Sastojci
BISKVIT
- 50 g tamne čokolade
- 25 grama mliječne čokolade
- 150 ml mlijeka
- 75 ml slatkog vrhnja
- 175 g maslaca
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 12 g praška za pecivo
- 3 jaja
- prstohvat soliKREMA
- 100 g tamne čokolade
- 25 g mliječne čokolade
- 90 ml čvrstog jogurta
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g šećera u prahu
- Ganache
- 225 g čokolade za kuhanje
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema
Priprema biskvita
- U posudi pomiješajte čokoladu nalomljenu na kockice, mlijeko i slatko vrhnje te ju stavite na laganu vatru. Pazeći da ne zagori sastojke otopite neprestano miješajući.
- Električnim mikserom izmiješajte maslac sobne temperature i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodavajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte.
- Prosijte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli pa ih dodajte posudi sa maslacem i promiješajte.
- Otopljenu čokoladu na kraju umiješajte u prethodnu smjesu.
- Smjesu prebacite u kalup za torte sa odvojivim obručem promjera 23 cm oboložen papirom za pečenje.
- Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko pola sata.
Priprema čokoladne kreme
- Čokoladu nalomljenu na kockice otopite na laganoj vatri. U otopljenu čokoladu umiješajte jogurt i šećer u prahu i ostavite da se ohladi u hladnjaku.
- Od slatkog vrhnja istucite čvrst snijeg pa ga dodajte u ohlađenu kremu od čokolade i nastavite miksati električnim mikserom da se sastojci dobro prožmu.
Priprema ganache kreme
- Čokoladu izlomite na komadiće i stavite u posudu. U drugoj posudi zagrijte 250 ml slatkog vrhnja do vrenja i njime prelijte kockice čokolade. Sve izmiješajte da se čokolada potpuno otopi.
- Ganache kremu prvo ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa tek nakon toga i u hladnjaku.
- Hladni ganache još jednom izradite električnim mikserom prije nego ćete ga nanijeti na tortu.
Slaganje čokoladne torte
- Ohlađeni biskvit prerežite po pola. Prvu koru stavite u kalup sa odvojivim obručem. Na koru nanesite svu kremu od čokolade i jogurta. Prekrijte je drugom korom.
- Cijelu tortu stavite na hlađenje u hladnjak prije nego je izvadite iz kalupa.
- Ohlađenu čokoladnu tortu namažite ganache kremom i poslužite.
- Čokoladna torta je gotova, u slast!
Nema komentara:
Objavi komentar