subota, 31. siječnja 2015.

Čokoladna torta


Sastojci
BISKVIT
  • 50 g tamne čokolade
  • 25 grama mliječne čokolade
  • 150 ml mlijeka
  • 75 ml slatkog vrhnja
  • 175 g maslaca
  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 12 g praška za pecivo
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
    KREMA
  • 100 g tamne čokolade
  • 25 g mliječne čokolade
  • 90 ml čvrstog jogurta
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g šećera u prahu
  • Ganache
  • 225 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml slatkog vrhnja
Priprema

Priprema biskvita

  • U posudi pomiješajte čokoladu nalomljenu na kockice, mlijeko i slatko vrhnje te ju stavite na laganu vatru. Pazeći da ne zagori sastojke otopite neprestano miješajući.
  • Električnim mikserom izmiješajte maslac sobne temperature i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodavajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte.
  • Prosijte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli pa ih dodajte posudi sa maslacem i promiješajte.
  • Otopljenu čokoladu na kraju umiješajte u prethodnu smjesu.
  • Smjesu prebacite u kalup za torte sa odvojivim obručem promjera 23 cm oboložen papirom za pečenje.
  • Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko pola sata.

Priprema čokoladne kreme

  • Čokoladu nalomljenu na kockice otopite na laganoj vatri. U otopljenu čokoladu umiješajte jogurt i šećer u prahu i ostavite da se ohladi u hladnjaku.
  • Od slatkog vrhnja istucite čvrst snijeg pa ga dodajte u ohlađenu kremu od čokolade i nastavite miksati električnim mikserom da se sastojci dobro prožmu.

Priprema ganache kreme

  • Čokoladu izlomite na komadiće i stavite u posudu. U drugoj posudi zagrijte 250 ml slatkog vrhnja do vrenja i njime prelijte kockice čokolade. Sve izmiješajte da se čokolada potpuno otopi.
  • Ganache kremu prvo ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa tek nakon toga i u hladnjaku.
  • Hladni ganache još jednom izradite električnim mikserom prije nego ćete ga nanijeti na tortu.

Slaganje čokoladne torte

  • Ohlađeni biskvit prerežite po pola. Prvu koru stavite u kalup sa odvojivim obručem. Na koru nanesite svu kremu od čokolade i jogurta. Prekrijte je drugom korom.
  • Cijelu tortu stavite na hlađenje u hladnjak prije nego je izvadite iz kalupa.
  • Ohlađenu čokoladnu tortu namažite ganache kremom i poslužite.
  • Čokoladna torta je gotova, u slast!