i uz neprestano miješanje kuhati kremicu dok se ne počne zgušnjavati (cca 5 min). Rashladiti kremu pa u nju dodati bijelu čokoladu koju ste prethodno otopili. Kada se potpuno ohladi dodati mascarpone i posebno istučeno vrhnje za šlag i na kraju svega želatinu koju ste spremili prema uputi na omotu. (ja sam kolač radila bez želatine, no krema mi je bila nekako mekana i teško se rezalo sve skupa, tako da mislim da će želatina dobro doći). Kremom premazati ohlađeni biskvit.
    Sve skupa posipati ribanom čokoladom i dobro rashladiti (Najbolje preko noći)
    Maknuti obruč kalupa od torte i poslužiti rezano na komade željene veličine.