srijeda, 5. listopada 2016.

Crni kolač



Ovaj recept sam uzela sa stranice Coolinarika recept na ovom portalu je "Crnac bez jaja" meni je malo taj naziv dvosmislen :D, sve u svemu kolač je izvrstan, a uz to veoma brzo se napravi, ja sam napravila nekih malih izmjena u receptu.

Sastojci:
350 ml. jogurta
200 gr. brašna
130 gr. šećera
60 ml. ulja
20 gr. kakaa
1 žličica sode bikarbone
i maslac ili ulja za premazivanje tepsije

Glazura 1.

100 ml. maslaca
100 gr. čokolade za kuhanje
60 gr. šećera
30 ml. mlijeka

Glazura 2.

Napraviti domaći premaz od malina, ribizli, jagoda ili bilo kojeg drugog voća.

Priprema:

Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu promiješajte mikserom. Smjesu izlijte u tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta. 

Glazura 1. Maslac nek proključa, maknite s vatre i umiješajte čokoladu, šećer  i mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Glazura 2. 

Napraviti domaći premaz od malina, ribizli, jagoda ili bilo kojeg drugog voća na sledeći način

Staviti voće sa šećerom da se ukuha 10-ak min ili više po potrebi, zatim u drugu posudu uzeti 2 kašike gustina i pomiješati sa malo vode, kada voće prkuha dodati gustin s vodom i miješati dok se ne dobije gusta masa, kao puding.

Kada se kora ohladi istresti mlaku glazuru broj 1., pa kada se ohladi preliti glazurom broj 2. te ostaviti u frizider da se ohladi.





Nema komentara:

Objavi komentar