srijeda, 17. prosinca 2014.

Keks-karamel torta


Donji sloj:
  • 200 gr plazma keksa
  • 100 gr margarina
  • malo mlijeka, koliko da se dobije fina smesa, možda oko 50 ml
Karamel:
  • 200 gr šećera
  • 300 ml vrhnje za šlag
Osnovni krem:
  • 500 ml vrhnje za šlag
  • 5 žumanaca
  • 200 gr šećera
Još:
  • 6 komada plazma keksa
  • 50 ml mlijeka
Priprema:

Prvo ulupati žumanca sa šećerom, da pobijele, pa staviti na paru da se kuha. Kuhati 5 – 10 minuta, pa skloniti sa vatre i potpuno ohladiti. Dok se žumanca hlade praviti karamel. Otopiti šećer, na laganoj vatri, da ne bi izgoreo pa naliti 250 ml vrhnje za šlag i ostaviti da  se polako sve otapa. Kad se sve otopilo naliti ostalih 50 ml vrhnje za šlag pa ostaviti da se potpuno hladi. Kada karamel bude mlak staviti u frižider. Pripremiti koru.
Samljeti plazma keks, otopiti margarin pa sjediniti. Trebaće dodati malo mlijeka da se lijepo sjedini.
Na tacnu staviti obruč, ja sam srce obruč, a može i okrugli, prečnika 23cm. Ja obruč uvek uvijem sa folijom, lakše se skida. Na dno tacne staviti keks, svuda ravnomjerno, pa ostaviti dok pripremiti kremove. Ulupati vrhnje za šlag pa joj dodati žumanca i ulupati sve zajedno. Izlomiti plazma keks i potopiti u mlijeko. Ostavitit ako dok keks ne upije svo mlijeko. Smjesu Vrhnje za slaš i žumanaca podjeliti na dva dijela.
U jedan dio staviti taj izlomljen keks. malo će biti koa da a malo će biti izmrvljen. Taj dio krema staviti preko sloja od keksa. Preko tog sloja staviti karamel krem, pola tog krema, taj dio stavljati pažljivo jer hoće da se “mulja” sa donjom kremom, po malo kašikom svuda pa nježno razvući.
Sad od preostalog karamela ostavite 2 kašike za odgore a ostatak umiksirajte sa polovinom umućene vrhnje za šlag i žumanaca, pa stavite preko karamela. Ostavite tortu sat vremena u zamrzivač da se fino stegne pa skinite obruč, dodatno poravnajte okolo. Ako vam se onaj karamel stegao uspite kašiku mlieka i zagrijte malo, otpustiće, to stavljate odgore.
Dekoracija po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar