subota, 19. studenoga 2016.

Šampita


Kora:

  • 4 žumanjka
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika mlijeka
  • 1 kašika šećera
  • pola praška za pecivo

Krema (Šaum):
  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
Sirup:

  • pola kilograma šećera
  • 2 male šoljice vode

Priprema: 

  1. Od sastojaka za koru pripremiti tijesto, te istresti u nauljenu tepsiju veličine 24 cm te peći na temp. od 180 stepeni dok ne dobije finu zlatnu boju. Kada kora bude gotova pustite da se hladi dok pripremate kremu. 
  2. Na peć stavite sirup da se kuha. Sirup je gotov kada počnu balončići, a kako bi se uvjerili da li je to to, uzmite kašiku i kada se razvlači sa kašike, a ne da kapa onda je gotovo.
  3. Dok se sirup kuha pripremamo Šaum bjelanjke pomiješajmo sa prstohvatom soli i mutimo dok ne dobijemo čvrstu kremu koja ne ispada iz zdjele kada je okrenemo naopačke. Vruć sirup istresti u dobro umučen Šaum, te mutiti još nekih 2-3 minuta.
  4. U završnoj fazi istresite šaum na koru ukrasite po želji i ostavite da se ohladi, te na kraju pojedite u slast :D