srijeda, 17. prosinca 2014.

Praznična torta

                                                                (Darkova web kuharica)

Za biskvit
  1. mljeveni orah (350 g)
  2. 2.Šećer (180 g)
  3. 3.Jaja (10 kom)
  4. 4.Sok od naranče (1 kašika)
  5. 5.Đumbir u prahu (pola kašike)
  6. 6.Cimet (1,5 Kašika)
  7. 7.Muškatni oraščić (pola kašike)
  8. 8.Mljeveni klinčići (pola kašike)
  9. 9.Sol (pola kašike)
Za kremu
  1. 1.Šećer (90 g)
  2. 2.Vrhnje za šlag (200 g)
  3. 3.Krem sir (200 g)
  4. 4.Sok od naranče (3 kašike)

Recept

U mljevene orahe dodajte i umiješajte sol, mljeveni suhi đumbir (može i svježi ribani ako ga imate), muškatni oraščić, mljevene klinčiće te cimet. Sve u količinama navedenim iznad pod Sastojcima.
Odvojite žutanjke od bjelanjaka iz deset jaja. Žutanjke i žlicu narančinog soka istucite i pomiješajte s mljevenim orasima i začinima. Trebate dobiti tvrdu ali vlažnu ljepljivu smjesu bez suhih dijelova.
Bjelanjke u dubokoj posudi s električnim mikserom pretvorite u čvrsti snijeg.
Snijeg od bjelanjaka zatim na 5 ili 6 navrata postepeno pomiješajte s smjesom oraha i žutanjaka.
Kod miješanja snijega od bjelanjaka pripazite da ga previše ne rastučete jer želite da vam zadrži što više zraka u sebi kako bi se kolač što bolje dignuo prilikom pečenja.
Za to je najbolje koristiti tehniku miješanja od dna prema vrhu, tako da s dna pokupite sastojke te ih preokrenete preko onih na vrhu da se sami umiješaju bez vaše sile.
Kada ste umiješali sav snijeg i dobili glatku smjesu prebacite kremu za biskvit u kalup za torte promjera 26 cm. Kalup prethodno dobro premažite maslacem ili ga obložite papirom za pečenje.
Biskvit pecite na 175 stupnjeva 45 – 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Za svaki slučaj provjerite drvenom čačkalicom da li je biskvit pečen u sredini, a možete ga i stisnuti pa vidjeti da li se poput spužve vraća u prvotni položaj.
Kada je biskvit od oraha gotov izvadite ga van iz pećnice i pustite da se hladi, a za to vrijeme pripremite kremu za ukrašavanje torte.
Šećer, vrhnje za šlag, krem sir te sok od naranče stavite u duboku posudu i promiješajte električnim mikserom dok ne dobijete laganu kremu.
Kada se biskvit ohladio s kremom prekrijte vrh torte. Na kremu možete staviti nekoliko kriški naranče za ukras. A za kraj ju možete i dodatno ukrasiti s rastopljenim šećerom/karamelom.
Torta je jako fina topla, ali zbog kreme najbolje je da odstoji barem 60 minuta u hladnjaku prije posluživanja

Izvor: http://kuharica.kontin.info/blagdanska-brza-torta-od-oraha/

Nema komentara:

Objavi komentar