srijeda, 17. prosinca 2014.

Egipat torta


Kore:

9 bjelanaca
12 kašika šećera
12 kašika prženih, krupno mlevenih lešnika
3 kašike brašna
 
Krem:

700 ml mlijeka
10 kašika šećera
2 vanilin šećera
9 žumanaca
8 kašika gustina
80 gr margarina
100 gr bijele milka čokolade
150 ml vrhnje za šlag

Krem II:

350 ml slatke pavlake(vrhnje za šlag)
2 kašike šećera u prahu
50 gr sirnog namaza, krem sira
Još:
100 gr prženih krupno sjeckanih lješnika

Priprema:

3 bjelanca ulupati u jak šlag pa postepeno dodavati 4 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Na kraju umiješati kašiku brašna i 4 kašike lješnika.
Okrugli pleh 23, 24 cm obložiti pa sipati smjesu i staviti na 180 stepeni da se peče od 10 do 15 minuta zavisno od rerne.
Tako uraditi i preostale dvije kore.
500 ml mlujeka staviti da provri. Gustin, šećer, vanilin šećer pomešati sa preostalih 200 ml mlijeka, da nema grudvica lepo izmiješati pa zakuvati u kipuće mlijeko.
Kada se smjesa zgusnula skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Kada se krem ohladio ulupati margarin pa mu dodavati ohladjen krem i mutiti.
Ulupajte zatim vrhnje za šlag pa je dodajte kremu.
Drugi krem: Ulupajte vrhnje za šlag. Ulupajte sir sa šećerom u prahu i sjedinite sve zajedno.
Filovanje: I kora, 1/3 žutog krema, vrhnje za šlag i pospite lješnicima. Tako uradite do kraja.
Ako vam je peostalo vrhnje za šlag i lješnika namažite okolo i pospite lešnici, a ako ne, uradite dekoraciju po izboru.
(brzi.kolači)

Nema komentara:

Objavi komentar