Kora:
- 4 žumanjka
- 4 kašike brašna
- 5 kašika mlijeka
- 1 kašika šećera
- pola praška za pecivo
Krema (Šaum):
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
Sirup:
- pola kilograma šećera
- 2 male šoljice vode
Priprema:
- Od sastojaka za koru pripremiti tijesto, te istresti u nauljenu tepsiju veličine 24 cm te peći na temp. od 180 stepeni dok ne dobije finu zlatnu boju. Kada kora bude gotova pustite da se hladi dok pripremate kremu.
- Na peć stavite sirup da se kuha. Sirup je gotov kada počnu balončići, a kako bi se uvjerili da li je to to, uzmite kašiku i kada se razvlači sa kašike, a ne da kapa onda je gotovo.
- Dok se sirup kuha pripremamo Šaum bjelanjke pomiješajmo sa prstohvatom soli i mutimo dok ne dobijemo čvrstu kremu koja ne ispada iz zdjele kada je okrenemo naopačke. Vruć sirup istresti u dobro umučen Šaum, te mutiti još nekih 2-3 minuta.
- U završnoj fazi istresite šaum na koru ukrasite po želji i ostavite da se ohladi, te na kraju pojedite u slast :D
Nema komentara:
Objavi komentar