ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

OČISTITE ARTERIJE UZ POMOĆ SAMO JEDNE NAMIRNICE: Ne tražite rješenje u ormariću sa lijekovima



Budućnost liječenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti ne nalazi se, izgleda, u ormarićima sa lijekovima, već u vašoj kuhinjskoj ostavi…

Obični nar izgleda da može prevenirati napredak bolesti koronarnih arterija, prema studiji koja je objavljena u medicinskom žurnalu Atherosclerosis.

Štaviše, ta je studija pokazala da ekstrakt nara može prevenirati i čak dovesti do poboljšanja kod niza pataloških stanja, koja vrlo često dovode do smrtnog ishoda
Kako je poznato, uzrok atheroskleroze je nakupljanje masnih materija na arterijskim zidovima, a eksperimenti o kojima se piše u žurnalu su provedeni nad miševima u labaratorijskim uslovima – davan im je ekstrakt nara zajedno sa vodom koju su pili. Iako je terapija narom nešto povećala nivo holesterola, zabilježeni su neki drugi pozitivni efekti, također vezani za kardiovaskularne bolesti – poput snižavanja visokog krvnog pritiska.
Ljekovitost nara, dakako, u narodu je poznata odavno, a nova istraživanja trebala bi voditi i njegovoj još uspješnijoj primjeni u liječenju.


(doznajmo.ba)

Kolačići koji donose sreću


POTREBNO JE:

250 g šećera,
250 g mljevenih lješnika,
 2 bjelanca,
100 g čokolade,

ZA PUNJENJE:
100 g šećera,
3 kuhana žumanca,
120 g Dijamant stonog margarina

PRIPREMA:
Čokoladu otopite na pari i sve zajedno izmješajte. Za smjesu za punjenje propasirajte ili izrendajte žumanca. Dijamant stoni margarin  i šećer pjenasto umutite, pa umješajte žumanca. Obje smjese stavite u frižider da se stegnu. Od smjese za punjenje napravite kuglice koje ćete obaviti prvom smjesom. Kuglice uvaljajte u čokoladne mrvice ili rendanu čokoladu.

(source.ba)

Hrana koja obnavlja organe


Ove namirnice bi trebali unositi u što većim količinama, kako bi obnovili organe.

Jetra je organ koji se obnavlja, njene ćelije žive oko 150 dana, nakon čega stare zamjene nove i jetra može da nastavi da obavlja svoju funkciju izbacivanja otrova iz organizma.

Za srce se mislilo da se ne regeneriše, da cijeli život imamo "isto" srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to tri do četiri puta u toku života.

Koža se obnavlja na 28 dana, kostima treba oko 10 godina. Crvena krvna zrnca žive oko četiri mjeseca, ćelije crijeva se obnavljaju na svaka tri do četiri dana, a što se moždanih ćelija tiče, one se ne regenerišu i zato ih treba čuvati.

Hrana ima veoma značajnu ulogu u obnavljanju organa, zato treba voditi računa šta unosimo u organizam. Ovo su neke od namirnica koje nam pomažu u regenaraciji organa.

Obnavljanje nerava
Postoji širok spektar prirodnih jedinjenja koja regenerativno djeluju na nerve. Studija iz 2010. objavljena u Rejuvenation Research kaže da kombinacija borovnice,zelenog čaja i karnozina (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi) pomaže nervnu i regeneraciju matičnih ćelija kod životinja sa neurodegenerativnim bolestima.Druge supstance sa sličnim dejstvom su: kurkumin (korjen biljke kurkuma), apigenin (jedinjenje koje se nalazi u celeru, peršunu, artičokama), borovnica, žen šen, crvena žalfija, rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada), matični mlečteanin (zeleni čaj), kafa.

Ono što još utiče na regeneraciju i oporavak neurona je muzika i zaljubljivanje.

Regeneracija jetre
Glicirizin je jedinjenje koje se nalazi u korjenu sladića i koji se prema jednoj studiji pokazao kao odličan stimulans u regeneraciji kod životinja kod kojih je hirurški odstranjivan dio jetre. Druge supstance koje pomažu regeneraciji jetre su: karvakrol (iz ulja origana)kurkumin (korjen biljke kurkuma), žen šen korejski artičokavitamin E (tofu, spanać, badem, sjeme suncokreta, avokado, škampe, riba, maslinovo ulje, brokoli i tikva).

Regeneracija beta ćelija
Beta ćelije prozvode insulin u pankreasu. Sa sljedećim jedinjenjima je uspješno eksperimentisano kako bi se pomoglo dijabetičarima: srebrna svilenica, crni kim,vitamin D (riba, kavijar, jaja, sir), kurkumin (korjen kurkume), arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, susam), avokado, gorka dinja, blitva, kukuruzna svila, stevija, sulforafan (klice brokolija, kelj, prokelj, kupus, karfiol).

Hormonska regeneracija
Jedno od jedinjenja koje regeneriše hormone, koji su gubljenjem elektrona oslabili, je vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokoli, jagode, pomorandže, grašak). Ovaj vitamin ima sposobnost da povrati oblik i funkciju estradiola (estrogen, E2), progesterona i testosterona, zbog čega može biti dobar dodatak ili zamena hormonskoj terapiji.

Regeneracija srčanog mišića
Do skora se mislilo da mišićno tkivo nije podložno regeneraciji. Nova istraživanja pokazuju da postoje jedinjena koja stimulišu gradivne ćelije srčanog mišića koje čine zdravo srčano tkivo. Namirnice za obnavljanje su: crno vino, crno grožđe, crna čokolada, sibirski žen šen, ovsene pahuljice, piletina, svinjetina, pšenične klice i mladi sir.

Regeneracija hrskavice, zglobova  kičme
Kurkumin i rezveratrol su se dobro pokazali kod oporavka od povrede kičmene moždine, dok za osteoartritis, degenerativno oboljenje zglobova, postoji širok spektar potencijalno regenerativnih supstanci koje se nalaze u: koprivi, ribljem ulju i ostalim namirnicama bogatim vitaminom E.

(source.ba)

Zeleni čaj ima jednu opasnu stranu koju morate znati

 
Zeleni čaj veoma je zdrav i preporučljiv, naročito kao zamjena za kafu. Također ima značajnu ulogu u usporavanju razvoja raka prostate, aktivno štiti od gripe, smanjuje stres, daje tijelu energiju i snizuje holesterol. Osim toga, izvrstan je saveznik u mršavljenju pa topi masne naslage, no stručnjaci ipak upozoravaju na njegovu lošu stranu, a to je da može omesti djelovanje ljekova za hipertenziju.

Naime, zeleni čaj obiluje taninom koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća. Pijete li čaj s limunom (obogaćen vitaminom C), poništićete to dejstvo.

Zeleni se čaj ne smije miješati s nizom lijekova i to baš stoga što sadrži kofein. Istraživači Medicinskog fakulteta Fukoshima otkrili su da zeleni čaj može i smanjiti djelovanje određenih ljekova za gripu i prehlade pa savjetuju oprez i razgovor sa ljekarom prije upotrebe.

Ovaj recept trebate spremiti



Evo prijedloga za jeftin a bogat ručak
Potrebno:
600 g krompira
250 g šampinjona
2 struka praziluka
2 jaja
100 ml pavlake
100 g kačkavalja
suhi biljni začin
so
biber
ulje

Priprema:
Oljušten i opran krompir isijecite na kolutove.
Pospite suhim biljnim začinom, posolite i pobiberite, pa rasporedite u nauljen pleh. Kolutove praziluka malo propržite i dodajte šampinjone isiječene na listiće i kratko prodinstajte, posolite i pobiberite.
Zatim ih rasporedite preko krompira.
Jaja i mlijeko umutite i prelijte povrće, pa pospite narendanim kačkavaljem.
Pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Jednostavan napitak za čišćenje jetre



Jetra u našem organizmu pomaže jačanju i stimulaciji varenja u organizmu, čisti krv i eliminiše toksine i nečistoće iz nje.
Najbolje sredstvo za prevenciju zdravlja jetre je njeno svakodnevno čišćenje – svako jutro na prazan stomak popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanog sa kašikom limunovog soka i uživajte u doručku.
Mješavina limuna i maslinovog ulja podstiče razlaganje kamenaca kako u žučnoj kesi, tako i u bubrezima. Već mjesec dana kasnije, možete osjetiti promjene u izgledu, bez tamnih krugova, sa svježim tenom, bez problema sa varenjem, uz mnogo pozitivne energije, piše Livestrong.
Maslinovo ulje pomaže otvaranju kanala jetre i žučne kese. Žuč je aktivan učesnik u procesu varenja koji ubrzava rad vaših crijeva. Isti efekat na varenje imaju limun i brusnica.
A limun je izvanredan izvor vitamina C, koji efikasno čisti krvne sudove od naslaga holesterola.

(NKP.ba)