utorak, 31. ožujka 2015.

ŠPAGETE SA BOLONJEZ SOSOM



POTREBNO:
-300 gr mljevene junetine
-1 velika glavica crnog luka
-4 česnja bijelog luka
-600-700 ml soka od paradajza
-1 sargarepa
-mali komadic korjena celera
-2 dcl vode(ako vam je paradajz redji može i manje vode)
-origano ili bosiljak-1 kašikica ravna
-1 kašika vegete
-so po ukusu
-ulje 4-5 kašika
-100 gr parmezana(ja cesče koristim trapist je l' mi se to uvijek nadje u kuci)-sluzi za posipanje i bez toga moze da prodje.
PRIPREMA:
Crni luk sitno isjeckati, ispržiti na ulju.Dodati bijeli luk sitno isjeckan pa i to malo propržiti.Dodati mljeveno meso, izrendanu šargarepu i celer, sa lukom dinstati par minuta. Nasuti paradajz, vodu i ostale začine. Kuhati uz često miješanje oko 20 min. Preliti preko špageta i posuti parmezanom ili narendanim trapistom. Špagete kuhajte prema upustvu sa kesice, u kipucu, posoljenu vodu spuštate špagete, mijesate da se ne zalijepe. Kuhate oko 4 minute, probate da vidite jesu li jos tvrde. Ako jesu ostavite jos 2-3 min., poklopljeno u vreloj vodi. Kada su gotove procjediti, isprati hladnom vodom,izmijesati sa kasikom ulja da se ne zalijepe. Ako vam pretekne špageta za veceru, možete ih osvježiti prelivanjem vrele vode, tako ćete imati špagete kao da ste ih upravo skuvali.