Za biskvit
- mljeveni orah (350 g)
- 2.Šećer (180 g)
- 3.Jaja (10 kom)
- 4.Sok od naranče (1 kašika)
- 5.Đumbir u prahu (pola kašike)
- 6.Cimet (1,5 Kašika)
- 7.Muškatni oraščić (pola kašike)
- 8.Mljeveni klinčići (pola kašike)
- 9.Sol (pola kašike)
- 1.Šećer (90 g)
- 2.Vrhnje za šlag (200 g)
- 3.Krem sir (200 g)
- 4.Sok od naranče (3 kašike)
Recept
U mljevene orahe dodajte i umiješajte sol, mljeveni suhi đumbir (može i svježi ribani ako ga imate), muškatni oraščić, mljevene klinčiće te cimet. Sve u količinama navedenim iznad pod Sastojcima.Odvojite žutanjke od bjelanjaka iz deset jaja. Žutanjke i žlicu narančinog soka istucite i pomiješajte s mljevenim orasima i začinima. Trebate dobiti tvrdu ali vlažnu ljepljivu smjesu bez suhih dijelova.
Bjelanjke u dubokoj posudi s električnim mikserom pretvorite u čvrsti snijeg.
Snijeg od bjelanjaka zatim na 5 ili 6 navrata postepeno pomiješajte s smjesom oraha i žutanjaka.
Kod miješanja snijega od bjelanjaka pripazite da ga previše ne rastučete jer želite da vam zadrži što više zraka u sebi kako bi se kolač što bolje dignuo prilikom pečenja.
Za to je najbolje koristiti tehniku miješanja od dna prema vrhu, tako da s dna pokupite sastojke te ih preokrenete preko onih na vrhu da se sami umiješaju bez vaše sile.
Kada ste umiješali sav snijeg i dobili glatku smjesu prebacite kremu za biskvit u kalup za torte promjera 26 cm. Kalup prethodno dobro premažite maslacem ili ga obložite papirom za pečenje.
Biskvit pecite na 175 stupnjeva 45 – 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Za svaki slučaj provjerite drvenom čačkalicom da li je biskvit pečen u sredini, a možete ga i stisnuti pa vidjeti da li se poput spužve vraća u prvotni položaj.
Kada je biskvit od oraha gotov izvadite ga van iz pećnice i pustite da se hladi, a za to vrijeme pripremite kremu za ukrašavanje torte.
Šećer, vrhnje za šlag, krem sir te sok od naranče stavite u duboku posudu i promiješajte električnim mikserom dok ne dobijete laganu kremu.
Kada se biskvit ohladio s kremom prekrijte vrh torte. Na kremu možete staviti nekoliko kriški naranče za ukras. A za kraj ju možete i dodatno ukrasiti s rastopljenim šećerom/karamelom.
Torta je jako fina topla, ali zbog kreme najbolje je da odstoji barem 60 minuta u hladnjaku prije posluživanja
Izvor: http://kuharica.kontin.info/blagdanska-brza-torta-od-oraha/
Nema komentara:
Objavi komentar