četvrtak, 25. prosinca 2014.

Torta Glorija


Sastojci za biskvit:

 180 g šećera u prahu
180g oštrog brašna
4 jaja
4 žlice vruće vode
1 vrećica vanilin šećera
1/2 vrećice pudinga s okusom vanilije
1 žlica praška za pecivo
 

 Sastojci za kremu:
740 ml slatkog vrhnja
45 g šećera u prahu
4 listića svijetle želatine
90 g grubo naribane čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa
3 vrećice Kremfix učvršćivača za slatko vrhnja
2 vrećice vanilin šećera
2 žličice instant kave


Sastojci za ukras:
20 g čokoladnih strugotina

Priprema biskvita:
Mikserom pjenasto umutiti vodu i jaja, i to minutu na maksimalnoj brzini. Dodati vanilin šećer i šećer pa miješati još oko dvije minute.  Pomiješati brašno s praškom za pecivo i pudingom i lagano dodati pjeni od jaja. Uliti u namašten i papirom obložen lim (veličine oko 40x35 cm) te odmah staviti u pećnicu gdje pečemo na prethodno zagrijanih 220° C oko 10-ak minuta.  Izvaditi biskvit na papir posut šećerom, pažljivo odstraniti prilijepljeni papir za pečenje (ako treba navlažiti) i ostaviti da se ohladi. Poslije toga narezati biskvit na trake široke oko 5 cm.

Priprema kreme:
Staviti želatinu u hladnu vodu da nabubri. Miješajti slatko vrhnje sa šećerom, Kremfix učvrščivaćem za slatko vrhnje i vanilin šećerom dok ne dobijite čvrsti šlag. Dodati instant kavu istopljenu u malo tople vode (dvije kašike) skupa sa naribanom čokoladom i kakaom. U šlag kremu dodati otopljenu želatinu pripremljenu prateći upute na omotu. Odvojiti 2/3 kreme pa namazati prvo jednu traku biskvita, zamotati u oblik rolade i staviti u sredinu pripremljenog tanjura. Mazati i rolati traku oko trake (poput puža) dok ne postignete željeni oblik (okrugli). S ostatkom kreme premazati tortu i ukrasiti je čokoladnim strugotinama.
Savjet: Prije nanošenja kreme na biskvitne trake, dobro je namazati ih marmeladom od marelica ili brusnica.

Nema komentara:

Objavi komentar