nedjelja, 18. siječnja 2015.

Svekrvin kolač


Sastojci: 
  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike ulja
  • 4 pune kašike brašna
  • ravna kašika kakaa
  • kesica praška za pecivo
Fil:
  • 7 dl mleka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 9 kašika šećera
  • 50 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 3 banane
Priprema: Za koru umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte žumanca, šećer, ulje, mleko, brašno s praškom za pecivo i kakao, i mikserom na najmanjoj brzini sve promešajte. Pecite u velikom podmazanom plehu. Izvadite dok je još vrelo iz pleha i umotajte rolat u krpu (ne kvasite je). Za fil odvojte 1 dl mleka, pa u njemu rastvorite puding i šećer. Skuvajte preostalo mleko i zakuvajte puding. Ohladite.
Dodajte umućen margarin i podelite na dva dela. U jedan stavite otopljenu čokoladu. Mažite koru prvo čokoladnim filom, zatim belim, pa poređajte banane i urolajte. Ostavite malo fila za premazivanje gotovog rolata. Po želji, rolat možete da pospete mlevenom plazmom ili orasima, a možete da ga prelijete i umućenim šlagom.

Pljeskavice



Sastojci:
  • 300 g mljevenog mesa
  • 3 jajeta
  • glavica crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • čaša vode
  • so, biber
  • kesica praška za pecivo
  • 3-4 kašike brašna
  • ulje za prženje
Priprema: Napravite smesu od mesa, jaja, sitno iseckanog luka, vode, brašno, soli, bibera i praška za pecivo. Ostavite da stoji 15 minuta. Vadite kašikom i pržite na vrelom ulju.
Napomena: Svaki put kašiku prvo stavite u ulje, pa tek onda zahvatajte meso, kako se ne bi lepilo za kašiku. Takođe, kašikom šnicle malo spljoštite kad ih stavite na ulje.