srijeda, 17. prosinca 2014.

Palačinka omlet



Sastojci:

tri jaja, 

dva mlada luka, 
vije mrkve,
100 mililitara mlijeka, so, biber.

Priprema

Umutite jaja, dodajte im mlijeko i malo soli, pa dobijenu masu procedite kroz rešetku. Iseckajte mladi luk na kolutove, a mrkvu na kockice, pa dodajte jajima. Pobiberite i još jednom masu dobro promiješajte.


Tiganj premažite uljem, pa sipajte polovinu smjese. Kad se ispeče, pažljivo je zarolajte do pola, pa dodajte ostatak i pecite još minut-dva. Omlet zarolajte kao palačinku, isecite na deblje šnite i služite sa kiselim mlijekom ili jogurtom.

"Pide" hljeb



Tijesto: 


brašno, 

mlaka voda + malo mlijeka, 
suhi kvasac, so, malo ulja. 

Ostali sastojci: 

Faširano meso, luk, paprika (kockice) , paradajz, mljevena ljuta paprika, bijeli luk, so, biber i bosiljak.

Priprema: 



  1. Napraviti tijesto i čuvati na toplom. Na ulju pržiti luk, dodati meso. Dodati ostale stastojke u meso u kuhati dok meso nije gotovo. Tijesto podijeliti na više komade (zavisi kolko tijesta imate). Oblikovati ovalne "brodiće". Staviti meso u sredinu tijesta, preklopiti s obadvije strane po dužini tako da izgleda ko na slici. Peći u pećnici na 200°C. Napraviti tijesto i čuvati na toplom. Na ulju pržiti luk, dodati meso. Dodati ostale stastojke u meso u kuhati dok meso nije gotovo. Tijesto podijeliti na više komade (zavisi kolko tijesta imate). Oblikovati ovalne "brodiće". Staviti meso u sredinu tijesta, preklopiti s obadvije strane po dužini tako da izgleda ko na slici. Peći u pećnici na 200°C. 
1. Napraviti testo i čuvati na toplom.
2. Na ulju pržiti luk, dodati meso.
3. Dodati ostale stastojke u meso u kuhati dok meso nije gotovo.
4.Tijesto podeliti na nekoliko komada . pa oblikovati ovalne brodiće
5.Staviti meso u sredinu testa pa preklopiti sa obe strane.

Pečene jabuke

                                                                            Slika preuzeta sa interneta
Sastojci:

6 osrednjih jabuka
6-8hurmi
75 gseckanih, propečenih badema
150 gšećera
75 gputera
1 kašikatečne pavlake
2 kašikesveže iscjeđenog soka od limuna
po željiulupane tečne pavlake sa malo cimeta

Priprema:

Jabuke oprati, očistiti ih od sjemenki, Jabukama okolo zasjeći koru, da ne puknu prilikom pečenja. HUrme iseckati na krupnije, bademe propeći, pa i njih iseckati krupnije. Napuniti jabuke sa ovom smjesom od hurmi i badema. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C oko 30 minuta, dok vam jabuke ne omekšaju svuda. Dok se jabuke peku, napraviti karamel preliv. U šerpicu sipati šećer sa kašikom vode i pustiti da se šećer otopi,oko 5 minuta, i dok ne dobije onu lijepu boju karamele. Pazite da vam ne izgori. Kada ste dobili onu lepu karamel boju, sklonite sa ringle, dodajte puter i miješajte dok se puter ne istopi, onda dodati kašiku tečne pavlake,dobro sjediniti. Na kraju dodati limunov sok i još jednom sve dobro promešati da se sjedini. Umutiti tečnu pavlaku sa malo cimeta. Ispečenu jabuku staviti na tanjir, preliti sa karamel prelivom i poslužiti sa umućenom tečnom pavlakom.

Sutlijaš

                                                                                Slika preuzeta s interneta
Sastojci: 

1 lmlijeka
200 gr.pirinča
10 kašikašećera
2 kesicevanilin šećera
cimet po želji

Priprema: 

Staviti mlijeko da se kuha i odmah ubaciti šećer i vanilin šećer. Kada se šećer istopi, ubaciti pirinač i miješati. Kada se pirinač skuha, ostaviti još 5 min. u toj šerpi. Sipati u činije, nasoliti cimetom i poslužiti.

Šarena torta od čokolade

 

Sastojci za koru:
  • 300 g keksa
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml vrhnje za šlag
  • 50 gr margarina
  • prstohvat cimeta
Vanil krem:
  • 200 gr krem sira
  • 200 ml vrhnje za šlag
  • 50 gr šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
  • 1 kesica želatina
Čokoladni krem:
  • 200 gr krem sira
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 50 g šećera
  • 100 ml vrhnje za šlag
  • 1 kesica želatina
Priprema:

Keksa sameljite ako niste kupili mljevene. Na vatri otopite vrhnje za šlag, margarin i čokoladu, pa toj smesi dodajte keks i cimet pa sve sjedinite.
Istresite smesu i rasporedite u kalup koji ste obložili, pa ostavite u frižider da se hladi dok pripremite krem.
Čokoladni krem – Otopite čokoladu sa vrhnjem za šlag. Ostavite da se ohladi.
Ulupajte krem sir sa šećerom u prahu pa dodajte ohladjenom kremu.
Želatin potopite sa 50ml vode da nabubri.
Zagrijte i otopite, nikako da provri pa istresite u prethodnu smjesu i dobro sjedinite.
Vanila krem – Ulupajte vrhnje za šlag da bude čvrsta, pa dodajte krem sir koji ste ulupali sa šećerom u prahu.
Na kraju dodajte vanilu
Rastopite želatin sa 50ml vode pa ga zagrijte, da se otopi i dodajte prethodnoj smjesi i dobro sjedinite.
Izvadite koru iz frižidera pa naspite bijeli krem, nemojte ravnomerno nego pravite brdašca.
Preko njega, izmedju brdašca sipajte čokoladni krem i šarajte viljuškom, naizmenično svuda.
Ostavite nekoliko sati u frižider, pa dekorišite po želji, a i ne mora. Isjecite i poslužite.
Mi vrh prugasti sa viljuškom da se stvori izgled, odlično.

(www.brzi.kolači.com)

Keks-karamel torta


Donji sloj:
  • 200 gr plazma keksa
  • 100 gr margarina
  • malo mlijeka, koliko da se dobije fina smesa, možda oko 50 ml
Karamel:
  • 200 gr šećera
  • 300 ml vrhnje za šlag
Osnovni krem:
  • 500 ml vrhnje za šlag
  • 5 žumanaca
  • 200 gr šećera
Još:
  • 6 komada plazma keksa
  • 50 ml mlijeka
Priprema:

Prvo ulupati žumanca sa šećerom, da pobijele, pa staviti na paru da se kuha. Kuhati 5 – 10 minuta, pa skloniti sa vatre i potpuno ohladiti. Dok se žumanca hlade praviti karamel. Otopiti šećer, na laganoj vatri, da ne bi izgoreo pa naliti 250 ml vrhnje za šlag i ostaviti da  se polako sve otapa. Kad se sve otopilo naliti ostalih 50 ml vrhnje za šlag pa ostaviti da se potpuno hladi. Kada karamel bude mlak staviti u frižider. Pripremiti koru.
Samljeti plazma keks, otopiti margarin pa sjediniti. Trebaće dodati malo mlijeka da se lijepo sjedini.
Na tacnu staviti obruč, ja sam srce obruč, a može i okrugli, prečnika 23cm. Ja obruč uvek uvijem sa folijom, lakše se skida. Na dno tacne staviti keks, svuda ravnomjerno, pa ostaviti dok pripremiti kremove. Ulupati vrhnje za šlag pa joj dodati žumanca i ulupati sve zajedno. Izlomiti plazma keks i potopiti u mlijeko. Ostavitit ako dok keks ne upije svo mlijeko. Smjesu Vrhnje za slaš i žumanaca podjeliti na dva dijela.
U jedan dio staviti taj izlomljen keks. malo će biti koa da a malo će biti izmrvljen. Taj dio krema staviti preko sloja od keksa. Preko tog sloja staviti karamel krem, pola tog krema, taj dio stavljati pažljivo jer hoće da se “mulja” sa donjom kremom, po malo kašikom svuda pa nježno razvući.
Sad od preostalog karamela ostavite 2 kašike za odgore a ostatak umiksirajte sa polovinom umućene vrhnje za šlag i žumanaca, pa stavite preko karamela. Ostavite tortu sat vremena u zamrzivač da se fino stegne pa skinite obruč, dodatno poravnajte okolo. Ako vam se onaj karamel stegao uspite kašiku mlieka i zagrijte malo, otpustiće, to stavljate odgore.
Dekoracija po želji.

Egipat torta


Kore:

9 bjelanaca
12 kašika šećera
12 kašika prženih, krupno mlevenih lešnika
3 kašike brašna
 
Krem:

700 ml mlijeka
10 kašika šećera
2 vanilin šećera
9 žumanaca
8 kašika gustina
80 gr margarina
100 gr bijele milka čokolade
150 ml vrhnje za šlag

Krem II:

350 ml slatke pavlake(vrhnje za šlag)
2 kašike šećera u prahu
50 gr sirnog namaza, krem sira
Još:
100 gr prženih krupno sjeckanih lješnika

Priprema:

3 bjelanca ulupati u jak šlag pa postepeno dodavati 4 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Na kraju umiješati kašiku brašna i 4 kašike lješnika.
Okrugli pleh 23, 24 cm obložiti pa sipati smjesu i staviti na 180 stepeni da se peče od 10 do 15 minuta zavisno od rerne.
Tako uraditi i preostale dvije kore.
500 ml mlujeka staviti da provri. Gustin, šećer, vanilin šećer pomešati sa preostalih 200 ml mlijeka, da nema grudvica lepo izmiješati pa zakuvati u kipuće mlijeko.
Kada se smjesa zgusnula skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Kada se krem ohladio ulupati margarin pa mu dodavati ohladjen krem i mutiti.
Ulupajte zatim vrhnje za šlag pa je dodajte kremu.
Drugi krem: Ulupajte vrhnje za šlag. Ulupajte sir sa šećerom u prahu i sjedinite sve zajedno.
Filovanje: I kora, 1/3 žutog krema, vrhnje za šlag i pospite lješnicima. Tako uradite do kraja.
Ako vam je peostalo vrhnje za šlag i lješnika namažite okolo i pospite lešnici, a ako ne, uradite dekoraciju po izboru.
(brzi.kolači)

Snikers torta


Sastojci za kore – peku se 3 :
  • 4 belanca
  • 100 gr pečenog polu seckanog polu mlevenog kikirikija
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
Fil I:
  • 12 žumanaca
  • 300 gr šećera
  • 100 gr crne čokolade
  • 200 gr mlečne čokolade
  • 250 gr margarina
  • 4 snikers čokoladice
Fil II – karamel – dulche de leche :
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike vode
  • 20 gr margarina
  • 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Fil II:
Prvo njega praviti.
Pomešti vodu i šećer u šerpi pa staviti na laganu vatru da se šećer otopi.
Kada se otopi, kada nema više ni jedne grudvice šećera dodati margarin i izmešati dok se ne otopi.
Dok to radite u posudi pored vam se zagreva slatka pavlaka.
Kada se margarin otopio nalijte vruću slatku pavlaku i mešajte još 5 minuta.
Sklonite sa vatre da se skroz ohladi.
Kada bude mlako stavite u frižider da se dodatno stegne.
Kore:
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, da stoji na žicama miksera, pa dodati kikiriki i kakao, pa promešati.
Obložiti pleh od 25 cm pa istresti smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotova je kad porumeni, tačnije potamni jer je već svetlo braon.
Peći ovako 3 kore i sve tri ohladiti. (slika)
Fil I:
Ulupati žumanca sa šećerom, da promene boju, da skoro pobele pa staviti na paru da se kuva ( šerpu u šerpu, a donja ima sa dva prsta vode ).
Kad provri voda u donjoj šerpi kuvati 10 minuta, pa dodati iseckan margarin i izlomljenu crnu čokoladu, pa sve zajedno mešati da se otopi i kuva još 15 minuta. Skloniti sa vatre da se hladi.
U ohladjenod odati iseckane snikers čokoaldice i iseckanu mlečnu čokoladu, promešati i ostaviti do filovanja. (slika)
Izvaditi iz frižidera karamel, dulche de leche, pa ga izmiksirati jer verovatno će na nekim mestima jako da se stegne a negde ne, kada ga izmutite dobićete predivan karamel krem i izmućen će biti nešto svetliji ( slika )
Redati tortu.
Kora, fil II, fil I, kora, fil II, fil I, kora.
Tortu najbolje redjati u kalupu ili šerpi u kojoj ste pekli kore.
Obložiti folijom pa kontra mazati, kora, fil I, pa fil II, do kraja, zategnuti foliju preko torte i ostaviti u frižideru.
Ostaće vam karamel krema, fila II pa sa njim još možete preko tortu premazati, a dekorisati po želji.

Palačinka s piletinom i tikvicama

 
                                                        Slika preuzeta s internet
 
Sastojci:

1 pileći file
1 tikvica
sol, papar
malo ulja
100 gr oštrog brašna (otprilike)
2 žličice praška za pecivo
200 ml. mlijeka
malo fete
ekoliko cherry rajčica

Priprema:

  1. Pileći file narežite na kockice pa ga posolite i popaprite. Stavite ga peći na malo ulja. Kad dobije boju, dodajte tikvice i ostavite na vatri još par cca 5 minuta. 
  2. Napravite smjesu od brašna, praška za pecivo, mlijeka i jaja. Brašno dodajte malo pomalo stalno miješajući dok ne dobijete gustu smjesu kao za palačinke. Posolite i popaprite. Dobro izmiješajte pa prelijte preko tikvica i piletine.
  3. Nakon nekoliko minuta okrenite palačinku i nastavite peći. Na (sada već pečenu) gornju stranu složite komadiće fete i cherry rajčice (odmah dok je još topla) pa nastavite peći dok ne bude gotova. Palačinku možete staviti još nekoliko minuta u zagrijanu pećnicu kako bi dodatno zagrijali rajčice i fetu, ali nije uvjet.
Gotovu palačinku možete poslužiti s malo jogurta u kojeg pomiješate kopar i češnjak

Kremšite čokoladne

 
Sastojci:

Tijesto:
500 g lisnatog tijesta -
2 žlice kakaa -
5 žlica šećera u prahu krema -
2.5 dl mlijeka -
600 ml. ohlađenog slatkog vrhnja -
2 žumanjka -
3 žlice čoko pudinga -
1 žlica brašna -
50 g čokolade -
40 g omekšanog margarina -
50 g šećera -
aroma vanilije

Priprema:

1.Lisnato tijesto razvaljajte do debljine 3 milimetra pa ispecite u pećnici na 200°C dok ne dobije zlatno-žutu boju. 2. Aromu vanilije dodajte u lončić sa mlijekon i zagrijte na vatri do vrenja. 3. Mikserom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. 4. Smjesi dodajte brašno i 3 žlice čoko pudinga, a zatim i jedan decilitar zagrijanog mlijeka. 5. Smjesu miješajte dok ne postane jednolična. 6. U mlijeko ulijte izrađenu smjesu sa brašnom. 7. Vratite na vatru i kuhajte naredne dvije minute uz neprestano miješanje. 8. Nakon dvije minute smjesu izlijte u veću posudu i dodajte čokoladu nalomljenu na kockice. 9. Smjesu dobro izmiješajte kako bi se čokolada u potpunosti rastopila, da smjesa bude glatka i bez grudica. 10. Pripravljenu kremu stavite u hladnjak dok se ne ohladi. 11. Slatko vrhnje istucite u šlag. 12. Na kraju izmiksano slatko vrhnje dodajte u kremu i dobro promješajte. 13. Dvije ispeče kore prerežemo na pola da dobijemo 4 pa onda slažemo kora-krema-kora-krema-kora i po želji možemo posipati kakaom

Medeno srce

 
Sastojci:

2,5 čaše brašna
1,5 čaša šečera
1,5 čaša mljeka
3 žlice ulja
1 žlica sode bikarbone
5 žlica pekmeza od marelice
1 začin za medenjake
20 dkg čokolade

Priprema:

Sve osim pekmeza i čokolade izraditi mikserom i podijeliti smjesu na dva dijela. Prvi dio izlijemo u tepsiju i malo zapečemo, te na to namažemo pekmez. Preko toga ide glazura od čokolade, u koji ide 10 dkg čokolade, 3 žlice vode i 3 žlice šečera. Kada samo stavili čokoladu, na to sve stavimo drugi dio smjese i pustimo da se zapeče. Kad je kolač pečen, odgore stavimo glazuru od ostatka čokolade.

Keksici s pahuljicama

 

Sastojci:

3 šalice zobenih pahuljica (720 ml),
115 g maslaca na sobnoj temperaturi,
1/3 šalice smeđeg šećera (80 ml)
1/3 šalice meda (80 ml) (u zamjenu može i rižin ili ječmeni slad),
2 žličice cimeta,
 2 jušne žlice ribanog đumbira (može poslužiti i manja količina suhog đumbira u prahu),
1 šalica kokosovog brašna (60 ml) (umjesto kokosa možete upotrijebiti mljevene bademe ili orahe),
1 žličice soda bikarbone, prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u procesoru dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Izvadite tijesto na komad folije, zamotajte ga i stavite u hladnjak oko sat vremena, a može i preko noći. Zagrijte pećnicu na 175 C. Pripredite dva kalupa za pečenje keksa te ih obložite papirom za pečenje ili namažite uljem. Podijelite tijesto na pola, pa zatim svaku polovicu na 8 djelova. Oblikujte kuglice koje zatim spljoštite među dlanovima kao da radite pogačice. Poslažite pogačice u kalupe za pečenje ostavljajući puno razmaka između njih. Odrežite komad plastične folije veličine kalupa pa prekrijte pogačice folijom i rukom pritiščite dok keksi ne postanu vrlo tanki. Pažljivo odlijepite foliju te u svaki keks, za ukras, utisnite malu žličicu zobenih pahuljica. Pecite kekse 10 minuta, s tim da nakon 5 minuta rotirate kalup kako bi se keksi ravnomjerno pekli.

Čokoladna panakota


Sastojci:
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 5 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 1 kašika gustina
  • 1 kesica želatina u prahu
  • 4 kašike vode
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti izlomljenu čokoladu za kuhanje, mlijeko i slatku pavlaku. Kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije fina kompaktna smjesa.
2. Posebno sjediniti žumanjke, šećer i gustin te mutiti mikserom da se dobije svijetložuti krem.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
4. Zatim sjediniti fil od čokolade s filom od žumanjaka, dodati želatin i ostaviti na umjerenoj temperaturi da proključa. Potom uz neprestano miješanje kuhati još 2 min.
5. Odgovarajuće kalupe pokvasiti hladnom vodom i sipati u njih pripremljeni čokoladni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Greške koje pravimo kad kuhamo supu



Prilikom kuhanja supe mnogi od nas prave greške kojih nismo ni svjesni.
1. Kuhanje na visokoj temperaturi
U želji za što bržim ručkom, većina nas će supu kuhati na maksimalnoj temperaturi. U tom slučaju meso bi moglo da bude suho, a povrće prekuhano. Da biste iz svih namirnica izvukli najbolje supa se mora krčkati na što nižoj temperaturi. Jačina kuhanja trebalo bi da bude takva da se na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mehurića.
2. Nedovoljno soli
Ništa nije toliko bitno kao prava količina soli. Dok kuhate supu obavezno je, s vremena na vrijeme, okusite kako biste pogodili tačnu količinu začina. Vjerujte svojim čulima više nego receptu.
3. I voda je dovoljna
Iako mnogi od nas u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može biti savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode s idealnom količinom začina i soli mogu biti sjajne. Da biste pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim savjetom. Naime, pred kraj kuhanja dodajte malo kore parmezana za intenzivniji ukus.
4. Prekuhano povrće
Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebalo izbjegavati. Naime, povrću je potrebno mnogo manje kuhanja nego mesu, pa ga morate postepeno dodavati u supu, u zavisnosti od toga koliko mu je vremena potrebno da se skuha. Odmah na početku možete staviti celer i luk, pa meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.
5. Neodgovarajući začini
Kako bismo poboljšali ukus supe i dali joj drugačiju notu često znamo da eksperimentišemo sa začinima i pritom pretjeramo. Iako su oni najbolji način na koji možemo poboljšati ukus i izgled supe, pri odabiru treba paziti da se ukusi dobro sjedine. Pokušajte sa svježe mljevenim biberom, začinskim biljem ili pak malo narendanog parmezana. Odlični dodaci za krem čorbe su jogurt, kisela  pavlaka, a možete probati i s prženim sjemenkama bundeve.

 

Izvor: zadovoljna.hr

Predjelo od povrća


 


Sastojci:
 
400 gr. pilećeg filea
 1 glavica crnog luka
1 veća mrkva
120 g. graška
100gr. dimljenog sira
100 gr. starog hljeba
2 jaja
50 ml. ulja.

 

Priprema:

 Grašak skuhati u slanoj vodi. Crni luk isjeckati na rebarce i propržiti na zagrijanom ulju, pa dodati mrkvu isjeckanu na kockice, te dinstati dok ne omekne, pa onda ubaciti kuhani grašak i skloniti s vatre. Dodati izmrvljeni stari hljeb, samljeveno pileće meso, jaja, sir isječen na kockice, biber i so, pa sve dobro izmiješati. Masu istresti u podmazan pleh i peci u rerni oko 30 minuta na temperaturi 180 C. Kada se ohladi, predjelo pažljivo izvadite iz kalupa i isjecite na parčadi debljine oko 2 cm.

Svečana torta

 

Sastojci:

450 gr piškota
1 šoljica skuhane nes-kafe
200 gr. rolera sa lješnikom
100 gr. rolera sa jagpdama
5 dl slatke pavlake
100 gr. čikoladnih kuglica

Za glazuru:
100 gr. čokolade
3 kašike ulja


Priprema:

Nes kafom natipiti piškote. Natopljene piškote poredati po dnu okruglog kalupa obloženog papirom za pečenje. Potom uspravno poredati rolere na sledeći način: 3 rolera sa lješnikom, jedan sa jagodom.Umutiti slatku pavlaku, otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri i ostaviti da se ohladi. Polovinom umućene slatke pavlake premazati središnjidio kalupa. Preostale piškote natopljene kafom poredati preko slatke pavlake, pa ponoviti postupak filovanja sa preostalom pavlakom i piškotama. Preliti glazurom od čokolade i ukrasiti čokoladnim kuglicama.

Praznična torta

                                                                (Darkova web kuharica)

Za biskvit
  1. mljeveni orah (350 g)
  2. 2.Šećer (180 g)
  3. 3.Jaja (10 kom)
  4. 4.Sok od naranče (1 kašika)
  5. 5.Đumbir u prahu (pola kašike)
  6. 6.Cimet (1,5 Kašika)
  7. 7.Muškatni oraščić (pola kašike)
  8. 8.Mljeveni klinčići (pola kašike)
  9. 9.Sol (pola kašike)
Za kremu
  1. 1.Šećer (90 g)
  2. 2.Vrhnje za šlag (200 g)
  3. 3.Krem sir (200 g)
  4. 4.Sok od naranče (3 kašike)

Recept

U mljevene orahe dodajte i umiješajte sol, mljeveni suhi đumbir (može i svježi ribani ako ga imate), muškatni oraščić, mljevene klinčiće te cimet. Sve u količinama navedenim iznad pod Sastojcima.
Odvojite žutanjke od bjelanjaka iz deset jaja. Žutanjke i žlicu narančinog soka istucite i pomiješajte s mljevenim orasima i začinima. Trebate dobiti tvrdu ali vlažnu ljepljivu smjesu bez suhih dijelova.
Bjelanjke u dubokoj posudi s električnim mikserom pretvorite u čvrsti snijeg.
Snijeg od bjelanjaka zatim na 5 ili 6 navrata postepeno pomiješajte s smjesom oraha i žutanjaka.
Kod miješanja snijega od bjelanjaka pripazite da ga previše ne rastučete jer želite da vam zadrži što više zraka u sebi kako bi se kolač što bolje dignuo prilikom pečenja.
Za to je najbolje koristiti tehniku miješanja od dna prema vrhu, tako da s dna pokupite sastojke te ih preokrenete preko onih na vrhu da se sami umiješaju bez vaše sile.
Kada ste umiješali sav snijeg i dobili glatku smjesu prebacite kremu za biskvit u kalup za torte promjera 26 cm. Kalup prethodno dobro premažite maslacem ili ga obložite papirom za pečenje.
Biskvit pecite na 175 stupnjeva 45 – 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Za svaki slučaj provjerite drvenom čačkalicom da li je biskvit pečen u sredini, a možete ga i stisnuti pa vidjeti da li se poput spužve vraća u prvotni položaj.
Kada je biskvit od oraha gotov izvadite ga van iz pećnice i pustite da se hladi, a za to vrijeme pripremite kremu za ukrašavanje torte.
Šećer, vrhnje za šlag, krem sir te sok od naranče stavite u duboku posudu i promiješajte električnim mikserom dok ne dobijete laganu kremu.
Kada se biskvit ohladio s kremom prekrijte vrh torte. Na kremu možete staviti nekoliko kriški naranče za ukras. A za kraj ju možete i dodatno ukrasiti s rastopljenim šećerom/karamelom.
Torta je jako fina topla, ali zbog kreme najbolje je da odstoji barem 60 minuta u hladnjaku prije posluživanja

Izvor: http://kuharica.kontin.info/blagdanska-brza-torta-od-oraha/

Krem supa i piletina


Sastojci:
  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 1 velika kisela pavlaka
  • 2 dl mleka
  • 2 dl jogurta
  • 1 kesica pileće krem supe
 
 
 
Priprema:
1. Iseckati meso na kockice i izdinstati ga na malo ulja da lepo porumeni.
2. Za to vreme varjačom umutiti jogurt sa mlekom, pavlakom i prahom za pileću krem supu.
3. Gotovo meso preliti smesom od pavlake, poklopiti i ostaviti da se krčka 15-20 minuta.
4. Služiti uz pirinač skuvan na uobičajen način.
                                                                                                      

 (Recept Jovane Budić, preuzeto sa www.lepotaizdravlje.rs.)

Popara pitica

 
 
 
Sastojci:
  • 300 g bаjаtog hljebа
  • 5 dl mlijekа
  • 3 jаjetа
  • so
  • 2 čehnа bijelog lukа
  • 100 g kаčkаvаljа ulje
  • 100 g kiselih krаstаvаcа
  • 150 g šunke
  • 1 prаšаk zа pecivo
  • 2 kаšike brаšnа
Pripremа:

1. Bаjаti hljeb iseći nа krupnije kocke pа preliti mlаkim mlijekom i sаčekаti dа se nаtopi.
2. U blenderu sjediniti nаtopljeni hljeb sа jаjimа i mаlo soli i izmiksаti.
3. Kisele krаstаvce i šunku iseći nа kockice, kаčkаvаlj izrendаti nа krupno rende, bijeli luk ispаsirаti.
4. Sjeckаne sаstojke dodаti u smesu od hljebа, ubаciti prаšаk zа pecivo pа promješаti dа bi se dobilа ujednаčenа smjesа.
5. Odgovаrаjuću tepsiju nаuljiti i posuti brаšnom pа sipаti u nju pripremljenu smjesu zа pitu. Peći u zаgrejаnoj rerni nа 200°C dok ne porumeni.

Izvor: www.lepotaizdravlje.rs

Novogodišnja torta

Kore

  • 4 velike jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 50 g skroba
  • 40 g kakao
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 80 g maslaca ili margarina

Krem

  •  400 gr mlečne čokolade
  • 400 ml slatke pavlake
  •  75 gr margarina
  • 2 kašičice cimeta
  • 40 ml  rum
  • 40 ml  kafa
  •  1 kesica  krem učvršćivača
  •  100 gr rendane čokolade
  • 2 kašike kakaoa

Priprema

  1. Zagrijati 400ml slatke pavlake, da ne provri, pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte da se otopi.
  2. Sipati u činiju i ostaviti preko noći u frižideru.
  3. Sutradan ulupajte margarinm pa mu dodajte ohladjen krem, cimet, rum pa kafu i na kraju učvršćivač pa sve izmiksirajte zajedno.
  4. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  5. Odvojite belanca od žumanaca i izmutite žumanca sa šećerom penato.
  6. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i gustinom.
  7. Ulupajte penasto belanca.
  8. Žumancima dodajte smesu sa brašnom, pa dodajte omekšali margarin i sve izmutite.
  9. Na kraju dodajte penu od belanaca i sjedinite varjačom.
  10. Stavite u kalup prečnika 24cm da se ispeče.
  11. Pečen biskvit i ohladjen isecite na 3 dela.
  12. Uzmite poluokruglu posudu pa u nju stavite prijanjajuću, providnu foliju.
  13. Stavite prvu koru na dno, pa pola krema,drugu koru, pa drugu polovinu krema i na kraju treću koru.
  14. Ostavite u frižideru nekoliko sati, pa okrenite na tacnu.
  15. Dekoracija po želji
Izvor: (mytaste. hr)