utorak, 13. siječnja 2015.

Kako ublažiti strije

Kako da ublažim strije?

Smršala sam naglo sa 70 na 47 kg, bila sam anoreksična, a sada imam 55 kg i uspješno održavam već duže vrijeme kilažu. Moj problem su strije, imam ih svuda na rukama, iza koljena, butinama, stomaku, grudima. Nisam ih imala kad sam bila deblja, nastale su bukvalno preko noći i nikad nisu bile crvene. Pošto imam samo 18 godina, ovo me strašno muči, sve moguće kreme sam probala i ništa, čak mi je i koža malo opuštena. Najveći je problem što to sa sobom povlači i moje raspoloženje, stalno sam depresivna i bez volje za životom. Znam da se strije ne mogu riješiti i to me uništava. Ne znam šta više da radim, gadim se samoj sebi, ako nastavim ovako razboljeću se od svakodnevnog stresa. Ima li kakve nade i slučaja gdje su se strije počele smanjivati?

Na vaše pitanje odgovara Kozmetičar:

Marija Domazet02. 10. 2012. 13:22
Marija Domazet
Strije predstavljaju zapravo atrofične ožiljke na koži, koje je kozmetičkim putem moguće samo ublažiti.
Budite uporni i radite kućnu samomasažu, jer je cilj jačanje vezivnog tkiva i povećanje elastičnosti kože. Vi ste veoma mladi, pa ćete brže i doći do efekta.
Dobro se pokazala Italijanska kozmetika Guam na bazi algi..a moja preporuka je krema protiv strija (na pakovanju će pisati „smagliature“). I budite uporni sa strijama, svakodnevna samomasaža će vam ublažiti postojeće strije i sprečiti nastanak novih. A ukoliko želite trajno da ih se rešite, u tom slučaju se posavetujte sa dermatologom.

(zena.blic.hr.)

5 fantastičnih trikova da izgledate 10 godina mlađe

Ovih dana ćemo se malo više posvetiti damama, kako bi svaki dan blistale i svaki dan  sticale sve više samopouzdanja. Jer Vi to zaslužujete. 

Ako tražite tajnu vječne mladosti, tu vam ne možemo pomoći, ali možemo da vam otkrijemo pet trikova u šminkanju, uz pomoć kojih možete izgledati do deset godina mlađe.

1) PODEBLJAJTE OBRVE
Pune obrve izgledaju mladalački. Koristite puder ili olovku za obrve, nijansu svetlije od obrva, da popunite praznine, a onda povucite olovkom tanku liniju iznad obrva.

2) KORISTITE KOREKTOR

Izbegavajte prejaku šminku, jer ona ponekad može učiniti da bore, pogotovo oko očiju, postanu još vidljivije. Koristite svetao koretktor za to područije, pa onda puder, koji ne bi trebalo mnogo da odudara od vašeg prirodnog tena.

3) PRIKRIJITE „SMEJALICE“

Da prikrijete linije koje vode od nosa do usta, koristite korektor jednu nijansu svetliji od prirodnog tena. Nemojte nanositi direktno preko celog nabora, već se trudite da prekrijete senke sa strane. Tako sprečavate definisanje ivica.

4) SMANJITE PUĆENJE

Linije oko usana postaju osetljivije s godinama, pa bi trebalo da povedete računa o namernom pućenju usana koje je u trendu. Koristite olovku za usne u uglovima kako biste akcenat stavili na usne, a ne na linije okolo, i korektor ispod donje usne kako biste smanjili senke.

5) UČINITE PODBRADAK MANJE VIDLJIVIM
Ispod podbratka nanesite bronzer, dve nijanse tamniji od vašeg tena, dok podbradak treba da bude samo blago osenčen.

Supersaveti za zdrave i lepe nokte

Nokti vam se listaju i lome, rastu nadole, nisu glatki, već izbrazdani? Šta treba da radite zavisi od uzroka određenog problema. Ako su vaši nokti izgubili kvalitet zbog agresivnih deterdženata, intenzivnog kvašenja ruku i drugih spoljašnjih uticaja, pomoći će vam kozmetički tretmani i preparati. Opet, promene na noktima ponekad ukazuju i na određene bolesti unutrašnjih organa, pa se u skladu s tim određuje terapija. Kako god bilo, pojačana hidratacija samo može da pomogne.
Nokti vam se listaju i lome, rastu nadole, nisu glatki, već izbrazdani? Šta treba da radite zavisi od uzroka određenog problema. Ako su vaši nokti izgubili kvalitet zbog agresivnih 



deterdženata, intenzivnog kvašenja ruku i drugih spoljašnjih uticaja, pomoći će vam kozmetički tretmani i preparati. Opet, promene na noktima ponekad ukazuju i na određene bolesti unutrašnjih organa, pa se u skladu s tim određuje terapija. Kako god bilo, pojačana hidratacija samo može da pomogne.

VRATITE IM VLAGU
Kalcijum ne utiče na čvrstinu nokatne ploče, tj. tvrdoću nokta. Nokti su krti i listaju se najviše zbog isušivanja, tako da njihova savitljivost i mekoća zavise pre svega od količine vode koju sadrže. Osim krema i pakovanja, za vraćanje vlage odlična je i maska od mleka.
Zagrejte mleko da bude prijatno na dodir, pa potopite ruke na pet minuta. Ova jednostavna i jeftina procedura ojačaće i hidriraće vaše nokte jer je mleko puno laktozne kiseline, kao i prirodne alfa-hidroksilne kiseline, koja nežno uklanja mrtve ćelije s kože.

BUDITE UPORNI
Da biste povećali vlažnost, elastičnost i glatkoću nokatne ploče, birajte preparate s lanolinom i njegovim derivatima, pčelinjim voskom, jojobinim uljem, alfa-hidroksi kiselinom, ureom, te glicerolom. Bilo koji preparat da odaberete, čak i najskuplji, očekujte rezultate tek nakon tri meseca kontinuirane primene.
Pre nego što nanesete određeni preparat, držite prste u mlakoj vodi desetak minuta, zatim ih dobro osušite, pa tek onda utrljajte sredstvo. Kad ste to uradili, na ruke navucite pamučne rukavice i tako prespavajte.

MAŽITE IH REDOVNO

Ako imate slabe, lomljive nokte, mažite ih bezbojnim lakom, i to u dva sloja. Tako će manje pucati. Dugotrajna upotreba tamnog laka može izazvati pigmentaciju nokta, pa u tom slučaju bezbojni lak predstavlja odličnu podlogu. Međutim, prečesto skidanje i nanošenje laka isušuje nokte, tako da je najbolje da ih lakirate jednom nedeljno. Sredstva za skidanje laka uglavnom sadrže aceton koji oštećuje nokte i zato koristite što kvalitetnije skidače s uljem i vitaminima. U njima nema acetona.

BOLEST SE NA NOKTU VIDI
Promene na noktima ukazuju na razne bolesti. Ako imate neki od ovih simptoma, obratite se lekaru.
Bledi nokti – dijabetes, anemija, urođena srčana mana
Žuti nokti – štitna žlezda, psorijaza
Plavi nokti – nedostatak kiseonika, plućne bolesti
Beli nokti s tamnim rubom – loš rad jetre, hepatitis
Talasasti nokti – artritis, psorijaza
Suvi nokti koji pucaju – štitna žlezda
Tamne linije ispod nokta – melanom
Upaljene, otečene zanoktice – poremećaj vezivnog tkiva, lupus
SUPERSAVETI ZA SUPERNOKTE
1. Unosite dovoljne količine proteina i jedite što više svežeg voća i povrća.
2. Zaštitite nokte i ruke gumenim rukavicama kad god koristite deterdžente, bez obzira na to što na nekima od njih piše da nisu štetni za kožu.
3. Ne grickajte nokte. Tako se oštećuje okolno tkivo, pa i najmanja povreda omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju.
4. Izbegavajte sapun i vodu, oni isušuju kožu i nokte, čine ih krhkim i lomljivim. Ako često perete ruke, koristite sapun neutralne pH-vrednosti pa ih dobro obrišite.
5. Kada nanosite kremu za ruke, utrljajte je i u nokte, jer tako hidrirate i kožu i sam nokat. Hidratantnu kremu za ruke i nokte stavljajte posle svakog pranja i pre spavanja.

(zena.hr)