petak, 10. travnja 2015.

Išleri

Sastojci



  • Tijesto:


  •  10 dkg margarina
  •  4 dkg maslaca
  •  20 dkg oštrog brašna
  •  3 žlice kakaoa
  •  7 dkg mljevenog šećera
  •  1 žumanjak
  • Krema:

  •  2 jaja
  •  1 žumanjak
  •  2 ravne žlice škrobnog brašna
  •  15 dkg mljevenog šećera
  •  1 vanilin šećer
  •  5 dkg margarina
  •  5 dkg maslaca
  • Glazura od čokolade:

  •  10 dkg čokolade za kuhanj

Priprema: 

  1. Tijesto:
  2. Od svih sastojaka umijesiti tijesto i razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, ne pretanko.
  3. Čašom ili kalupom(ne prevelikim) rezati krugove i slagati na papir za pečenje malo odmaknute jedan od drugog.
  4. Kada izrežete prve krugove, tijesto lagano premijesite i ponovo razvaljajte i ponovite to par puta
  5. Pecite na 180 C 15 minuta
    Krema:
  6. Sve sastojke osim maslaca i margarina izradite pjenasto i kuhajte na pari ili u mikrovalnoj pećnici
  7. U hladnu kremu dodajte izrađeni margarin i maslac
  8. Kremu stavite u tuljak ili špricu pa ju kružno nanesite na jedan dio išlera
  9. Ostale keksiće umačite u čokoladu i slažite na rešetku
    Glazura:
  10. Čokoladu i mast lagano otopite i pustite da se ohladi i malo stisne
  11. Lagano ih, kada se glazura stisne(najbolje malim vilicama) stavljajte na kremu i isto tako lagano pritisnite
  12. Ostatak čokoladne glazure stavite u vrećicu i neko vrijeme držite u hladnjaku.
  13. Vrećici odrežite vrh i prošarajte išlere
  14. Možete ih ukrašavati i cijelim bademima(oguljenim) u obliku cvijetića(dakle četiri badema) i jako će efektno izgledati

četvrtak, 9. travnja 2015.

Napravite zdravi napitak za podizanje energije


Energetska bomba

Sastojci:
  • 1/2 šalice bademovog mlijeka
  • 1/2 šalice soka od naranče
  • 1/2 smrznute banane
  • 1 žlica meda
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat đumbira u prahu
  • led
Sve sastojke izradite u blenderu, pa odmah popijte. Bademovo mlijeko će osigurati energiju, a naranče i banane su bogat izvor vitamina C i kalija, minerala koji regulira krvni tlak. Umjesto đumbira u prahu, možete staviti komadić svježeg đumbira koji će vas opskrbiti vitaminima i mineralima.

srijeda, 1. travnja 2015.

Tortilje sa piletinom


Tortilje:
  • 3oo grama brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 1 mala kasicica secera
  • 1 mala kasicica soli
  • 5o grama otopljenog maslaca
  • mlaka voda
Tijesto zamijesite kao za pogace i ostavite da stoji 2 sata. Nakon toga podijelite ga na 8-9 loptica. Svaku razvijete valjkom u velicini tanjurica i pecete na teflon tavi bez masnoce kratko sa jedne i druge strane. Ostavljajte ih u posudi poklopljene i povremeno ih okrecite.
Fil:
  • oko 2oo grama kuhane piletine
  • malo uljaso
  • biber
  • vegeta
  • zelena salta
  • 2 paradajza
  • kasika sjeckanog persuna
  • kasika kiselog vrhnja
  • 4-5 kasika kuhanog kukuruza (to sam ja dodala)
  • 2 cesnja bijelog luka koji protisnete na presicu
Piletinu kratko proprzite na ulju, dodajte malo vegete, so, biber. Pomijesajte je sa kukuruzom, paradajzom sjeckanim na kockice, persunom, kiselim vrhnjem, bijelim lukom.
Na tortilju stavite zelene salate, dodajte fil i zarolajte.
Prijatno!

utorak, 31. ožujka 2015.

ŠPAGETE SA BOLONJEZ SOSOM



POTREBNO:
-300 gr mljevene junetine
-1 velika glavica crnog luka
-4 česnja bijelog luka
-600-700 ml soka od paradajza
-1 sargarepa
-mali komadic korjena celera
-2 dcl vode(ako vam je paradajz redji može i manje vode)
-origano ili bosiljak-1 kašikica ravna
-1 kašika vegete
-so po ukusu
-ulje 4-5 kašika
-100 gr parmezana(ja cesče koristim trapist je l' mi se to uvijek nadje u kuci)-sluzi za posipanje i bez toga moze da prodje.
PRIPREMA:
Crni luk sitno isjeckati, ispržiti na ulju.Dodati bijeli luk sitno isjeckan pa i to malo propržiti.Dodati mljeveno meso, izrendanu šargarepu i celer, sa lukom dinstati par minuta. Nasuti paradajz, vodu i ostale začine. Kuhati uz često miješanje oko 20 min. Preliti preko špageta i posuti parmezanom ili narendanim trapistom. Špagete kuhajte prema upustvu sa kesice, u kipucu, posoljenu vodu spuštate špagete, mijesate da se ne zalijepe. Kuhate oko 4 minute, probate da vidite jesu li jos tvrde. Ako jesu ostavite jos 2-3 min., poklopljeno u vreloj vodi. Kada su gotove procjediti, isprati hladnom vodom,izmijesati sa kasikom ulja da se ne zalijepe. Ako vam pretekne špageta za veceru, možete ih osvježiti prelivanjem vrele vode, tako ćete imati špagete kao da ste ih upravo skuvali.

nedjelja, 29. ožujka 2015.

Domaći piling za vaše ruke



Za njegovu pripremu će vam biti potrebno: 1 kašika šećera i 1 supena kašika maslinovog ulja.
Kako se primenjuje:
Sipajte šećer u dlan. Dodajte maslinovo ulje. Smjesu šećera i ulja istrljajte među dlanovima. Zatim raspodijelite smjesu po cijeloj površini ruku. Masirajte ruke kružnim pokretima. Takođe, možete malo istrljati i zanoktice, da ih omekšate predmanikir. Nakon tretmana dobro operite ruke. Nanesite hidratantnu kremu. Kada se krema upije, osetićete mekoću i nježnost kože vaših ruku.

srijeda, 25. ožujka 2015.

Kakao - zdrav napitak



Oni koji često piju kafu, a i oni koji ne piju kafu - mogli bi u toku dana da popiju kakao ili prirodnu toplu čokoladu (bez aditiva i dodataka), kako bi doprineli svom zdravlju.
Kakao se od davnina smatra dragocenom namirnicom: stari Asteci su smatrali da je ovaj napitak rezervisan za ratnike i društvenu elitu, a imao je, pored zdravstvenih, i sakralne i svečane karakteristike.
Jedan švedski botaničar dao je biljci naziv Theobroma cacao, što u prevodu znači "hrana bogova", a Kolumbo je kakao zvao „lešnik čudesnog izgleda“.
Kakao raste na drveću, prosečne visine 4-8 metara, a poreklo vodi iz tropskih krajeva južne Amerike. Kakao je došao u Evropu kao napitak 1519. godine.
Jajoliki plod kakaoa (težak je oko 500 grama) najčešće se koristi za izradu kakao praha i čokolade. U kakaou se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. 

Šta sve sadrži kakao?
Kako sadrži u sebi sledeće sastojke:
  • gvožđe
  • magnezijum
  • polifenole
  • katehine
  • epikatehine
  • hrom
  • mangan
  • cink
  • vitamin C
  • feniletilamin
  • serotonin i dopamin (hormoni sreće)
  • sumpor
  • kalcijum
  • bakar
  • natrijum
  • aminokiseline
Zdravstvene dobrobiti
Kakao zbog svoji hranljivih i lekovitih svojstava (sadrži oko 300 hemijskih supstanci) spada u „superhranu“.
Kakao pomaže zdravlju na sledeće načine:
  • kao antioksidans štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
  • smanjuje stres i depresiju i poboljšava raspoloženje
  • štiti od bolesti srca i bolesti krvnih sudova a pomaže u regulaciji krvnog pritiska
  • štiti od arteroskleroze
  • štiti od mnogih vrsta raka
  • odličan je izvor gvožđa za organizam
  • reguliše nivo šećera i holesterola u krvi
  • podstiče bolje pamćenje i bolju koncentraciju
  • poboljšava funkcionisanje imunog sistema organizma
  • štiti kosu i nokte
  • ublažava menstrualne tegobe
Napomena
Obična mlečna čokolada, a naročito crna čokolada, sadrži dosta kakaoa, ali on u njima ima mnogo slabije dejstvo nego „pravi kakao prah“ jer se obradom u toku spravljanja čokolade gubi veliki broj sastojaka.
Za zdravlje preporučujemo svakodnevno korišćenje mlečne i crne čokolade (po nekoliko kockica), mada sa njima ne treba preterivati, dok se kakao prah za spravljanje napitaka bez opasnosti može koristiti u većim količinama (nemojte samo dodavati previše šećera u napitak).

utorak, 24. ožujka 2015.

Pečeni šećer



Sastojci

1kg sitnog sećera
250 ml mlijeka
200 gr sjeckanih orasa
Priprema
250 gr sećera staviti u šerpu sa malo debljim dnom.Staviti na peć uz stalno miješanje da se polako otopi.
Kad se šećer otopio skroz maknuti na stranu i zaliti sa 250 ml mlijeka. Dobro vodite računa da se ne opečete jer je jako vruće. Vratiti na peć uz stalno mijesanje da se karamelizirani sećer otopi. Kad se otopio dodati ostali 750 gr šećera uz neprestalno miješanje sve dok ne prokuha i od tog trenutka kuhati jš  5 min.

Skinuti sa peći dodati sjeckane orahe i miješati oko 15 min. U tepsiju od 28 cm veličine staviti foliju potom istresti masu i ostaviti da se ohladi u stegne.