utorak, 16. prosinca 2014.

Čokoladna rapsodija


Sastojci za biskvit:

1 šoljica smeđeg šećera
½ šoljice oštrog brašna
½ šoljice mekog brašna
1 kašićica praška za pecivo
1 kašićica sode b.b.
½ šoljice kakao praha
1 jaje
½ šoljice mlijeka
½ šoljice ulja
1 vanilija šećer
¼ šoljice vrele vode
Fil:
500 grama višanja
50 grama šećera
500 ml vode
2 pudinga crvena
Krema 1:
2oo grama čokolade za kuhanje
350 ml vrhnja za šlag
Krema 2:
200 grama mliječne čokolade
350 ml vrhnja za šlag
Umutiti jaje sa šećerom i v.šećer,dodati u to sve mokre sastojke pa sve suhe.Biskvit ispeći u kalupu br.26 na 170 stepeni 15 minuta.
Višnje ako su svježe skuhati ih u vodi sa šećerom,treba biti oko pola l tekućine,pudinge razmutiti u vodi i skuhati sa višnjama.Staviti fil na pečen biskvit.
Krema 1:
150 ml vrhnja za šlag sa čokoladom otopiti na pari ,ostaviti da se potpuno ohladi.Umutiti 200 ml vrhnja za šlag u to dodati kremu od čokolade i nanjeti na kolač.
Krema 2:
150 ml vrhnja za šlag sa mliječnom čokoladom otopiti na pari , ostaviti da se potpuno ohladi.Umutiti 200 ml vrhnja za šlag u to dodati kremu od čokolade i nanjeti na kolač.

Domaće karamel bombone


Sastojci
1 i 1/4 šolje smeđeg šećera
1 i 2/3 šolje belog šećera
1 šolja putera1 šolja kukuruznog sirupa (može i med kao zamena, ili šećerni sirup od vode u razmeri voda:šećer=1:2)
1 i 1/4 šolje slatke pavlake
3/4 šolje punomasnog mleka
2 kašičice ekstrakta od vanile
Priprema
1. Braon i beli šećer stavite u šerpu i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.
2. Kuvati na ringli, povremeno mešajući. Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu. Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.
3. Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na odgovarajuću veličinu.

Džemy lady


Sastojci

Za kolač:
100 g šećera
60 g šećera u prahu
125 ml ulja
60-100 g Džem extra borovnica Podravka
90 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
90 g Pšeničnog glatkog brašna
Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
1 žličica Sode bikarbone Dolcela
1 žličica Vanilin šećera Dolcela
45 g kakaa
200 ml jogurta
40 ml mlijeka

Za glazuru:
25 g maslaca
50 g čokolade
3 žlice slatkog vrhnja

Priprema

1. Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
2. Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
3. U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste
izmiješali s mlijekom.
4. Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
5. Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
6. Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući
kolač.
Posluživanje
Ohlađeni kolač narežite i poslužite.

Šlag torta


Sastojci:

3 šlag kreme od vanilije
3 šlag kreme od čokolade
3 bijele šlag kreme
1 šlag krema za ukrasavanje ili vrhnje za šlag
200 gr. mljevenog keksa
100 gr. strugane čokolade
600 ml. kisele vode
3 kasike šećera
čokolada za ukrasavanje

Priprema:

Keks samljet,cokoladu narendat ili nastrugat na vece komadice.
Izmutit slag od vanilije,1 kasiku secera i 200 ml. kisele vode.
Dodat mljeveni keks i fino izmjesat.
Istrest na oval i oblikovat okruglu ili cetvrtastu tortu kako zelite.
Izmutit slag od cokolade se 200 gr. kisele i 1 kasikom secera,
Dodat struganu cokoladu,izmjesat pa istrest na slag od vanilije.
Izmutit bijeli slag sa 200 ml. kisele i 1 kasikom secera.
Istrest na slag od cokolade.
Izmutite jedan slag ili vrhnje za slag pa ukrasite tortu i mozete posut sa malo
strugane cokolade.

Kremasti užitak



Sastojci:
2 jaja
100 gr secera
4 vanil secera
500 gr mascarpone
1 slag krema od vanilije
1 dcl vrhnja za slag
maline
keks
slatki stapici
Priprema:
Jaja, secer i vanil secer dobro izmiksati, a zatim ih kuhati na pari oko 10 minuta da se zgusnu i onda smjesu ohladiti.
Sjediniti mascarpone, prah za slag kremu i 1 dcl vrhnja za slag.
Sve dobro izmiksati i onda u to dodati ohladjenu masu pa ponovo sjediniti.
Kalup obloziti folijom.
Na dno poredati keks koji sam umocila u ohladjeni kapucino, u koji sam dodala par kapi arome ruma (a vi po zelji mozete koristiti i mlijeko ili sok).
Rubove obloziti sa slatkim stapicima i sredinu ispuniti kremom u koju se dodaju maline.
Dekorisati po zelji, ohladiti i uzivati.
Ako vam neodgovaraju maline, vi koristite voce po svojoj zelji.
Ostaviti par sati u frizider da se fino torta stegne, a potom je sjeci na parcad i posluziti.

KOKOS ROLADA



PripremaVrijeme pripreme:20 min
1
Pjenasto umuti omekšali margarin i mljeveni šečer; kokos pofuri sa malo mlijeka (oko 1 dl) pa ga dodaj i sve dobro umuti.
2
Pjenasto umuti omekšali margarin sa mljevenim šečerom, dodaj jaje i još malo muti ,a zatim dodaj otopljenu čokoladu i mljeveni keks ,pa sve dobro umuti.
3
Oblatu umotaj u vlažnu krpu ,pa kada ona malo popusti premaži ju sa čokoladnom kremom a zatim i sa kokos kremom ,pa ju zarolaj , umotaj u aluminijku foliju i ostavi u hladnjak da se ohladi i stisne.
4
Reži ju ukoso. Najbolje ju je praviti dan ranije ,tako da se filovi dobro stisnu.

Areine kremšnite


TIJESTO
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
NADJEV
1 l mlijeka
1 puding od vanilije
3 žlice škrobnog brašna
3 žlice brašna
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
1/2 l vrhnja za šlag

Tijesto za Areine kremšnite

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka.
Umutiti žumanjke te dodati 5 žlica šećera, 5 žlica brašna i umućeni snijeg od bjelanjaka.
Lagano izjednačiti smjesu i peći na 250 °C 15 do 20 minuta.

Nadjev za Areine kremšnite

Umutiti 6 žumanjaka s osam žlica šećera.
U smjesu sa žumanjcima dodati 2 dl mlijeka.
Lagano izjednačiti mikserom, dodati 3 žlice škrobnog brašna, 3 žlice brašna i 8 žlica šećera.
Ostatak mlijeka staviti da prokuha.
U prokuhano mlijeko izliti smjesu koju smo predhodno umutili te lagano miješati do određene gustoće.
U toplu smjesu lagano umiješati snijeg od 6 bjelanjaka.
Posebno umutiti 1/2 l vrhnja za šlag.
1/3 staviti u smjesu a ostatak šlaga staviti kao ukras.

Slaganje Areinih kremšnita

Dobiveni biskvit prepoloviti na 2 dijela.
Jedan dio staviti u pleh, a drugi dio kore isjeći na kocke.
Na prvi dio kore staviti žuti fil.
Na taj fil staviti šlag te poredati izrezane kocke od kore.

Pahuljica torta


Sastojci:

5 bjelanjaka
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Preliv: 
100 ml. mlijeka
1 vanilin šećer

Krema: 

400 ml mlijeka
100 gr. šećera
5 žumanaca
50 gr. čokolade za kuhanje
200 gr. jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatin fix

Dekoracija:

200 ml. vrhnja za šlag ili šlag pjene. 

Priprema: 


Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjsu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 Min. Prokuhati 100 ml. mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijkom, te ostaviti da se ohladi. 

Oko 400 ml. mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix, posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag pa sjediniti sa mlakom kremo. Sve dobro izmiksati. 
Čookoladu i jaffa keks naribati. Dodati u krmmu, koja se potpuno ohladila, pa sve sjediniti. Na tacnu staviti biskvit, pa ivicu kalupa za tortu koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu pa ostaviti u frižideru na sat da se krema stegne. 

Kada se krema stegne, skinuti ivice klaupa pa cijlu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili pjenom za šlag, Dekorisati po želji. 
(recepti za Vas)



Torta od čokoladnih bananica



Sastojci:
1 pakovanje keksa
25 čokoladni bananica
200ml kisele pavlake
200ml slatke pavlake
200g šećera u prahu
1 šlag krema

Priprema:

U veću  posudu mikserom umutite kiselu i slatku pavlaku te šećer u prahu .U  smjesu  dodati  keks drobljen u veće komade,zatim bananicee drobljene na manje komadiće pa ručno promješati.Smjesu istresti u prikladan kalup.Ukrasiti tortu sa šlag kremom.Ako je potrebno može se odmah servirati, mada bi bilo bolje prije serviranja ohladiti u frižideru.

Ledeni brijeg


Sastojci: 

300g plazma keks
400ml mlijeko
300ml slatka pavlaka
2 kesice pudinga od vanile
8 kašika šećera
4 kašike  gustina
1 vanilin šećer
100g margarina
1 banana
2 žumanceta
200ml milijeka za umakanje
1 vanilin šećer

Priprema: 


Pomiješajte slatko  pavlaku i mleko, dodajte vanilin šećer, pa stavite da se kuva na pari.Kada se mlijeko dovro zagreje dodajte puding,prosejan gustin,šećer i žumance. Mešajte sve vrijeme da se ne bi napravile grudvice dok se ne zgusne.Kada j fil gotov  ostavite ga se strane da se ohldai.Bananani sitno  isjeckajte i umutite sa margarinom dok smesa ne postane penasta. Ohlađni fil  postepeno dodajte u margarin  i mutite na najvećoj brzini dok se sve lepo ne sjedini.Počinjete sa redanjem plazma keksa koji ste prethodno umakali u mlijeko  sa  vanilinim sećerom.na dnu uskog kalupa ide keks po duzini 4*4 pa fil ,zatim 3*4  pa fil ,onda 2*4 pa fil i na kraju se po dužini poređaju 4 keksa i nanese fil koji se svuda rasporedi.U suštini pravite oblik piramide. Tortu je najbolje ostaviti preko noci da odstaji , a pre suluženja je ukrasiti šlagom i rendanom belom   čokoladom.

Ambasador rolada

Tijesto:

7 jaja
150 gr. šećera
30 gr. pšeničnog brašna
150 cijelih oraha

Za kremu:
500 ml. mlijeka
200 gr. šećera u prahu 75 gr. pšeničnog oštrog brašna
250 gr. maslaca

Nadljev
3 banane
250 gr. žele bombona

Za posipanje: 100 gr. čoko mrvica.

Priprema:

Šećer zagrijavajt do zlatno-žute boj i umiješajte cijele orahe. Vruću smjesu istresti na pAPIR ZA PEČENJE, ohladite, a zatim maknite sa papira i sameljite. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg uješajte žumance po žumance pa lagano dodavajte u smjesu mljeven orahe sa karamelom i brašnom. Smjesu izlijte u plh obložen sa papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C oko 15 min. Pečeni biskvit izavite na vlažnu kuhinjsku krpu i zarolajte u roladu. Šećer i brašno zazmutite u 100 ml  hladnog mlijeka i umiješajte u ostatak mlijeka koje ste zakipili i kuhajte nekoliko minuta. Kreu ohladite i umiješajte u izrezani maslac. Biskvit premažite sa pola kreme, pa pospite narezane žele bombone. Cijele banae rasporedite uz rub biskvita sa one strane sa koje ćete početi savijati rolat. Savijenu roladu izvana premažite preostalom kremom, te pospite čoko mrvicama.

P.S Babane namočite limunovim sokom da  ne
bi promijenile boju.

Novogodišnji medenjaci



Sastojci:
  • 165 gr meda,
  • 60 gr šećera u prahu,
  • 250 gr margarina ili putera, ja stavila margarin,
  • 1 jaje,
  • 1 prašak za pecivo i
  • 550 gr brašna
  • po želji cimet, može i ne mora
Kraljevska glazura:
  • 1 bjelance i 250 gr šećera, to je iz originalnog recepta, ali sam ja imala manja jaja pa su i bjelanca bila manja i meni je išlo 2 bjelanca i 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.
Priprema:

 Medu dodati šećer i miješati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet miješati, ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet miješati, pa pola mjere brašna, cimet i opet mješati, pa prašak za pecivo iskoro svo brasno od 550 gr.
Sad će već biti tvrdje neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mjesiti.  Ja sam potrošila 520 gr ali ne znači da ćete i vi, zavisi da li stavljate puter ili je jaje krupnije, možda bude i 560gr, ali to mjera, tako oko 550 gr.
Kada umjesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mješenje na stolu.
Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.
Meni je stajalo 2h, ali je bilo super, poslije samo posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake.
Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svjetli.
Glazura – bjelance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gušce od jogurta i onda dodati boju koju hoćete, podjeliti smjesu, na nekoliko činijica i dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smjesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odseći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje.
Savet: Kada želite da obojite ceo medenjak uradite ivice prvo, polako i pažljivo pa sa čačkalicom ili nečim sličnim razvucite smjesu po cijelom medenjaku, nakon toga protresite medenjak lijevo desno da bi se ta masa odgore izjednačila svuda, pa stavite u frižider da se stegne i onda
odgore ga šarajte da vam se boje ne bi topile jedna u drugu.

Cheesecake sa nutelom

Cheesecake sa nutelom i lesnicima

Sastojci:

75 gr. putera
400 gr. Nutele
100 gr. pečenog (isjeckanog) lješnika
500 gr. krem sira
60 gr. šećera u prahu

Priprema:

Otopite puter i dodajte veću kašiku "Nutele". Dobro promiješajte dok sve ne postane gusta smesa. Potom dodajte 25 gr. lješnika i promiješajte. Sve to postavite u posudu i ostavite u frižider da se hladi. U pleh u kojem će se nalaziti kolač, pomiješajte krem sir i šećer u prahu, a zatim dodajte preostalu "Nutelu" i sve promiješajte. Zatim uzimte prethodno pripremljenu smesu iz frižidera i pospite je preko. Preostalih 75 gr. lješnika dobro izmrvite i pospite, a kolač ostavite u frižideru najmanje 4 sata prije služenja.
(recepti za kolače)