četvrtak, 11. prosinca 2014.

Činjenice o mlijeku koje niste znali













Još smo kao djeca slušali roditelje i bake koji su nam govorili da moramo svaki dan popiti čašu mlijeka, a razne studije i istraživanja pokazuju da ono zaista ima velike dobrobiti za zdravlje.




Mlijeko potiskuje apetit

Prva neobična činjenica o kojoj vjerojatno niste razmišljali jest da mlijeko pomaže u svladavanju gladi. Studija AJCN-a pokazala je da su ispitanici unosili manje kalorija kada su nakon obroka popili mlijeko jer su se dulje osjećali sitima. 

Rast mišića

Kako starimo, koža i tijelo postaju opušteniji nego što bismo željeli. Koža može biti zdravija i napetija kao imamo čvrsto tijelo, odnosno mišiće. A tome pomaže i mlijeko zbog proteina. Također, mlijeko sadrži vitamine koji su važni za čvrstoću kostiju.

Sjajna kosa

Vitalne hranjive tvari iz mlijeka pomažu da kosa ostane zdrava, sjajna i meka. Proteini i lipidi u mlijeku rade na jačanju kose dok kalcij potiče i sprečava njen gubitak. Mlijeko sadrži i druge hranjive tvari kao što su vitamini A, B6, biotin i kalij, a svi zajedno pomažu da kosa bude mekana i sjajna. 


Mlijeko je prepuno važnih vitamina i minerala

Fosfor - pomaže jačanju kosti i stvara energiju 
Vitamin D - pomaže u održavanju kostiju 
Vitamin B12 - održava zdravlje crvenih krvnih stanica i živčanog tkiva 
Vitamin - održava imunološki sustav; pomaže održavati normalan vid i kožu 
Riboflavin (B2) - pretvara hranu u energiju 
Niacin - održava razinu šećera i masnih kiselina

Što dobivate čašom mlijeka

National Dairy Council kaže da 2,5 dcl mlijeka osigurava tijelu vitamin D, i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, onoliko kalcija koliko se nalazi u dvije šalice brokule, zatim kalij, i to onoliko koliko ga možete pronaći u manjoj banani, te fosfor, kao da ste pojeli šalicu graha.

IZVOR. TPORTAL.HR

Nema komentara:

Objavi komentar