četvrtak, 22. siječnja 2015.

Starinske kiflice sa šećerom

Keksići Mr. Gricko


  • SASTOJCI
  • 90 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g brašna za kolače
  • 150 g Nutelle (čokoladni namaz)
  • 75 g kvalitetne tamne čokolade
  • 4 žlice slatkog vrhnja
  • bademi/mljeveni lješnjaci

  • Mikserom dobro izmješajte omekšani maslac, šećer i brašno.
  • Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u hladnjak da se ohladi najmanje pola sata.
  • Tijesto razvaljate na debljinu od oko 3 mm pa malenom čašicom izrežite krugove tijesta.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 7 minuta.
  • Čokoladni namaz, tamnu čokoladu nalomljenu na kockice i slatko vrhnje neprestano miješajući otopite na pari pa izmiješajte mikserom.
  • Polovicu pečenih keksića cijele umačite u čokoladnu smjesu pa pospite mljevenim lješnjacima.
  • Na površinu svakog od druge polovice keksića stavljate po žličicu čokoladne smjese i u svaku uronite po jedan badem.
  • Mr. Gricko keksiće čuvajte na hladnom mjestu.

Kuglice od tamne čokolade


Sastojci :
  • 2,5 dl vrhnja za šlag
  • 500 g tamne čokolade
Za ukrašavanje:
  • kakao u prahu
  • mljeveni lješnjaci
Priprema:
U posudu staviti vrhnje i natrgati čokoladu na komade. Kuhati do vrenja i ukloniti sa vatre. Dobro pomiješati da sva čokolada otopi. Staviti u hladnjak da se smjesa stisne. Zatim oblikovati kuglice i uvaljati ih u tamni kakao ili mljevene lješnjake.
Dodatni savjet: Ukoliko ne volite gorki okus tamne čokolade možete kombinirati u sastojcima mliječnu čokoladu ili u smjesu dodati i malo šećera u prahu.

Pečene paprike



Jednostavan recept za pečenu papriku.
Ispecite sviježu papriku, 10-tak minuta na 180°C. Nakon pečenja paprike, ogulite koru i odstranite sijemenke. Za dresing izmješajete sok od limete, med, maslinovo ulje, sol i papar.   Servirajte tako da na paprike dodate sviježi češnjak i peršin. Sve prelijte prethodno spravljenim dresingom. Uživajte.
Sastojci:
Paprike 1/2 kg
Peršin (sviježi) 2g

Češnjak 15g
Dressing:
Limeta 1 kom
Maslinovo ulje 3 žlice
Med 1 žlica
Sol po želji
Papar po želji


Preuzeto: Recepti za svaki dan