utorak, 9. prosinca 2014.

Izbalansirajte ishranu




Da li smo zdravi ili bolesni, da li smo skladno građeni, da li imamo zdrave zube - sve to bitno zavisi od naše ishrane. Da bismo zdravo živeli, moramo zdravo da se hranimo.

Greške vode u bolesti
Posledice pogrešne ishrane savremenog čoveka su vidljive: sve su češća i masovnija oboljenja srca i krvnih sudova, bolesti želuca i creva, sve je više degenerativnih i malignih oboljenja. Zna se da su, mnoge od ovih bolesti direktna posledica loše ishrane i da se mogu sprečiti i lečiti povratkom na zdravu prirodnu ishranu. Napredak civilizacije doveo je do zagađenja naše životne sredine: vazduha, vode, hrane - što svakodnevno štetno utiče na naš, organizam. Pošto smo izgubili instinkt koji nam je nekad pomagao da odaberemo zdravu hranu, više ne umemo ni da ojačamo organizam da bi se borio protiv raznih uzročnika bolesti. Nedostatak vitamina i minerala (Fe, Mg, Ca, Se ... ) dovodi do poremećaja odbrambenog sistema, našeg organizma, što pogoduje razvitku mnogih bolesti, od najobičnijih prehlada, pa do onih najtežih, poput raka i side, koje sve više pogađaju i mlade,
Hrana umrtvljena preradom
Uništavaju nas suviše prerađene namimice, često stare, lišene, vitalnih faktora, kao npr. beli šećer i belo brašno, zatim nedostatak žitarica u zrnu, ulja ceđena na visokoj temperaturi, preterana upotreba, masnoća, mesa u konzervi, nedovoljna količina svežeg povrća i voća (čime se lišavamo vitamina, minerala i oligoelemenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma). Sve su to greške, koje svakodnevno činimo u sastavljanju naših dnevnih obroka. Sigurno je da na mnoge poremećaje zdravlja povoljno utiče normalizacija, odnosno promena načina ishrane - vraćanje zdravoj prirodnoj hrani bogatoj vitaminima i mineralima. Svako od nas će, znači, promenom načina ishrane moći da zaštiti svoj organizam od bolesti, da uzme od prirode ono što je najbolje i da obezbedi svojoj deci srećniju budućnost.

Pamet, a ne digitron

Nije neophodno svakodnevno, tako reći na digitronu, brojati, kalorije ili meriti obroke. Potrebno je pametno jesti, unositi, raznovrsne namirnice u njihovom što prirodnijem obliku, u količini koja će biti u idealnoj srazmeri sa našom potrošnjom i koja će omogućiti da se telesna masa održava u idealnim razmerama. Osnovni princip ishrane jeste da se u organizam unese onoliko hrane koliko je organizmu potrebno, jer mu podjednako ne prija ni višak ni manjak kalorija. Ishrana svakog pojedinca mora da bude prilagođena njegovom zdravlju, eventualnoj bolesti, uzrastu i aktivnostima.

Kolač SIR


Sastojci:
Prhko tijesto
200 g. brašna
120 g. maslaca
70 g. šećer 
1 žumanjak
prstohvat soli
naribana korica limuna
Nadljev od sira
8 listova bijele želatine
250 ml. mlijeka
200 g. šećera
naribana korica limuna
4 žumanjka
1/2 l sltkog vrhnja
500 g. svježeg kravljeg sira
1/2 šoljice šećera u prahu

Tijesto:
Maslac, brašno, šečer, žumanjak, so i limunovu koricu pomiješajte dok tijesto ne bude gipko, tu smjesu oblikujte u kuglu i zamotajte u alu foliju i ostavite 45 min u frižideru. Rashlađeno tijesto podijelite u dva jednaka dijela i razvaljajte u željenu veličinu, pa stavite da se zapeče nekih 10-ak min. i pecite dok ne dobije se svijetlosmeđa boja i ostavite da se ohladi. 

Nadljev: Listove želatina potopite umalo hladne vode. U šerpu pomiješajte mlijeko, šećer, so, limunova korica i žumanjke, pa zakuhajte uz neprekidno miješanje. Želatinu  dobro ocjedite, pa dodajte ovoj gore smjesi i ostavite da se ohladi. Od vrhnja istucite snijeg, kada s smjesa od mlijeka počne zgušnjavati u nju dodajte sir i vrhnje. Pa redajte tijesto, nadljev, pa tijeesto i ukrasite šećerom u prahu. 

Čoko muffivulkan



Sastojci:
100 g. margarina 
170 g. šećera
2 jaja
100 g. brašna
3 žlice kakaa
vanilin šećer
šećer u prahu
vrhnje

Priprema:
U posudi istopiti margarin, pa dodati šećer i jaja pa izmješajte mikserom,postepeno dodavati brašno, kakao i vanilin šećer. Smjesu dobro izmješajte. Obložite tepsiju papirom za pečenjem ili pospite brašno i u njega izlijte smjesu za čoko vulkan. Pećnicu zagrijte na 175 "C i peci dobivenu smjesu oko 20 min. Posuti šećerom u prahu i poslužiti uz vrhnje. 

Štrudla sa breskvama


Sastojci:
5 gotovih listova za pite (jufke)
Premaz
30 ml. mlijeka
30 ml. ulja
1 jaje
Punjenje
259 gr. kompora od breskvi
50 gr. krušnih mrvica
50 gr. smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
Ukrašavanje
Šećer u prahu

Priprema: 
Premaz za štrudlu, u posudi iziksajte jaje, dodajte ulja i mlijeka pa sve dobro izješajte. Breskve iz kompota ocijedite i dodajte im smeđi šećer, zatim krušne mrvice i vanilin šećer. Listove položite na pek i premažite premazom od mlijeka, ulja i jaja pa na to dodajte breskve i svee zarolajte i premažite ostatkom ppremaza i pecite na temp. 170 "C oko 30 min.

Kremasti rolat






Sastojci:


  • Biskvit:

  •  5 kombjelanaca
  •  2 komžumanca
  •  100 gršećera 
  • 80 gr oštrog brašna
  •  2 kašiketamnog kakaoa
  •  1 čajna kašičicapraška za pecivo
  •  1 kašikasirćeta/octa
  •  1 kašikamaraskina ili nekog sličnog likera
  •  50 mlulja
  • Fil sa malinama:

  •  250 mlpirea od malina
  •  25 grgustina
  •  1-2 kašikešećera
  •  20 grmaslaca
  • Fil sa sirom i limunom:

  •  3 komžumanaca
  •  60 gršećera u prahu

      1. Biskvir: Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30x30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 - 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
      2. 2
        Fil od malina:
        Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
      3. 3
        Fil sa sirom i limunom:
        Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni). 
        1. 3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
          Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
          Prijatno!
        2. 5
          * Napomene za fil sa sirom i limunom:
          Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
          Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.
           (coolinarika)

Gravče na tavče


Potrebno:

400 gr. bijelog graha
1,5 dl. ulja
250 gr. luka
1 kašikica crvene paprike
1 kašika konzerviranog paradajza
2 češnja bijelog luka
1 kašika brašna
2 fefarone, so, biber, zeleni peršun i vegeta

Priprema:

Namočeni grah skuhajte u slanoj vodi, ali pazite da se ne raskuha. Zatim ga ocjedite tako da u zdjeli ostane malo vode. Na ulju svjetlo propržite nasjeckani luk, dodajte crvenu papriku, paradajz nasjeckani češnjak i brašno. Sve pomiješajte pa dodajte grah s preostalom tekućinom, kašiku vegete i usitnjeni feferon. Pobiberite, posolite po potrebi pa sve prokuhajte. Tako pripremljen grah stavite u posudu (ako imate zemljanu) pospite nasjeckanim peršunom i prelijte s malo ulja. Zapecite u pećnici oko 20 min. na temp. 200¨C

 

Sogan - Dolma





Potrebno:

500 gr. crvenog luka,
500 gr. faširanog mesa
50 gr. riže
2 čenja bijelog luka
20 gr. crvenog luka
1 jaje, malo sirćeta, so, peršun, biber
1 kašika paradajz pirea
100 gr. maslaca
1 kašika vegete

Priprema:

manje glavice luka očistite i sa šire strane odrežite dio lukakako biste mogli baditi čakurice. Nakon toga luk stavite u vrelu vodu, kojoj jest dodali malo sirćeta i kuhajte dok malo ne omekša. Zatim ga ohladite u hladnoj vodi, pa odvajajte čahuricu po čahuricu i punite ih nadljevom od mesa. Faširanom mesu dodajte nasjeckani bijeli luk, crveni luk, peršun, so, biber, jaje i opranu rižu pa sve izmješajte.

Punjeni luk složite u posudu pa zalijte paradajz pireom koji ste razrijedili s malo vruće vode i začinili vegetom. Obložite kockicama maslaca, pospite biberom, poklopite i lagano kuhajte dok ne omekša. Gotovu sogan dolmu stavite na tanjure, pospite avlakom i nasjeckanim peršunom i poslužite.

Šeširići s piletinom


 

 
Potrebno:

20 većih šampinjona
300 gr. kuhanih pilećih prsa
100 gr. majoneze,
češanj bijelog luka
list lovora, ulje, peršunov list, biber, so


Priprema:

Šampinjonama odstranite drške, prelijte uljem, pa dodajte biber, so, list lovora i bijeli luk. Šampinjoni neka odstoje u ovoj marinadi 1-2 h. U međuvremenu, kuhano meso nasjeckajte i začinite majonezo, pa ovom mješavinom punite šeširiće šampinjona.

 

Kuglice od sira



Potrebno:
200 gr. sira
2 komada zdenka sira
100 gr. sjeckane šunke
100 gr. sjeckanih oraha
malo soli i bibera ( po želji)
100 gr. prženog susama

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiksajte, formirajte manje kuglice i uvaljajte ih u prženi susam.