petak, 28. listopada 2016.

Kinder Maxi King torta




Sastojci:
Biskvit:

  1.  jaja
  2. 100 gr. tamne čokolade
  3. 200 ml. mlijeka
  4. 150 ml. ulja
  5. 200 gr. šećera
  6. prstohvat soli
  7. 2 praška za pecivo 
  8. 300 gr. brašna 
Krema: 
  1. 400 gr. karamele ( možete kupiti, a i napraviti domaću recept Domaći karamel)
  2. 400 ml. vrhnje za šlag
  3. 100 gr. sirnog namaza 
  4. 5 pak. vanilin šećera
  5. dodatno još 200 ml. šlaga za premazivanje
  6. 150. gr. tamne čokolade
  7. 2 kašikice kokosa 
  8. 200 gr. badema ili lješnjaka sitno sjeckani
  9. 2 lista oblatne

Priprema


                Brašno i prašak za pecivo pomiješati u jednu posudu, mlijeko i čokoladu rastopiti zajedno u drugoj posudi na srednje jakoj vatri, zatim u treću posudu staviti jaja, šećer i so i sve to umutiti, onda dodati mlijeko i čokoladu koju smo prethodno sjedinili, te na kraju dodati brašno i mutiti još 1-2 minuta. Zatim smjesu izliti u kalup veličine 26 cm i peći 30-40 min na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici. Kada biskvit bude gotov presjecite ga na dva dijela da se dobije dvije kore i ostaviti da se ohladi. Onda počinje priprema kreme.

               Prvo oblatnu isjecite u veličini kalupa u krug i ostavite sa strane, Umutiti vrhnje za šlag, vanilin šećer i kremfix u čvrstu kremu, te dodati sirni namaz i sve sjediniti. Kore poprskati mlijekom ili vodom da budu sočnije vratiti u kalup i premazati polovicom prethodno spremljene kreme zatim staviti prvi dio oblatne i premazati je karamelom, onda prekriti karamel drugim dijelom oblatne i dodati ostatak kreme i na kraju sve to prekriti korom i staviti u frižider na 10-15 min.

              Dok se torta hladi spremiti drugu kremu, tj. umutiti vrhnje za šlag, ukoliko Vam bude prečvrsta dodati malo mlijeka, ostaviti kremu na stranu dok pripremamo završnicu za tortu. Otopite čokoladu u koju možete dodati ulja ili vrhnja za šlag, kada se istopi dodati kokosa. Sitno sjeckane bademe ili lješnjake propržite.

             Kada se torta ohladila skinuti kalup i premazati je po površinama i sa strane pripremljenim šlagom, zatim sitno sjeckane lješnjake ili bademe obložite na zidove torte, a na površini dodajte čokoladu i sve fino premažite kao na slikama. Napomena možete tortu još ukrasiti sa Kinder maxi kingom, ali meni je to preskupo.

Još slika:






Nema komentara:

Objavi komentar