subota, 7. veljače 2015.

Čokoladne rolnice



Sastojci :
  • 2 lista oblatni
  • 60gr maslaca
  • 100gr secera
  • 2 jaja
  • 100gr oraha,krupnije mljevenih (možete ih staviti u fil ako želite,ili posuti na krajeve,po želji)
  • čokolada za ukrašavanje

Pokvasitit kuhinjsku salvetu,ocijediti dobro svu vodu,zatim umotati list oblatne,ne mislim urolati,samo staviti oblatnu izmedu vlazne krpe !

To uraditi i sa drugim listom oblatne.
Dok se oblatne omekane,uraditi premaz za njih.
Jaja i šećer dobro umutiti,zatim skuhati na pari ili u mikrovanoj.
U mikrovalnoj 1 minut kuhanja,zatim pogledati da li je smjesa gusta ,poput pudinga,ako jeste,ostaviti da se ohladi,ako nije ,kuhati jos par sekundi,dodati omeksali maslac i omeksalu cokoladu.
Dobiveni namaz/kremu premazivati preko omeksali listova oblatne.
Svaki list rasjeci na pola po duzini,zatim urolati u rolat,cvrsto da vam se ne odvije.
Ostaviti da se tako urolana oblatna prosusi.

Sjeci na komadice/rolnice i svaki kraj rolnice umociti u omeksalu cokoladu,staviti na papir za pecenje da se osusi cokolada,ako je potrebno nozem malo poravnati cokoladu ,ako se izlila previse.

Brza torta sa voćnom glazurom


Za okrugli kalup promjera 24 cm

Podloga od keksa: 
  • 240 g mljevenih keksa
  • 70 g maslaca
  • 1 žlica meda
  • malo cimeta
Krema:
  • 400 g svježeg sira
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 70 g šećera (bolji je šećer u prahu)
Voćni preljev:
  • 500 g voća (npr. smrznuto ili svježe: šumsko voće, borovnice, maline, jagode...) 
  • 6 žlica šećera
  • 500 ml tekućine (vode ili nekog voćnog soka)
  • 30 g (4 ravne čajne žlice) gustina ili praha za puding od vanilije 

Kekse samljeti ili naribati na ribež ili dobro izdrobiti, pomiješati sa otopljenim maslacem, medom i cimetom.
Smjesu utisnuti na dno kalupa.
Sir, kiselo vrhnje i šećer dobro izmiješati. Slatko vrhnje izmiksati u šlag, spojiti sa smjesom sira i kiselog vrhnja, pa rasporediti po podlozi od keksa.
Par žlica tekućine za preljev pomiješati sa šećerom i gustinom da se dobije masa bez grudica. Ostatak staviti da zakuha, maknuti sa vatre, pa umiješati smjesu sa gustinom, miješati da postane glatko, pa vratiti na vatru miješajući još minutu dvije da se gustin skuha. Maknuti sa vatre pa umiješati voće. Ohlađeni preljev preliti na kremu i sve ohladiti u hladnjaku.