srijeda, 25. ožujka 2015.

Kakao - zdrav napitak



Oni koji često piju kafu, a i oni koji ne piju kafu - mogli bi u toku dana da popiju kakao ili prirodnu toplu čokoladu (bez aditiva i dodataka), kako bi doprineli svom zdravlju.
Kakao se od davnina smatra dragocenom namirnicom: stari Asteci su smatrali da je ovaj napitak rezervisan za ratnike i društvenu elitu, a imao je, pored zdravstvenih, i sakralne i svečane karakteristike.
Jedan švedski botaničar dao je biljci naziv Theobroma cacao, što u prevodu znači "hrana bogova", a Kolumbo je kakao zvao „lešnik čudesnog izgleda“.
Kakao raste na drveću, prosečne visine 4-8 metara, a poreklo vodi iz tropskih krajeva južne Amerike. Kakao je došao u Evropu kao napitak 1519. godine.
Jajoliki plod kakaoa (težak je oko 500 grama) najčešće se koristi za izradu kakao praha i čokolade. U kakaou se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. 

Šta sve sadrži kakao?
Kako sadrži u sebi sledeće sastojke:
  • gvožđe
  • magnezijum
  • polifenole
  • katehine
  • epikatehine
  • hrom
  • mangan
  • cink
  • vitamin C
  • feniletilamin
  • serotonin i dopamin (hormoni sreće)
  • sumpor
  • kalcijum
  • bakar
  • natrijum
  • aminokiseline
Zdravstvene dobrobiti
Kakao zbog svoji hranljivih i lekovitih svojstava (sadrži oko 300 hemijskih supstanci) spada u „superhranu“.
Kakao pomaže zdravlju na sledeće načine:
  • kao antioksidans štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
  • smanjuje stres i depresiju i poboljšava raspoloženje
  • štiti od bolesti srca i bolesti krvnih sudova a pomaže u regulaciji krvnog pritiska
  • štiti od arteroskleroze
  • štiti od mnogih vrsta raka
  • odličan je izvor gvožđa za organizam
  • reguliše nivo šećera i holesterola u krvi
  • podstiče bolje pamćenje i bolju koncentraciju
  • poboljšava funkcionisanje imunog sistema organizma
  • štiti kosu i nokte
  • ublažava menstrualne tegobe
Napomena
Obična mlečna čokolada, a naročito crna čokolada, sadrži dosta kakaoa, ali on u njima ima mnogo slabije dejstvo nego „pravi kakao prah“ jer se obradom u toku spravljanja čokolade gubi veliki broj sastojaka.
Za zdravlje preporučujemo svakodnevno korišćenje mlečne i crne čokolade (po nekoliko kockica), mada sa njima ne treba preterivati, dok se kakao prah za spravljanje napitaka bez opasnosti može koristiti u većim količinama (nemojte samo dodavati previše šećera u napitak).